Trimis în judecată de DNA pentru că ar fi cheltuit discreționar banii comunei Chiajna pentru activitatea clubului Concordia, primarul Mircea Minea (64 de ani) a vorbit în direct la GSP Live despre acuzațiile aduse, dar și despre experiențele sale în lumea fotbalului.
Mircea Minea e primar în Chiajna de 27 de ani. Mustăcește atunci când i se spune că e un fel de dictator, dar încearcă să protesteze pentru a salva aparențele. Pare flatat atunci e asemuit fizic cu autoritarul președinte turc Recep Tayyip Erdoğan și nu ratează nicio ocazie de a-și prezenta pompos realizările din cele șapte mandate de primar.
Minea e unul dintre primarii care au inventat “cluburile artificiale”, așa cum a denumit omul de afaceri Dan Șucu echipele fără tradiție și fără suporteri apărute în ultimii 15 ani în primele două ligi din România. Cu injecțiile financiare de la primărie, Chiajna a ajuns la un moment dat până în Liga 1, dar recent procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Minea pentru prejudicierea bugetului local cu peste 9 milioane de euro, bani dați spre clubul din comună.
Bășcălios, cu o voce puternică precum un baros, primarul a vorbit în direct la GSP Live despre problemele sale cu justiția, dar și despre oamenii de fotbal pe care i-a întâlnit de când controlează tot ce mișcă la Concordia Chiajna.
Minea, pe marginea gazonul, pe stadionul din Chiajna
Hagi e de lăudat din punct de vedere organizatoric, din punct de vedere sufletește, din punct de vedere al sănătății. Și-a distrus sănătatea, aciditățile la adresa lui. Dar asta e viața, viața e un război. Ne luptăm cu ea.
- Mircea Minea, primar Chiajna
- Domnule Minea, ce ziceți de titlul câștigat de Farul?
- Am văzut meciul până la 2-0. Eu sunt stelist de felul meu. Sunt și cu FCSB și cu Steaua. Am fost cu oamenii de la primărie la sala de sport și când am plecat de acolo am zis că Gică nu are cum să piardă. E un băiat ambițios, știe să motiveze puștii. La un puști trebuie să mai și țipi.
- Mai merge țipatul cu noua generație?
- Mai merge, eu zic că trebuie să meargă. Eu am făcut fotbal la juniori, la Steaua. Nea Vasile Zavoda ne zicea că “înjurătura e murătură”. Adică, te excita puțin. “Băi, dormi?!” Te trezea. Sau îți mai dădea un șiret de fluier de făceai pe tine. Face bine conversația asta, poate nu e platonică, dar nu e cu răutate. Mama îmi spunea: “Păi te antrenezi? Nu te înjură omul degeaba”. Sau dacă mă lua de urechi la școală sau mai primeam una, îmi mai dădea și mama 200.
- Asta era mentalitatea atunci.
- Era o mentalitate foarte sănătoasă. Rețineți!
- Ziceți? Păreți nostalgic după comunism.
- Da. Eu sunt marele comunist, dar am fost capitalist de pe vremea lui Ceaușescu.
- Deci, ați adormit la Farul - FSCB 0-2 și v-ați trezit cu Farul campioană.
- Am adormit ca în politică. Cineva era seara președinte și dimineața nu mai era. M-am trezit la 5 dimineața și la știrile de sport spuneau “avem o nouă campioană”. “Bă, nu se poate!”. Am deschis și televizorul. Vedeți ce surprize are viața? Dormi în pat și vine procurorul: “Percheziție!”.
- Hagi a spus că a luat o decizie care va schimba fotbalul românesc. La Farul, a eliminat cantonamentul de dinaintea meciurilor de acasă. În 2016, însă, dumneavoastră i-ați cerut asta lui Alexa, v-ați și certat cu el pe tema asta.
- M-am certat nu numai cu Alexa. Atunci am fost puțin mai acid. Vedeți că mentalitatea mea nu este retrogradă. Stadionul nostru de la Chiajna e conceput după cel de la Gillingham, din Anglia. Am fost vicepreședintele unei fundații care era englezească. M-au invitat acolo și m-au plimbat prin tot orașul Maidstone (n.r. - oraș din Kent, la 30 de kilometri de Londra). Cum aveam microbul de sportiv am ajuns la stadionul lui Gillingham. Ne-au primit foarte frumos, era în mijlocul săptămânii. Ne-am întâlnit cu un manager și am întrebat care sunt metodele de antrenament, orele, viziunea clubului, marketingul. Eu mă consider un profesionist, nu las lucrurile în dorul lelii.
- Așa…
- Am fost la baza lor, aveau bazin de recuperare, tot. Urma un meci acasă, jucau în liga a doua. Am întrebat unde îi țin pe jucători când joacă acasă. “Vin direct de acasă cu două ore înainte de meci”. Le-am zis că la noi îi ține în cantonament cu trei zile, cu o săptămână, să turbeze, să se suie pe pereți și bărbătește, și omenește, și cum doriți. Am venit de acolo cu idei noi. Să facem marketing, magazinul clubului.
- Cine ar vrea să cumpere tricouri cu Chiajna?
- Ba cumpără. Sunt solicitări din țară. Și din Irlanda. Sunt engleji. Ne-au însoțit odată patru inși peste tot când eram în Liga 1. Irlandeji. (Revine la ideea inițială) Am venit cu mentalitate nouă. Am zis: “Bă, la ei de ce se poate și la noi nu se poate? Vă place să facem excursii, să stăm în cantonamente?!” Poate omul are probleme cu soția. Stă noaptea cu soția, cu mama, cu tata, cu prietena. “Ce faci, dragă? Nu mă ia somnul. Pe tine te-a luat somnul?”. De ce să nu aibă această prietenie cu familia?! Asta am vrut, să nu stricăm familii.
- Și Alexa n-a fost de acord.
- Nu doar Alexa. Și cei din jurul lui Alexa. “Domnule, știți, românul nu e serios. Mai bea, mai fuge”. Ei o luau cu băutura. Păi aici nu pot să bea? Vreți să vi-l dau pe Milevski, cel mai mare transfer din România făcut de Chiajna?! Milevski stătea numai șprițat. Intra în teren numai șprițat.
- Aici, la Chiajna?
- Da. Numai șprițat. Stătea cu lada de bere sub pat. Cu cartonul de bere în cantonament. Și juca senzațional. A făcut un cuplu extraordinar cu Marius Pena. Se umplea și stadionul. 60 la sută era plin în perioada aia. Și în perioada lui Reghecampf la fel.
- Tamaș unde ar trebui să stea înainte de meci? Acasă sau în cantonament?
- Tamaș nici nu doarme și e un profesionist sportiv. Le-am spus multora. Nu mă interesează viața privată, pe mine mă interesează la serviciu. Când a venit la noi a declarat: “În sfârșit am și eu serviciu, îmi iau și eu salariu”. La noi, salariul se ia cu avans și lichidare. Sau toți banii pe tot anul. am făcut asta pentru că așa e legislația, toate sunt impozabile.
La Chiajna, n-a fost niciun jucător să nu-și ia banii vreodată. Niciodată. Poate am vrut noi să nu le dăm banii din cauza rezultatelor. Dar banii erau în cont, i-am stopat. Știți pe ce bani stă acum în cont Chiajna? Pe două milioane de euro.
- Mircea Minea, primar Chiajna
Mircea Minea: „Mă simt foarte jignit de ce a spus Dan Șucu”
- Dan Șucu a spus că sunt opt cluburi artificiale care fac rău fotbalului românesc, cluburi fără spectatori susținute din bani publici. Chiajna e unul dintre ele.
- Îl contrazic pe domnul Șucu! Cum ar vrea domnul Șucu să fie? De ce nu vin investițiile private?
- Spune că au fost multe meciuri aranjate care au decredibilizat fotbalul românesc.
- Asta e părerea dânsului, a intrat de puțin timp în sport. După părerea mea, primăriile trebuie să țină stadioanele și cluburile. Aș vrea să ne oblige guvernul să investim bani publici, cum e în Ungaria.
- Vă simțiți jignit de acest apelativ de “club artificial”?
- Da! Mă simt foarte jignit! Ca să nu mai existe aceste anomalii cu Steaua care n-are drept de promovare, eu propun să treacă Steaua la sectorul 6, Dinamo la sectorul 2, Rapid la sectorul 1. Și s-a terminat cu treburile astea. Obligatoriu să ne oblige! Să fie din bani publici! Dar când aud treaba asta cu bani publici…Toți sunt bani publici, domnule! Și domnul Șucu umblă cu bani publici. Noi cumpărăm mobilier de la dânsul pentru primărie.
- Vorbiți serios? Sunt scumpe produsele de la magazinul lui.
- (Zeflemitor) Extraordinaaaar! Știți cum arată primăria? Are 150 de angajați, 150 de birouri, dulapuri, sala de consiliu, tot. De unde îi plătim? Nu tot din bani publici?! Iau de la el. Bă, dar chiar nu ți-e rușine?! Nu vezi că dispare sportul dacă nu sunt primăriile?!
- Da, dar discuția este ca primăriile să investească în sportul de masă. Nu să ridice investiția la nivel înalt…
- Să ridice dacă poate!!! În Consiliul Județean Ilfov am venit cu un program, se numea ABC. Să avem o echipă pe tot județul în Liga 1, una în Liga 2, una în Liga 3 și toate comunele să aibă centru de copii și juniori. Să vedeți atunci selecție!
- Și Hagi spune că nu vrea să se mai bată cu cluburile care iau bani publici.
- Lasă, domnule! Poate l-a luat gura pe dinainte. Întrebați-l pe Hagi de stat, că fără stat nu face nici Hagi nimic în România. Și lui o să-i susțină stadionul nou comunitatea din Constanța. Dar de ce nu joacă Hagi direct în Liga Campionilor?! Că nu s-a bătut nimeni pentru el să se ducă direct, cum era odată. Vedeți ce mafia dracu’ e la UEFA, la FIFA, unde o fi?
Mircea Minea: „Eram milionar în lei la revoluție. Închiriam corturi la nunți”
- Procurorii DNA v-au trimis în judecată acum câteva săptămâni pentru că…
- M-au trimis în judecată din 2016. Nu s-a schimbat absolut nimic. Doar că se apropie alegerile, probabil deranjez pe cineva.
- Pe cine ați putea deranja?
- Am spus probabil. Că sunt de 28 de ani primar și am comuna cea mai bogată.
- De ce ați stat atât? Nu e mai bine după trei mandate să te dai deoparte? Așa, aveți o aură dictatorială.
- Pentru că m-au ales oamenii. Îi păcălești o dată, îi păcălești de două ori. Eu știu ce am făcut acolo și mă doare. Dacă am făcut ceva greșit, să fiu condamnat! Îmi asum. Eu am fost capitalist de pe vremea lui Ceaușescu. Am venit cu bani la primărie.
- Cum adică ați venit cu bani la primărie?
- Cu un milion de lei. Eu am avut un cort de nunți pe vremea lui Ceaușescu. Anul are 52 sau 54 de duminici. În 20 nu se fac nunți că sunt sărbători. Rămân 30 și ceva de duminici, ori 5.000 de lei…înseamnă 150.000-160.000 de lei pe an. Ori 15 ani. Faceți calculul. Luam 5.000 de lei taxa de cort pe nuntă. Aveam două. Unul mic și unul mare. 15 ani am lucrat așa. N-am avut părinți de mici.
- De ce?
- S-au prăpădit. Am crescut patru frați singuri. Aveam 16 ani, sunt mai mult de 50 de ani de atunci. Asta e, a fost greu, tocmai de aia am făcut treaba asta. Eram milionar în lei la revoluție.
- Adică erați un fel de nea Bachus fără matrapazlâcuri?
- Ascundeam banii pentru că era legea ilicitului. Nu aveam voie cu valută. Aveam Lada la 18 ani. Cea mai bogată comună din România nu o face un prost. Și ăstuia vrei să-i dai la cap în loc să-l premiezi?!
- Procurorii vă acuză că ați prejudiciat bugetul local cu peste 9 milioane de euro, bani care au ajuns în clubul Concordia. Ați închiriat două baze sportive la preț preferențial..,
- Da?! Eu îi dau banii și eu să îi iau înapoi?! I-am închiriat cu un milion de lei…Le dădeam 25.000 și le ceream 1.000 înapoi…
- Poate comuna ar fi câștigat dacă închiriați altcuiva la un preț mai mare…
- Am avut și pentru ei, tot la același preț. Dar DNA a luat cifrele de la CSM București, că ăia au închiriat cu 6.000 de lei. Dar ăia nu au pus în contract că nu ai voie să subînchiriezi. Și subînchiriază cu 15.000-20.000. Le convenea să-i dea lui CSM 6.000 de lei și ei să rămână cu 10.000 de lei. Eu am pus în contract că nu au voie să subînchirieze, doar să știe totul Consiliul Local. Nici un abuz în serviciu, cum m-a băgat pe mine DNA. Ei au făcut comparația de prețuri în rechizitoriu.
- Ați luat vreo decizie fără acordul consilierilor din alte partide?
- Nu! Toate deciziile sunt luate în Consiliul Local, conform legii. Cu hotărâre de consiliu.
Mircea Minea: „De ce nu mă propuneți șeful statului?”
- Am citit că foloseați niște prieteni dintr-un anume clan Iordan să puneți presiune fizică pe consilierii locali…Înțeleg că unul dintre ei e angajat la primărie.
- Niciodată! Asta e făcută politic de opozanți. Nu am nicio treabă cu clanul Iordan. Sunt cetățeni ai comunei Chiajna. Nu e niciunul angajat la primărie, unul dintre ei este finul meu. Și asta e tot. Are 30 și ceva de ani.
- Și umblă cu săbii.
- Nu umblă cu nicio sabie. Asta face provocare ăștia…Le place kenuan (n.r. - primarul se referă la K1), sportul ăsta mai bărbătesc, spun ei. Pentru mine, kenuanu’ e un sport la care te rogi să-ți dea pumni.
- Aveți emoții legate de dosarul ăsta?
- Nu, niciun fel de emoții. Sută la sută.
- Nu cred că dormiți liniștit.
- Păi, nu dorm. Dosarul ăsta e din 2016, a fost la poliția Ilfov. Și-a cerut scuze, am hârtia că și-au cerut scuze pentru greșeală. Am avut sechestru.
- Cum adică și-au cerut scuze că v-au anchetat? Nu mi se pare normal.
- M-au deranjat cu percheziția. Păi, am expertiza la dosarul ăsta. Făcută atunci. Dar acum le-au disjuns. Toate hotărârile de consiliu sunt aprobate de prefectură. Toate rapoartele Curților de Conturi, care nu m-a sesizat niciodată.
- Poate aveți pe cineva la Curtea de Conturi și vă ține spatele. Mulți primari fac asta.
- Domnule, când aud treaba asta că am pe cineva… Am pe Papa Pius! Termină cu prostiile astea! Că au pe cineva, pe nașa, pe fina.
- Primarii au tot felul de conexiuni, la Interne, în justiție.
- E o onoare să fii primar și să ai și o minte. Comuna are buget două mii de miliarde. 25 de milioane de europeni. Euro, așa le spune toată lumea. Buget realizabil 90 la sută, 90 și ceva la sută. Am făcut plan urbanistic general, am pus zona industrială într-o parte, zona culturală, zona de sport, zona de case.
- Lui Ciprian Mozacu, fostul fotbalist, i se umplea curtea de apă la fiecare ploaie.
- Ia sunați-l acum! Stătea pe o stradă fără canalizare. Toată Chiajna are acum canalizare, apă. comuna este într-o expansiune de dezvoltare. Ce asumare mare are primarul ăsta, a rezistat 28 de ani, hai, domnule, să-l propunem șeful statului! De ce nu mă propuneți șeful statului?
- Vreți?
- Da. Și vă arăt eu cum să scoatem țara din sărăcie!
- Cum se scoate?
- O să vedeți atunci. Nu pot să vă zic secretele mele. Fac parte și eu dintr-un partid politic. Apropo de dosarul de la DNA și apropo de Farul, încă o dată felicitări. Au jucat și pe terenul nostru, cu hotărâre de consiliu. Le-am închiriat lor. Nu mă acuză și de asta, dar au dat-o voalată, n-au spus-o în mod special. Hagi ne-a plătit nouă. L-am ajutat când nimeni nu-i întindea mâna. Se bătea la retrogradare cu U Cluj și a venit o ploaie torențială. Arbitrul nu voia să dea drumul la meci. Credeți-mă! Eram în costum, l-am dat jos de pe mine, am luat T-urile cu băieții noștri și am dat apa de pe teren să curgă la canal. Când au ieșit arbitrii, am luat mingea din mâna arbitrului și am dat cu ea de pământ: “Hai, bă, că sare! Ajunge până la piept! Dă, bă, drumul la joc!”. Au bătut cu 1-0.
- L-ați salvat pe Hagi de la retrogradare, cum ar veni…
- Puteți să-l întrebați pe băiatul ăla care e pe lângă el. Iașko. Mi se pare că Hagi era suspendat, stătea în tribună.
Când s-a desființat Unirea Urziceni, noi am luat toată logistica de la ei. Am luat autocarul de la ei, nocturna, turnicheți.
- Mircea Minea, primar Chiajna
Minea: „Baza Concordiei e a mea, personală. E terenul meu”
- Sunteți un om politic abil, sunt convins că aveți și un spate puternic. Mi se pare ciudată asocierea clubului dumneavoastră cu Nicolae Badea, fostul șef de la Dinamo. A împrumutat din umbră Chiajna cu bani în numeroase rânduri.
- (Ironic) Nu am primit niciun spate puternic, nu am decât un metru 85 și 90 de kilograme. Iar domnul Badea nu a împrumutat niciodată cu bani. Mie nu mi-a dat niciodată, eu nu i-am cerut niciodată. Președintele Tănase (n.r. - președintele Concordiei, Cristi Tănase, omul de încredere al lui Nicolae Badea în anii în care au lucrat împreună la Dinamo) poate să vă spună mai bine. Sunt cunoștințe vechi. Nu mi se pare oricum o problemă dacă a luat bani de la domnul Badea. Putea să ia și de la dumneavoastră.
- Eu nu am bani, dar dumneavoastră ați fi putut să împrumutați clubul. Aveți o declarație de avere impresionantă.
- Eu am pus baza de antrenament la dispoziție, e baza mea personală. E pe terenul meu, e a mea. Am pus-o la dispoziție numai pentru sport. (Vede neîncrederea moderatorului) Vi se pare ciudat în loc să vă bucurați? E dată în contract fără niciun fel de bani.
- Are un primar atâția bani să-și facă baza lui?
- Era un teren degradabil, eu am cumpărat toate terenurile degradabile din comună. Toți dezvoltatorii care construiesc fac decopertări. Unde duc pământul? Pe terenul ăsta.
- Interesant că primarii dețin atâtea terenuri…
- (Se irită) Domnule, o umflați cu “atâtea terenuri”! Sunt născut în 1959, eu am produs de atunci până acum. Am investit banii, am făcut afaceri cu terenuri. Alții cred că primarul trage sertarul și pleacă acasă cu banii.
- Ați făcut vreodată cadou un teren vreunui om important pentru a lega o relație care v-ar putea ajuta în viitor?
- Da, am donat un teren de 8900 de metri pătrați primăriei și acum e parc acolo. Toate terenurile mele sunt cu acte de vânzare cumpărare în regulă. Am fost cercetat și de ANI. Să justific banii.
Mircea Minea: „Arbitrul s-a întors la Pinalti și a dat penalty”
- Am o curiozitate de multă vreme, dar nu știu dacă o să răspundeți sincer. S-a întâmplat vreodată să se apeleze la dumneavoastră pe linie politică…
- (Se grăbește) Să pun vreun antrenor, nu?!
- Nu asta. Să dați vreun meci unei echipe aflate în aceeași sferă politică?
- Niciodată!
- Eu știu un astfel de meci. Ceahlăul - Concordia 2-0. Înțelegerea a fost pe linie PNL, cu primarul Gheorghe Ștefan. Unul din angajații foarte apropiați de-ai lui a pariat pe scor corect înainte de meci.
- Să fie sănătos! Eu nu știu de meciul ăsta. (Devine ironic) Adică ne-am înțeles politic?! Omenește?! Eram la Piatra Neamț, cu Liță Dumitru antrenor. Mă duc în tribună, cineva i-a spus lui Gică (n.r. - Ștefan) și m-a chemat sus, lângă el. Nu am urcat, a venit el lângă mine. Dacă nu mă înșel, conduceam noi cu 1-0. A fost o aglomerație în careu, Bocăneală era arbitru. Strigă Gică: “Bă, Bocănialî, bă, pinalti!”. Ăla s-a întors la el și a dat penalty! Pe cuvântul meu de onoare. În anul ăla am promovat noi cu Ceahlăul.
- Acum câțiva ani, fostul primar din Snagov, Apostol Mușat, povestea că l-ați făcut “javră” pe Reghecampf, supărat fiind pe povestea cu cei 50.000 de euro pe care susținea că îi mai are de primit.
- Niciodată n-am jignit, probabil s-a exprimat greșit. Din contră, l-am apreciat pe Reghecampf. E un foarte bun antrenor din punct de vedere al vestiarului. Știe să le vorbească jucătorilor, știe să-i aducă unde vrea el. Dar cel mai intelectual antrenor pe care l-am avut e Ionuț Chirilă.
- Dar cu banii lui Reghe cum a fost?
- Și-a primit toți banii. I-am dat cash. După aia, i-am mai plătit o dată prin acte. Dar nu din cauza lui, din cauza soției. O apreciez și pe ea, dar ea era în calitate de impresar. Era impresara lui Reghe și a altor jucători.
- Înțeleg că nu puteai să joci la Chiajna dacă nu era ea impresar.
- Nu mai sunt și alții?! Rednic nu are fata impresar?!
Nea Mitică Dragomir a făcut legea 4, o lege foarte proastă. Sper să nu se supere pe mine. Pe vremea mea, când mă duceam la stadion stăteam și lângă dinamoviști, și lângă steliști, și lângă rapidiști și nu ne băteam niciodată. S-a creat această colivie de restrângere. Sunt garduri peste tot. Ați observat că la Chiajna noi nu avem gard?! E ca engleji. Și a sărit cineva, s-a întâmplat ceva?!
- Mircea Minea, primar Chiajna
- Povestiți-ne despre Chirilă!
- Foarte bine documentat. Când am plecat în armată am plecat cu cărțile lui taică-su, Ioan Chirilă. Mexico 70 și Glasul roților de tren. Le-am citit pe dungă în armată. Ionuț are verb, are tot ce-i trebuie, am apreciat cultura. Dar a zis că l-a dat Lucescu afară. E un om frustrat, nu te dă nimeni afară când ai rezultate.
- E intelectual, dar e antrenor bun?
- Și antrenamentele le făcea..., dar eu știu?!…jucătorii. Avea marfă, dar e cum a zis Liță Dumitru. Mulți jucători, puțini fotbaliști.
Minea: „Mi-am suspectat echipa la unele jocuri. Chiar la 0-1 cu Unirea Constanța”
- Cum era Șumudică?
- Foarte popular, foarte coleric. Am avut o treabă, tot cu Ceahlăul. Ceahlăul nu bătuse pe nimeni și ne-a bătut pe noi și în tur și în retur. Atunci am rupt contractul, dar nu și relația de respect. Îi știu și data nașterii, e pe 4 martie născut. Îl felicit de ziua lui. Și pe el, și pe Reghe. Reghe are o rușine față de mine după ce s-a întâmplat, dar mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu el. El a venit cu Neubert, preparatorul, care a văzut România prima dată la Chiajna. Și Reghe s-a făcut antrenor la Chiajna, a crescut aici. A avut un retur cu 30 de puncte, au fost multe rezultate frumoase atunci. Am bătut la Petrolul cu 4-3 după ce am fost conduși cu 3-0.
- Acolo a fost ceva ciudat. Portarul Petrolului fusese implicat în trucări de meciuri.
- Ce legătură are, domnule? Dacă polițistul e vecin cu mine înseamnă că am o relație cu el?! Ar trebui să dispară mentalitățile astea.
- Zicu are stofă de antrenor?
- Domne… din punctul meu de vedere, el cunoaște fotbal. Dar nu știu cum îl pune în practică. Din punct de vedere al logoreei e foarte bine, dar gestioneaz-o! “Ce vrei să-ți dau?”. Aia, aia, aia. Păi, uite, ia!
- Cine vi s-a părut impecabil ca organizare?
- Reghecampf. Iar ca antrenamente, Liță Dumitru. E singurul antrenor care ne-a cerut să-l dăm afară. A zis că s-au văitat jucătorii că sunt antrenamente tari. Liță spunea că dacă nu ți se ridică pulsul la 180 la antrenament înseamnă că nu ai făcut antrenament. Și mai e un jucător care ne-a cerut să-i tăiem din salariu. Marius Pena mi-a zis că nu-și merită banii. I-am tăiat salariul cu cât a crezut el.
- V-ați băgat peste vreun antrenor, să-i cereți să bage vreun jucător?
- Niciodată! I-am zis lui Trică acum: “Bagă, mă, niște puști din ăștia că nu mai avem nimic de pierdut!”. I-a băgat. Dacă nici în situații de genul ăsta nu-i bagi, atunci când? Hagi a câștigat campionatul cu copii. Noi de ce nu putem să încercăm?!
- Cum vi se pare Trică?
- A fost un fotbalist foarte bun, dar eu îi spun direct în față. Nu are zvâcul de antrenor, nu are tărie să se impună. Nu se impune în fața jucătorilor. E prea prieteni cu ei. Nu zice nimeni să nu ai prietenie, dar are și ea o limită. Consumăm banii de pomană, batem țara asta de patru ani.
- V-ați suspectat vreodată echipa că nu a jucat corect?
- La unele jocuri, da. Nu doar la unul. Veneau și oamenii din localitate, veneau consilieri: “Bă, nea Mirceo, parcă n-au vrut să joace!”. Uite, la ultimul meci cu Unirea Constanța (n.r. - pierdut de Chiajna acasă cu 1-0). Păi, ăia luaseră numai 9, 11…Nu vi se pare suspectă treaba asta!? Tuturor li se pare, aș fi idiot să nu recunosc treaba asta. E cusută cu ață albă, cu ață rece, cum vrei să fie. Și pe cine suspectează DNA-ul? Pe mine.
- Legat de meciul ăsta?
- Așa am auzit. Avem și noi miros, suntem și noi vizați.
- Ați declarat cândva la un 0-4 cu Steaua că antrenorul Chirilă și-a dat pantalonii jos.
- Am zis că mai avea puțin și își dă pantalonii jos. Nu-mi puneți cuvintele cum vreți! Nu schimba echipa, echipa nu mergea și am spus. Eu sunt mai acid, le spun direct.
Pariurile trebuie scoase. Fac un mare rău tuturor sporturilor, nu numai fotbalului.
- Mircea Minea, primar Chiajna
Minea, despre vindecarea de cancer: „Slăbisem 40 de kilograme”
- În final vreau să vă întreb ceva personal. La un moment dat, auzisem de la colegi că erați bolnav foarte grav și că șansele dumneavoastră de supraviețuire sunt infime.
- Da, așa este. Din cauza unei ambiții, că sunt și orgolios. Am avut mare încredere în medicina românească, nu m-am dus să mă tratez afară. Fratele meu îmi spunea: “Băi, ești idiot?! Nu vezi că nu merge aici?!”.
- Dar ce ați avut?
- Doi polipi pe trahee, spre plămânul drept. Pe 4 aprilie 2016, eram puțin răcit. M-am trezit cu percheziție acasă, mai erau două luni până la alegeri. Atunci s-a declanșat tot, mi-a scăzut imunitatea. Mă durea puțin în piept. Îi mai dădeam un șpriț, o bere, am zis că trece așa. Apoi, au început durerile de cap. M-am dus la doctor. Când am făcut un control amănunțit, mi-au găsit polipii. Într-o lună, am slăbit 40 de kilograme, vă arăt fotografiile. Ajunsesem la 50 de kilograme. Dacă continuam aici nu mă mai aveați în emisiune. Atunci au venit oamenii de pe lângă mine și mi-au zis: “Știți, și domnul Badea (n.r. - Nicolae Badea) a avut la ambii plămâni, a avut și cu glanda și s-a tratat în Turcia”. Atunci, am luat decizia să merg acolo. În 5 ședințe de radioterapie m-am pus pe picioare. Am început să mănânc și masa.
- Înțeleg că luați o pastilă minune foarte scumpă. Cineva îmi povestea o anecdotă că ați pierdut una în club și o căutau angajații…
- Da, asta e (Scoate din buzunar o pastilă roșie). Am trimis pe cineva să mi-o aducă și a pierdut-o, i-a căzut în iarbă. O cutie din pastilele astea costă 5.200 de euro.
- Spuneți-ne o poveste amuzantă în final.
- Am bătut un șpriț odată cu Ionuț Chirilă, era o zi de naștere. Venea din Franța cu foie gras, cu vin franțuzesc. Am pus la rece și bere, și vin. Noi adusesem și Fetească regală, tot la sticlă. Era cam același model de sticlă. Cât a stat în apă s-a scurs eticheta de pe franțuzesc. Și l-am desfăcut pe al nostru. A turnat și a gustat. “Ce vin ți-am adus, Mircea!”. I-am zis: “Serios, mă?! Tu știi ce ai băut? La vinuri diferă doar eticheta și prețul”. Băuse Fetească regală, un vin sec, așa îmi place. Mai beau, am voie să mănânc orice, dar nu excesiv.
Am scris o carte, am numit-o Inspirație și talent. Știți de ce i-am dat numele ăsta? Inspirația a fost a cetățenilor și talentul m-am născut cu el, să mă aleagă ei pe mine. Și eu am mentalitate de învingător. Nu am pierdut nicio alegere.
- Mircea Minea, primar Chiajna
VEZI AICI EMISIUNE INTEGRALĂ GSP LIVE CU MIRCEA MINEA
{{text}}