Fotbal   •   Liga 1   •   RETRO GSP

Dinamo #75. Ce promiteau șefii roș-albilor în momentul înființării clubului: „Vom construi cel mai frumos stadion din Capitală!”

+50 Foto
Atmosfera pe stadionul Dinamo

Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache   —  duminică, 14 mai 2023

Înființat pe 14 mai 1948, Dinamo nu traversează cele mai fericite momente. Echipa de fotbal activează în premieră în liga secundă, iar baza din Ștefan cel Mare a devenit o ruină totală.

Interesant e că, pe 10 mai 1948, într-un articol din „Sportul popular”, conducătorii clubului patronat de Ministerul Afacerilor Interne aveau un discurs similar celor din prezent. Printre promisiunile lor se număra una desprinsă parcă din actualitate: „Vom amenaja curând un stadion, care va fi cel mai modern și mai bine utilat din Capitală!”.

Arena din Ștefan cel Mare a fost inaugurată trei ani și jumătate mai târziu, în octombrie 1951, și a fost vreme de 7 decenii martora multor evenimente memorabile, cum ar fi eliminarea marelui Inter Milano din '81. Iată articolul integral din urmă cu 75 de ani, cu mențiunea că intertitlurile ne aparțin.

„MAI, o instituție realmente democrată, în slujba poporului”


Ministerul Afacerilor Interne este astăzi o instituţie realmente democrată, iar radicalele reforme înfăptuite pe tărâm administrativ sunt unanim recunoscute şi apreciate de masele populare.

Condus de reprezentanţi ai clasei muncitoare, în frunte cu dl. ministru Teohari Georgescu, MAI a înţeles să fie întotdeauna în slujba intereselor poporului, un îndreptar luminos pe linia realizărilor regimului de democraţie populară în desăvârşirea viitoarelor etape, care vor duce la înfăptuirea statului socialist de mâine.

În ritm cu imperativele vremurilor noi, Ministerul Afacerilor Interne a înţeles să acorde sportului importanţa cuvenită, ca unui drept cetăţenesc înscris în Constituţia ţării. Prin înfiinţarea grupării polisportive Dinamo, MAI îşi propune să creeze din salariaţii instituţei sportivi adevăraţi, luptători cinstiţi şi convinşi pentru democraţie.

Începutul făcut cu sindicalizarea grupării Unirea Tricolor a fost continuat cu sindicalizarea formaţiei Ciocanul, aducându-se în mijlocul Sindicatului MAI două echipe de esenţă populară, pe care să se împletească şi să se realizeze eforturile sportivilor din MAI.


Pentru viitor, Ministerul Afacerilor Interne are un bogat program de înfăptuiri în toate domeniile sportive, care va angrena toţi salariaţii instituţiei. În acest sens ne-am adresat d-lui inspector V. Mureșanu, preşedintele activ al grupării polisportive Dinamo, care ne-a făcut o serie de precizări importante în legătură cu viitoarea activitate a grupării.

„Nu va rămâne niciun colț de țară fără un Dinamo!”

  • Vom căuta să extindem mişcarea sportivă, ne spune dl. inspector Mureşanu, la toţi salariaţii instituţiilor care depind de MAI. Astfel, pe lângă toate chesturile din ţară vor lua fiinţă grupări polisportive, care vor purta acelaşi nume Dinamo, în cadrul cărora salariaţii noştri se vor manifesta în toate ramurile sportive, aderând cu tot entuziasmul şi aportul lor la acţiunea de difuzare şi popularizare a sportului în Republica Populară Română.
  • Nu va rămâne colţ de ţară în care Dinamo să nu activeze, nu va rămâne oraş în care grupările Dinamo să nu figureze în campionatele locale. Vom ridica şi asigura sportul de mase, posibil doar într-un regim de adevărată democraţie populară.
  • În activitatea noastră, noi vom lupta împotriva mentalității vechi şi vom căuta ca tineretul să folosească sportul numai şi numai în propriul lui interes. În toate manifestările noastre vom lupta în spiritul adevărat al sportului de mase, bazat pe prietenie și sportivitate, în sensul unor întreceri sănătoase, făcând o operă moralizatoare pentru tineret.
  •  Noi vom da un sprijin nemărginit tuturor acelora care doresc să facă sport. Dl. ministru Teohari Georgescu se interesează personal de activitatea sportivă din MAI şi a promis tot concursul său pentru o cât mai completă pregătire. În scurt timp va lua fiinţă la Ministerul Afacerilor Interne o Direcţie a sporturilor, care se va ocupa exclusiv de problemele sportive.
  • Este desigur o dovadă elocventă, care caracterizează acţiunile duse în acest sens şi care va asigura sportului în MAI perspectivele cele mai luminoase. Acum când însăşi Constituţia ţării oferă pentru prima oară posibilităţi maxime de dezvoltare pentru sport, recunoscându-l ca un drept cetăţenesc, vom şti să asigurăm educaţia tineretului şi din punct de vedere fizic în strânsă legătură cu ideologia, cu preceptele juste, utile ale democraţiei populare.
  • Astăzi, sportul ridicat la înălţimea unei probleme de stat a devenit o acţiune de fortificare şi educare civică pornită din popor şi pentru popor şi în acest sens înţelegem activitatea noastră viitoare, şi-a încheiat dl. inspector Mureşanu declaraţiile sale.

Faţă de pregătirile ce se fac în legătură cu lărgirea sferei de activitate a grupării Dinamo, dl. chestor Rada, responsabilul sportiv al Sindicatului MAI, ne-a făcut următoarele precizări:

- Sindicatul nostru a angajat recent pe profesorii de educaţie fizică Dincă Schileru şi Livia Costa, absolvenţi ai ANEF-ului, care se ocupă cu pregătirea sportivă a salariaţilor din MAI.

- Atât băieţii cât şi fetele au făcut până acum pregătiri la sala ASFC, iar în momentele de față continuă antrenamentele pe terenul de la Gara de Est, unde se fac amenajări speciale. Din rândurile funcţionarelor noastre am alcătuit un excelent ansamblu de gimnastică, ansamblu care a lăsat o frumoasă impresie la cele câteva festivaluri, unde s-a produs.

- De asemenea, avem echipe feminine de volei, ping-pong și tenis pe care Ie vom înscrie în viitorul campionat. Atletele noastre se pregătesc intens, iar echipa de cros a participat cu succes la marea întrecere de la 25 aprilie.

- Un merit deosebit în antrenarea fetelor îi revine responsabilei feminine Nona Socol, absolventă a școlii de organizatori sportivi de la Vorban, un element bine pregătit, care a reuşit o serie de lucrări frumoase, fiind un permanent exemplu de sportivitate şi camaraderie.

- La băieţi, cu concursul d-lui chestor V. Firea, am reuşit să prezentăm la toate concursurile echipele noastre de cros, în frunte cu cunoscutul atlet Râşnoveanu. În cel mai scurt timp vom avea echipe de baschet şi volei, secţii de canotaj, vele, tenis, unde ne bazăm pe elemente valoroase.

- Preocuparea noastră este ca gruparea Dinamo să activeze în toate domeniile sportive, pentru a putea aduce un aport masiv mişcării sportive din RPR.

- Pentru o cât mai strânsă apropiere între poliţiştii din RPR şi cei din ţările prietene, Sindicatul MAI a invitat Ministerele de Interne din Cehoslovacia, Iugoslavia, Bulgaria etc pentru a participa la o serie de concursuri sportive internaţionale. Recent Sindicatul MAI a primit un prim răspuns de la Ministerul de Interne din Praga, care se declară de acord cu programarea unei întâlniri cu poliţiştii din Bucureşti în câteva ramuri sportive, printre care fotbal, atletism, volei şi tir. Discuţiile vor fi continuate, urmând ca întâlnirile să fie perfectate în cel mai scurt timp.

- Printre realizările de seamă care stau în sarcina Sindicatului MAI figurează şi amenajarea unui stadion central, care în scurt timp va fi cel mai modern și mai bine utilat din Capitală. Lucrările sunt în curs și în curând noul stadion, care va avea o mare capacitate, va putea adăposti manifestările grupării polisportive Dinamo.

Cine a fost Teohari Georgescu

Un rol decisiv în crearea clubului Dinamo l-a avut ministrul de interne din acea perioadă, Teohari Georgescu. Născut în ianuarie 1908, el a intrat în Partidul Comunist în 1929, iar la începutul anilor '40 a mers în mai multe rânduri la Moscova, unde era instruit de agenți NKVD. Apropiat al Anei Pauker, a preluat șefia Ministerului Afacerilor Interne pe 6 martie 1945. 

În vremea „domniei” sale de 7 ani, MAI a devenit un instrument criminal de represiune, căruia i-au căzut victime sute de mii de români aruncați în închisori, schingiuiți ori chiar omorâți întrucât nu acceptau „binefacerile” bolșevismului. 

Teohari a căzut în dizgrația lui Gheorghiu Dej în 1952, alături de alți demnitari din anturajul lui Pauker. Nu a fost însă condamnat, ci retrogradat în funcția director al editurii „Cartea românească". Reabilitat de autoritățile comuniste în 1968, Georgescu a murit în decembrie 1976.

CITEȘTE ȘI ALTE EPISOADE RETRO GSP: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.