Baschet

Aruncarea de un milion de dolari care avea să schimbe baschetul » Michael Jordan s-a implicat personal: „I-am obligat să-ți dea banii”

Pe 14 aprilie 1993, americanul Don Calhoun, atunci în vârstă de 23 de ani, a reușit o aruncare rămasă în istoria baschetului

Articol de Daniel Grigore  —  marţi, 16 mai 2023

Pe 14 aprilie 1993, americanul Don Calhoun, atunci în vârstă de 23 de ani, a reușit o aruncare rămasă în istoria baschetului, o execuție de la 24 de metri care i-a adus un milion de dolari.

În urmă cu puțin mai mult de 30 de ani, viața lui Don Calhoun, un vânzător de produse de birotică din zona Chicago, avea să se schimbe definitiv.

Americanul în vârstă de 23 de ani a primit șansa unei aruncări considerată imposibilă până atunci, cu o singură mână, de la aproximativ 24 de metri de coș.

Era vorba despre un concurs pe care Chicago Bulls îl organiza de ceva vreme înaintea meciurilor. Norocosul spectator care avea să reușească execuția urma să primească un milion de dolari.

Până atunci, niciunul dintre cei 19 participanți nu reușiseră. Doi loviseră panoul, unul rama coșului. Până la Don Calhoun.

30 de ani de la aruncarea de un milion de euro care avea să schimbe baschetul

Bărbatul și-a luat avânt, atent la limita până la care putea arunca mingea, și a lansat balonul în aer.

A rămas cu sufletul la gură, precum cei 18.600 de spectatori. O secundă mai târziu, mingea a întrat în plasă și o bucurie de nedescris a izbucnit. Jucătorii lui Bulls l-au îmbrățișat și felicitat pe Calhoun. ABC7 relatează cum inclusiv Michael Jordan s-a apropiat de el și i-a transmis: „Grozavă aruncare, puștiule”.

Don Calhoun credea că a devenit milionar în acele momente, dar până să intre în posesia banilor a dus o bătălie grea.

Chicago Bulls și sponsorii i-au plătit banii

Regulile concursului spuneau că participanții nu aveau dreptul să practice o versiune „organizată” a sportului în ultimii 5 ani. Dar Calhoun o făcuse. Jucase la nivel de colegiu, înainte să renunțe la sport, fiind zguduit de moartea fratelui.

Calhoun a susținut că a scris pe formularul de înregistrare că jucase baschet la nivel de colegiu cu 3 ani în urmă și că organizatorii n-au avut nimic împotrivă. Compania care trebuia să achite banii nu a fost de acord, iar presa locală scria că tânărul nu va primi niciun ban.

Clubul a reacționat. În cadrul unei conferințe, Chicago Bulls și doi dintre sponsorii principali au anunțat că îi vor plăti milionul de dolari lui Calhoun, în 20 de tranșe a câte 50.000 de dolari, pe parcursul următorilor 20 de ani. Adică 38.000 de dolari anual, după deducerea taxelor.

Întâlnirea cu Michael Jordan

Don Calhoun a rămas, însă, cu un regret. Nu a apucat să obțină autograful pe care-l dorea cel mai tare, al lui Michael Jordan.

La aproximativ un an distanță de la acel moment, a auzit că Jordan va asista la un meci de copii. Așa că a mers acolo pentru a-și întâlni idolul și a obține autograful acestuia pe mingea care îi adusese milionul de dolari.

După meci, Calhoun l-a întâlnit pe Jordan în parcare. „Ți-ai primit banii?”, l-a întrebat acesta direct.

După confirmarea lui Calhoun, Jordan a adăugat: „I-am făcut să-ți dea banii. Eram supărați că nu voiau să te plătească”.

Calhoun a rămas fără cuvinte. Marele Michael Jordan se implicase direct în achitarea premiului de un milion de dolari.

Aruncarea lui Calhoun a schimbat definitiv amploarea concursurilor de acest gen. Experții în domeniu spun că numărul concursurilor s-a „dublat, chiar triplat după aceea”. Multe echipe din NBA au preluat inițiativa celor de la Chicago, iar sute de milioane de euro au fost plătite câștigătorilor în anii care au urmat.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.