“Imens”. Acesta este cuvîntul pe care ghidul îl rosteşte o dată la fiecare propoziţie. Alexei e rus şi ne vorbeşte într-o engleză cu accent moldovenesc. Autostrada care pleacă de la aeroport parcă taie munţii în două, deşi se merge pe şes. În stînga şi în dreapta, clădiri din epoca Stalin şi noii zgîrie-nori de peste 40 de etaje brodează drumul de cîţiva zeci de kilometri pînă în centru Are timp să ne povestească, pentru că, deşi sînt uneori şi cîte 5 benzi pe sens, se circulă bară la bară ca pe DN1. Ne folosim de prilej şi aflăm că un apartament de 3 camere acolo, lîngă aeroport, carevasăzică la Otopeni, e 200.000 de dolari, în vreme ce unul în centru , de pînă în 80 de metri pătraţi, face peste un milion.
12 mil. de locuitori stau în Moscova într-o arie metropolitană de 1.000 de km pătraţi.
Capitala luxului
De doi ani Moscova e cea mai scumpă capitală din lume. N-o spune Alexei, ci Mercer Human Resource Consulting, care a socotit 5 parametri (preţul caselor, al alimentelor, al hainelor, al electrocasnicelor şi al consumului pentru distracţii) şi a ajuns la concluzia că aici cheltuieşti ca să trăieşti cu 30 la sută mai mulţi bani decît ai face-o în New York Tokyo, Seul, Hong-Kong sînt Chitila pe lîngă Bucureşti, în raport cu Moscova.
La 15 ani de la marele colaps al fostului URSS, Moscova s-a refăcut aproape miraculos. Lenin e tot aici, Stalin la fel, Brejnev aidoma. Poţi face şi poze cu ei la intrarea în Piaţa Roşie. Din fericire, sînt doar sosiile lor. Ideologii de azi sînt numiţi oligarhi, au pus mîna pe zăcăminte şi pe industrie şi au cîştigat pe plan mondial alte medalii. Ştiţi, ca la Olimpiadă. În 15 ani, au plecat de la zero, iar acum au aproape 100 de miliardari în dolari Doar americanii îi depăşesc, cu vreo 450. Dintre aceştia, 74 sînt moscoviţi, ceea ce a făcut ca oraşul să fie desemnat, pentru al doilea an consecutiv, capitala mondială a luxului.
Azi vin englezii
Acestea pot fi explicaţiile pentru care marea masă a suporterilor englezi împărţiţi între Chelsea şi Manchester va sosi abia azi, cînd sînt aşteptate mai mult de 300 de zboruri charter din Insulă. Problema e cîţi vor sosi, pentru că organizatorii, din pricina costurilor uriaşe pentru buzunarele oricărui european, se tem să nu rămînă locuri goale pe Lujniki. Ieri, cei care ajunseseră aveau media de vîrstă bine sărită de 40 şi conturile suficient de bine burduşite. E şi nevoie de aşa ceva de vreme ce pentru a mînca oarece de la un fast-food înseamnă un efort financiar de vreo 20 de euro. O cameră la orice hotel de 4 stele nu coboară sub 300 de dolari, iar cele de 5 stele sînt pline ochi cu ruşi veniţi de peste tot pentru a vedea finala.
2007 a fost anul în care Mercedes Benz a vîndut mai multe maşini în Moscova decît în toată Europa de Vest.
Coadă la trofeu
Trofeul l-au putut viziona de ieri. În imensa Piaţă Roşie, UEFA a amenajat corturi cu produsele de marketing ale finalistelor, un teren de minifotbal pe care se întrec de dimineaţă pînă seară echipe de copii, băieţi, dar şi fete, iar între ele, pe un piedestal tronează superba Cupă a Campionilor. Ruşii au făcut o coadă de peste un kilometru pentru a o putea vedea de aproape. Noi nu ne-am înscris în cordonul uman încolăcit pe lîngă zidul roşu al Kremlinului. Nu de alta, dar am văzut minunăţia încă din 1986. Asta, aşa ca, să nu se mai laude Alexei cu imensitatea lui care, azi, se pune la picioarele finalei Ligii .
Probleme cu vremea şi gazonul
Timpul la Moscova este rece, iar cerul e înnorat. Meteorologii ruşi au anunţat că azi sînt şanse mari de ploaie, temperatura fiind estimată între 13 şi 16 grade Celsius. Necazuri sînt şi cu terenul de joc. După ce a fost scos gazonul artificial, a fost montat unul natural. Experţii UEFA au stabilit însă că nu e bun. De cîteva zile a fost pus altul, adus din Slovacia. Acesta nu este nemaipomenit, fiind afectat de vremea ploioasă.
Cine va cîştiga duelul tactic?
Strategia va fi cea mai importantă pe Lujniki. Londonezii s-au întors la 4-3-3, sistemul preferat de Mourinho, şi, se pare, jucătorii au fost cei care i-au impus lui Grant această revenire la vremurile bune. Mai mult, se zvoneşte că albaştrii l-ar fi contactat de mai multe ori pe fostul manager pentru a primi informaţii vitale. De partea cealaltă, Ferguson (foto) a avut mereu în acest sezon tactica potrivită. A folosit de multe ori clasicul 4-4-2, dar l-a schimbat în funcţie de forma de moment a jucătorilor săi şi în funcţie de adversari. Cu Roma şi Barcelona, l-a retras neaşteptat pe Rooney, transformîndu-l din vîrf într-un mijlocaş de sacrificiu. Jocuri în care i-a oferit lui Cristiano Ronaldo libertate totală în avangardă. Cu siguranţă, Sir Alex pregăteşte şi azi o surpriză!
Fanii violenţi, închişi în cuşti
Suporterii englezi, circa 40.000, au început să sosească încă de luni, charterele care i-au transportat aterizînd pe aeroporturi separate. De acolo, aceştia au fost urcaţi în autobuze, 700 la număr, şi transportaţi în oraş, unde au intrat în “atenţia” a 7.000 de poliţişti ruşi, ce colaborează strîns cu 15 agenţi de la Scotland Yard, şi a 65.000 de camere de supraveghere. Din motive de securitate, în oraş nu se vînd băuturi alcoolice şi nici ecrane gigant n-au fost instalate. Pe aceia dintre fani care vor reuşi totuşi să-şi procure alcool, pentru ca apoi să bea peste măsură şi să creeze probleme, îi aşteaptă infernul. Vor fi dezbrăcaţi la piele, stropiţi cu apă rece, încarceraţi în cuşti mobile şi expediaţi la cea mai temută închisoare moscovită, Butirka.
Costurile deplasării au fost suportate de SEG şi Ford Europa.
{{text}}