Impresarul Victor Becali (61 de ani) a dezvăluit, în direct la GSP Live, că a cumpărat, în cadrul unei licitații, apartamentul pe care ANAF îl pusese sub sechestru, pentru a recupera bani din prejudiciul creat în celebrul Dosar al Transferurilor.
- CONTEXT:
- În luna martie a acestui an, ANAF a scos la licitație apartamentul lui Ioan Becali din Calea Floreasca (București) cu 1,84 milioane lei (aproximativ 371.000 de euro). De precizat că licitația a pornit de la 975.942 lei (aproximativ 196.743 de euro). Apartamentul este compus din cinci camere și dependințe, conform documentației cadastrale, are suprafața totală de 118 m.p și se află la etajul 1 al unui bloc cu regim de înălțime P+4E, edificat în anul 1990, scriu cei de la G4media
- Casa a fost răscumpărată chiar de frații Becali
- Conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate, prețul mediu al unui metru pătrat în Floreasca, în vara anului 2022, era de 4.500 de euro. Apartamentul, care este pe numele lui Ioan Becali, fratele lui Victor Becali, are o suprafață de 118 metri pătrați, adică o valoare de piață de aproximativ 531.000 de euro, un decalaj foarte mare față de suma la care statul român a scos imobilul la licitație
Astăzi, în direct la GSP Live, Victor Becali a spus că și el a participat la licitația organizată de statul român, cumpărând înapoi apartamentul unde el și fratele lui, Ioan Becali, și-au început firma de impresariat în anii 1990. Societatea se numea pe atunci International Sports Management, iar acum poartă denumirea de Becali Management.
VIDEO. Victor Becali, la GSP Live: „Sediul firmei e tot acolo. Am cumpărat apartamentul înapoi”
„Am văzut o știre că ANAF-ul a scos la licitație un apartament din Calea Floreasca și l-a vândut cu 1,84 milioane de lei. E al dumneavoastră apartamentul? Acolo era sediul firmei?”, a fost întrebarea pusă de moderatorul Costin Ștucan impresarului Victor Becali.
„Da, dar sediul e tot acolo. Sediul e tot în apartamentul ăla. Tot eu l-am cumpărat. Ce, nu aveam voie sau ce? Nu l-a cumpărat nimeni în numele meu, eu l-am cumpărat. De ce ar trebui să-l cumpere cineva în numele meu? De ce aș fi avut ceva de ascuns, din moment ce este o licitație?
La licitație a participat o doamnă care plătea mai mult pe apartament, care a fost al fratelui meu. Era o chestie sentimentală să ne întoarcem acolo. Toate sentimentele trec pe la bani. Dacă avea prețul de un milion, nu îl mai cumpăram”, a declarat Victor Becali, în direct la GSP Live.
„Dosarul Transferurilor” pe scurt:
- În anul 2006, Gazeta Sporturilor a declanşat o investigaţie jurnalistică fără precedent în România, legată de nereguli găsite în mai multe transferuri din fotbalul românesc. Primul analizat a fost cel al lui Florin Bratu la Galatasaray.
- Direcţia Naţională Anticorupţie a reacţionat la probele dezvăluite de Gazetă şi a deschis propria cercetare. Investigaţia DNA, continuată în paralel şi de ziar, a contabilizat 800 de transferuri verificate, peste 100 de persoane anchetate şi interogate, zeci de volume însumând peste 20.000 de file.
- DNA i-a trimis în judecată la data de 2 octombrie 2008. După după 6 ani de la deschiderea dosarului şi după 43 de termene, pe 3 aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe toţi cei învinuiţi în dosar.
- Procurorii DNA n-au fost însă împăcaţi cu decizia. Au făcut contestaţie la Curtea de Apel, care a schimbat radical sentinţa iniţială. Pe 12 noiembrie 2012, toţi cei 8 au fost condamnaţi la ani grei de închisoare cu executare sau cu suspendare.
- La final, Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Toţi au fost acuzaţi că, prin tranzacţii ilegale la 12 transferuri de fotbalişti vânduţi în perioada 1999-2005, ei au produs statului un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari şi o „gaură” de peste 10 milioane de dolari în bugetul cluburilor din Liga 1.
- În anul 2014, aceștia, printre care și Victor Becali, au fost condamnați la închisoare cu executare, fiind acuzați de faptul că au prejudiciat statul român, prin declararea unor sume de transferuri mai mici decât cele reale, păstrând banii pentru ei și, totodată, plătind un impozit mai mic. Toate acestea s-ar fi făcut prin off-shore-uri din străinătate.
- Victor Becali a primit o condamnare de 4 ani și 8 luni cu executare
{{text}}