Bogdan Racovițan, 22 de ani, a vorbit în premieră după ce tocmai a devenit campion în Polonia, cu Rakow. Fundașul central debutat deja la România U21 și visează să facă pasul spre naționala mare.
- Bogdan, ce înseamnă acest trofeu pentru tine în perspectiva carierei ce va urma?
- Mă bucur foarte mult fiindcă este primul meu campionat câștigat în carieră. Înseamnă multă muncă și sacrificii. De acum înainte îmi doresc cât mai multe trofee. Urmează Euro U21, acasă, și aștept un succes și acolo.
- Având în vedere că ești de un an și jumătate acolo, cât de greu e printre străini? Atât în fotbal, cât și în viața de zi cu zi.
- Ca oricare străin, trebuie să te adaptezi, cu tot respectul cuvenit acelei țări, la tradițiile celor de acolo, la un stil de viață diferit. Nu a fost ușor din cauza limbii și a faptului că nu prea se vorbește engleză. Acum am învățat și eu câteva cuvinte în poloneză și pot să mă descurc în viața de zi cu zi. Iar în fotbal la fel, trebuie să te adaptezi, dar aici vorbim despre un antrenor, un stil de joc sau lucruri legate de fotbal.
- Ce diferențe sunt între România și Polonia, atât în fotbal, cât și în viața privată?
- Cred că pot să zic că noi, românii, suntem mai deschiși, mai calzi, la caracter, din prima. Polonezii par mai reci sau mai închiși, cel puțin la prima vedere, dar apoi se apropie și ei, sunt un popor prietenos după ce ajungi să-i cunoști."România și Polonia sunt țări care iubesc fotbalul, au suporteri care vin la meciuri, atmosfera e superbă. Ei au un campionat mai dur și mai fizic, inspirat din stilul englez. Iar noi avem prin tradiție un fotbal mai tehnic și mai spectaculos"
România și Polonia sunt țări care iubesc fotbalul, au suporteri care vin la meciuri, atmosfera e superbă. Ei au un campionat mai dur și mai fizic, inspirat din stilul englez. Iar noi avem prin tradiție un fotbal mai tehnic și mai spectaculos.
Bogdan Racovițan se recomandă chibzuit: „Momentan, pun banii deoparte”
- Pe ce loc ar fi Rakow în Liga 1?
- Cu siguranța s-ar bate la titlu în Top 3.
- Care a fost primul gând după ce-ai aflat că ești campion?
- M-am gândit că trofeul ăsta va rămâne cu mine toată viața. Am progresat foarte mult de când sunt aici și datorez asta în mare parte antrenorului Marek Papszun și staff-ului lui. Mă gândesc cu recunoștință și la Marius Croitoru, care a avut încredere în mine, la domnul Emil Săndoi și antrenorii echipei naționalei U21, care m-au susținut mereu, și la familia mea, care îmi dă putere și încredere.
- Ce cadou special îți vei face din bonusul de campionat? Vrei să-ți satisfaci un capriciu, o vacanță, ceva anume?
- Momentan, am tot ce îmi trebuie, deci o să pun banii deoparte.
„Preferam de mic România sudului Franței”
- Ești născut la Dijon. De ce ai ales să joci pentru România? Te întreb pentru că alți jucători români născuți afară au decis, de curând, să nu joace pentru România la selecționatele de juniori.
- Nu am avut de ales niciodată, adică atunci când am fost chemat nu m-am gândit vreun moment dacă să merg sau nu. Eram atât de entuziasmat și de fericit, că a fost ceva evident pentru mine. Aici este vorba de ce simte fiecare în inima sa, e greu de explicat. Chiar dacă am crescut în Franța și nu vorbesc perfect limba română, am avut mereu o relație extraordinară cu România.
- Poți dezvolta?
- Când eram mic, așteptam un an întreg să mă duc în vacanța de vară în România. Pentru mine erau cele mai frumoase vacanțe, nu aș fi vrut să mă duc în altă parte, chiar dacă aveam de ales între Oradea, la familia mea, sau, nu știu, în sudul Franței, de exemplu. Plângeam de fiecare dată în mașină când ne întorceam spre Franța. Nu vreau să vorbesc de ceilalți, care au ales o alta națională, nu e ușor, într-adevăr, când ești născut și crescut în străinătate. Cel mai important este ca atunci când vii la națională să vii cu cea mai mare plăcere.
3 trofeeare Racovițan cu Rakow, deja: campionatul, Cupa și Supercupa Poloniei
Unde visează tânărul campion să ajungă: visează la Anglia
- Care este motto-ul care te ghidează în viață?
- Fotbalul, pur și simplu, fotbalul. A fost visul vieții mele și știu ce șansă am să fiu fotbalist. Vreau să dau totul ca să n-am niciun regret.
- Ce ai învățat (cel mai important) de la părinți?
- Smerenia, ideea de a fi umil, este foarte importantă, și apoi să rămân cu picioarele pe pământ. În viață și, mai ales, în fotbal, totul se poate schimba foarte repede, în pozitiv sau în negativ.
- Spre ce ligă ai vrea să te îndrepți după Polonia?
- Nu am o preferință, pentru mine este important să fie o evoluție în cariera mea, să fie un pas înainte spre o ligă de top la un moment dat. Dacă vorbim despre o ligă de vis unde să pot ajunge până la sfârșitul carierei, aș spune Anglia.
Trebuie să muncesc mult, să am răbdare și când voi avea evoluții constante și bune, atunci poate va veni și echipa națională de seniori. Cred că doar jucând constant la club pot dovedi că am potențialul și calitățile necesare, dar mai trebuie să muncesc mult în continuare și totul va veni la momentul potrivit.
- Bogdan Racovițan, fundaș Rakow
Nu am un anumit fotbalist preferat. Încerc să mă inspir de la cei mai buni fundași centrali din lume, Sergio Ramos sau, mai recent, Rubén Dias ori Rudiger.
- Bogdan Racovițan, fundaș Rakow
2 goluriși un assist a strâns Racovițan în 16 meciuri pentru Rakow în actuala ediție
600 de miide euro a plătit Rakow pentru Racovițan în ianuarie 2022
{{text}}