GSP special   •   Special   •   special

Ronaldo se vinde » Cum arată un meci al lui CR7 în Arabia: străzi blocate, zâmbete sub niqab, Messi și SIUUUUU!

Cristiano Ronaldo joacă la Al Nassr de la începutul lui 2023

Articol de Cătălin Țepelin, Iosif Popescu (video)   —  miercuri, 17 mai 2023

Venirea lui Cristiano Ronaldo a dat o altă dimensiune fotbalului din Arabia. Aici, saudiții sunt topiți de vecinătatea cu o vedetă planetară, în timp ce CR7 face reclamă la plictiseală și se plimbă pe teren. Gazeta a observat pe viu impactul portughezului asupra localnicilor aseară, la meciul câștigat de Al Nassr cu 2-0 acasă la Al Tai, echipa lui Mirel Rădoi. 

Se apropie de ora 9 seara și încă sunt 30 de grade. Pe străzile prăfuite din Hail, un oraș de jumătate de milion de suflete din miezul Arabiei Saudite, curg către stadion râuri albe de oameni. Sunt mii de bărbați, toți îmbrăcați în thawb, cămașa tradițională lungă până la glezne, iar pe cap poartă ghutra, baticul de bumbac cadrilat. 

Merchandising pe asfalt, cu exclusivitate CR7Un tată cu cei 3 copii ai săi "ronaldezi"

Mareea este înviorată de sute de pete galben-albastre, culorile lui Al Nassr Riyadh. Mulți copii, dar și destui adulți, poartă cu mândrie fulare, steaguri sau, cel mai des, tricouri cu Ronaldo. 

VIDEO Cum arată un meci al lui Ronaldo în Arabia / Reportaj exclusiv GSP în Arabia Saudită

Aparent, e un meci de fotbal, dar de fapt e un festival Cristiano. Totul e despre el. Pentru Ronaldo s-au vândut toate biletele în timp record, iar Al Tai joacă pentru prima dată în acest sezon cu stadionul full. 


Pentru Ronaldo strigă toți copiii pe străzi "Siuuuu!". Și probabil tot pentru Ronaldo, printre alb și galben, pe străzile către arenă se amestecă și destul negru: femeile saudite purtând abaya, rochia lungă de culoarea nopții, și niqab-ul, pânza care le lasă descoperiți doar ochii. 

Niquabul face casă bună cu fularul de suporter al lui Ronaldo

Arabia Saudită este o țara ultra conservatoare, unde religia și tradițiile au 1-0 de la vestiare cu drepturile omului. Considerate istoric inferioare și total supuse bărbaților, femeile au început să primească drepturi cu lingurița. De câțiva ani ele pot șofa, pot vota și pot ieși din casă neînsoțite de un bărbat din familie (soț, frate sau tată). Bonus: pot merge la meci. Iar Ronaldo, șefu' la six-packs, sigur îmbujorează niște obraji pe sub niqab, deci e momentul să fie admirat mai de-aproape. 

30 de riali saudiția costat un bilet la peluză la meciul Al Tai - Al Nassr. Asta înseamnă aproximativ 35 de lei. La tribune, tichetul a fost 100 de riali (120 de lei)

În jurul stadionului, poliție multă și o foșgăială ca la orice derby de-al nostru. Bine, aici nu e vreun derby. Echipa lui Rădoi e scăpată de retrogradare și nu mai trage la nimic, plus că nu se poate compara nicicum cu bogații de la Al Nassr, care încă mai speră la titlu. Ușor jenant totuși să pici de pe primul loc și aproape să ratezi campionatul fix după ce ai basculat 200 de milioane de euro către marele Cristiano, nu?

Zona VIP

Înapoi pe stadion. În mijlocul oficialei, 50 de jilțuri îi așteaptă pe "șeici". În dreapta, o galerie care cântă de te zăpăcește, fără întrerupere. În rest, tribune pline ochi și mult galben. 

Sector de tribună plin cu femei

Dar nu doar galbenii, ci toată arena se înfoaie de plăcere și admirație când Cristiano iese la încălzire. Oamenii îl privesc cu un amestec de mândrie, "uite-l, de-acum e al nostru", și neîncredere, "așa ceva nu există!". 

Copiii siuuu-ează, femeile pozează cu și fără filtre, e un Ronaldion 2023, ediție de primăvară-vară. Iar șeful galeriei zbiară de zor într-un megafon, sună a muezin care cheamă oamenii la rugăciune. 

Tribuna dominată de galeria lui Al Tai

Dor de Liga 2

Pe margine, Rădoi își roade unghiile de parcă ar fi la națională și caută să-i scoată pe ai lui din admirația portughezului. Câțiva mai-mai că i-ar cere tricoul încă de pe-acum, de la încălzire. 

Începe meciul. Ronaldo se plimbă, stadionul chiuie de bucurie la fiecare atingere banală, tobele galerie bubuie în ritmuri care pentru un balcanic sună a invitație la dat din șolduri. Ritmul meciului, de fapt al întregului mult-lăudat fotbal saudit, este teribil de lent. Dincolo de ritm, și execuțiile sau pozițiile în teren sunt de vis urât. De azi voi privi cu alți ochi un Metaloglobus - Progresul Spartac, din liga a doua. 

Fostul dinamovist Collins Fai îi toacă nervii lui Rădoi, Ronaldo continuă să se plimbe și să pară rupt de colegi, nu vorbește cu nimeni, abia schimbă 2-3 semne cu Talisca. Ne scurgem spre pauză, 0-0, hai cu finalul. Sau să dea cineva un link-pansament cu bijuteria de la Metaloglobus, să nu ne mai usture ochii!

Mirel Rădoi, la meciul cu Al Nassr

Pauza e un nou prilej pentru tribuna I să se înfioare când Cristiano intră agale la vestiare. Galeria lui Al Tai, mai pe patriotism local, îi cântă celebra scandare-băț prin gard "Meeessi, Meeeessi!". Da, sigur, de-aia nu mai poate Ronaldo să-și numere banii. 

Chef la cuțite cu fotbalul

Începe repriza a doua, bang!, penalty cu VAR. Cine ar îndrăzni să-i ia unui întreg stadion privilegiul de a-l vedea pe portughez marcând? 

Se face 0-1, Ronaldo este eroul așteptat de toți și totuși nemeritat. E drept că nu-l ajută nici echipa, vârsta nici atât, dar și el pare grav accidentat la mușchiul chefului. Sunt faze la care refuză să mai intre în sistem, e totuși un meci cu miză!, și rămâne la zeci de metri distanță, complet rupt de echipă, așteptând poștașul cu pensia în petrodolari. 

Ronaldo, corp străin pentru echipa lui

Dar saudiții nu l-au adus pe Ronaldo neapărat pentru fotbal. Unii îi zic sportwashing, spălarea imaginii prin investiții în sport. Alții spun că pur și simplu regele Salman bin Abdulaziz al Saud și prințul moștenitor Mohammed bin Salman vor să deschidă țara spre turism, să o modernizeze puțin câte puțin, să o facă mai frecventabilă. Și de aceea au ales un ambasador de anvergura lui Ronaldo. 

Ronaldo, prizonierul din seif

Fotbalul e doar pretextul. Iar portughezul îl tratează fix așa, ca pe un pretext. Ronaldo și-a vândut imaginea, iar mai departe fotbalul vinde bilete pe seama lui. Pentru că atenția de care se bucură mariajul Ronaldo - Arabia Saudită atât din partea localnicilor, cât și worldwide este uriașă. 

Chiar și saudiții de rând simt că au câștigat ceva prin venirea lui Ronaldo aici. La Hail, unde e "mai la țară" și turiștii sunt rari ca ploaia, oamenii se emoționează când văd un străin. Și când află că fotbalul îl aduce pe-aici, se luminează și strecoară un sincer "Welcome, welcome to Saudi Arabia!". 

La meci, bucuria oamenilor e simplă, autentică și molipsitoare. Se face 0-2, probabil singurul de pe stadion care nu se bucură e Rădoi, în rest toată lumea e hipnotizată de moment: l-am văzut pe Ronaldo aici, la noi acasă! 

Tribuna înțesată de susținătorii lui Cristiano și ai lui Al Nassr

Valurile albe se revarsă înapoi pe străzi, către casele simple ale acestor musulmani ospitalieri și civilizați, vizitați azi de un extraterestru. Bărbații comentează în șoaptă, parcă pentru a nu-i auzi CR7 dacă or zice că "mda, a jucat cam slab, nu prea mai poate". Femeile zâmbesc pe sub niqab, iar copiii se opresc la fiecare colț de stradă, în lumina farurilor, și strigă fericiți "Siuuuuuu!" fluturând steaguri cu numele alienului. 

E incredibil cât magnetism poate genera acest fost uriaș fotbalist, acum specialist în marketing. Un prizonier în propriul său seif cu oglinzi. 

VIDEO Copiii din Arabia Saudită s-au bucurat pe străzi după ce au obținut un autograf de la Cristiano Ronaldo

Citește și alte articole: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.