Conference League

Știm marea finală din Conference League » Calificare izbăvitoare reușită în minutul 120+9! Când e ultimul act

+13 Foto
FC Basel - Fiorentina / Sursă foto: Imago Images

Articol de Remus Dinu  —  Friday, 19 May 2023

West Ham a câștigat și returul cu Alkmaar, 1-0, și a avansat în finala Conference League. Victoria fragilă de la Londra (2-1), dublată de triumful la limită din Olanda, au făcut diferența în favoarea „ciocănarilor”, care vor da în ultimul act peste Fiorentina, protagonista unei calificări cu accente dramatice!

  • Marea finală e programată pe data de 7 iunie, pe Eden Arena, din Praga.

  • FINAL » FC Basel - Fiorentina 1-3
  • Au marcat: Zeki Amdouni '55/ Nicolas Gonzalez '35,  '72, Antonin Barak '120+9
  • Click AICI pentru statistici
  • Elvețienii câștigaseră manșa tur, 2-1.
  • Partida a fost întreruptă timp de mai bine de cinci minute în cea de-a doua repriză a prelungirilor, din cauza unei urgențe medicale. Medicii au trebuit să intervină în sectorul oaspeților, iar jocul a fost oprit de arbitru și reluat ulterior. 

În corzi după eșecul surprinzător suferit săptămâna trecută, pe Stadio „Artemio Franchi”, Fiorentina avea o singură opțiune în returul din Elveția: să pună presiune încă din start pentru a avea șanse să „răstoarne” înfrângerea din tur. În tribune, semifinala a început în ritmuri incendiare: cele două galerii au afișat scenografii spectaculoase în cel mai important meci al lor din acest sezon. Motive să zâmbească au avut doar toscanii! 

Irezistibilul Nicolas Gonzalez a fost marele coșmar al lui Basel: a deschis scorul în minutul 35 și tot el a dus gruparea din Firenze în avantaj ('72), după ce Amdouni, omul decisiv din tur, restabilise egalitatea ('55). 

Semifinala a intrat în prelungiri, prilej pentru porție serioasă de dramatism: partida a fost întreruptă minute bune din cauze unei urgențe medicale apărute în sectorul fanilor oaspeți. Cea de-a doua repriză de extra-time a avut și ea nevoie de prelungiri, iar Fiorentina a reușit golul calificării în minutul 120+9! 

Cine era mai potrivit să aducă calificarea decât cehul Antonin Barak? Fostul mijlocaș ofensiv al Slaviei Praga, aruncat în luptă în minutul 106, s-a transformat în „arma secretă” a Fiorentinei. Va juca finala acasă, la Praga, un scenariu de film pentru el. 

FOTO. Imagini spectaculoase surprinse în Elveția, la Basel - Fiorentina

+13 Foto
FC Basel - Fiorentina / Sursă foto: Imago Images

FC Basel - Fiorentina, echipe de start: 

Basel: Hitz - M. Lang, Nuhu, Pelmard - Ndoye, Xhaka, Burger, Calafiori - Augustin, Amdouni, Diouf
Antrenor: Heiko Vogel

Fiorentina: Terracciano - Dodo, Milenkovic, Igor, Biraghi - Bonaventura, Amrabat, Castrovili - Gonzalez, Cabral, Brekalo
Antrenor: Vincenzo Italiano

Stadion: St. Jakob-Park-Basel (Elveția)
Arbitru: José María Sánchez (Spania)

Suporterii lui FC Basel au pregătit un moment special la startul meciului. Mereu inventivi, așa cum se întâmplă și la derby-urile din „Țara Cantoanelor”, ultrașii elvețienilor au pus în scenă o scenografie spectaculoasă:

West Ham United a fost prima care și-a asigurat biletele pentru marea finală de la Praga. După victoria istovitoare din tur, „ciocănarii” au rezistat în atmosfera ostilă din Olanda și vor lupta pe 7 iunie pentru al treilea trofeu european din istorie, după Cupa Cupelor din 1965 și Cupa Intertoto cucerită în 1999! 

Trupa lui David Moyes a fost dominată clar pe terenul lui Alkmaar, însă Areola a scăpat fără gol primit. Londonezii au marcat golul victoriei în prelungiri, prin Pablo Fornals, iar sărbătoarea a putut începe.

+13 Foto
FC Basel - Fiorentina / Sursă foto: Imago Images

Nu mai departe de toamna trecută, West Ham a fost adversara FCSB-ului în grupele celei de-a treia competiții europene. Britanicii i-au învins tur-retur pe roș-albaștri: 3-1 la Londra, în ziua morții Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și un categoric 3-0 la București. West Ham le-a mai eliminat apoi pe AEK Larnaca și Gent.

FOTO. Fanaticii olandezilor au făcut show în startul meciului Alkmaar - West Ham United

+13 Foto
FC Basel - Fiorentina / Sursă foto: Imago Images

Alkmaar - West Ham, echipe de start: 

Alkmaar: Ryan - Sugawara, Beukema, Hatzidiakos, Kerkez - Reijnders, Mijnans, Clasie - Van Brederode, Pavlidis, Karlsson
Antrenor: Pascal Jansen

West Ham: Areola - Kehrer, Zouma, Aguerd, Cresswell - Soucek, Rice, Paqueta - Bowen, Antonio, Benrahma
Antrenor: David Moyes

Stadion: AZ Stadion-Alkmaar (Țările de Jos)
Arbitru: Ivan Kružliak (Slovacia)

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.