Special

Viața în deșert: Reportaj în Arabia Saudită, pe urmele antrenorilor români » Progresul de la „antrenează cămile" la „are meci cu Ronaldo"

Articol de Cătălin Țepelin, Iosif Popescu (video)   —  joi, 25 mai 2023

Banii se câștigă cu transpirație. În Arabia Saudită e cu atât mai valabil cu cât în miezul zilei abia poți să respiri afară: vara, temperaturile sar de 50 de grade. Cu ochii pe bani, nu pe termometre, zeci de antrenori și jucători români au trecut și continuă să treacă prin acest fotbal care tot speră să-și depășească într-o bună zi condiția. 

Arabia Saudită este deșert în proporție de 95%. Un deșert nu doar geografic, ci și de potențial fotbalistic - pentru că, în ciuda investițiilor gigantice, fotbalul din Arabia rămâne deocamdată mult în urma celui care contează cu adevărat. Dar lăsați, că nici noi nu suntem mai breji! Champions League avem doar la TV, așa că românii își caută des împlinirea în Saudi ProLeague. 

Până de curând au fost trei. Contra la Damac, Șumudică la Al Raed și Rădoi la Al Tai. Ultimul a schimbat deja echipa, s-a mutat în Emirate, dar în Arabia ar putea veni curând Răzvan Lucescu sau Liviu Ciobotariu. Deci stocul de tricolor se reface. Și de la "antrenează cămile", cum depreciativ-superior s-a spus atâția ani, la "are meci cu Cristiano Ronaldo" înseamnă, totuși, progres. 

Ce îi atrage pe ai noștri? Banii, fără discuție. Un antrenor la o echipă de mijlocul clasamentului, cazul alor noștri acum, poate ajunge la 1,5 milioane de dolari pe an. "E bătaie mare să vii antrenor aici, în Golf. Păi, sunt salarii ca de Franța sau de Italia!", spune Șumudică, în timp ce se plimbă prin holul hotelului ca un leu în cușcă. Pentru că, în schimbul unor salarii babane, un european suferă aici, 3 în 1, de claustrofobie, singurătate și plictiseală gravă. 


Foarte puțini antrenori rezistă aici pe termen lung. Majoritatea schimbă echipele după 6 luni - un an. Mai întâi pentru că șefii cluburilor sunt foarte capricioși, se aprind repede și schimbă imediat antrenorii, visând la performanțe peste noapte. 

Cel mai recent exemplu. Înaintea meciului Al Tai - Al Nassr, pierdut strâns de Rădoi contra trupei lui Cristiano Ronaldo, președintele clubului era tot un zâmbet: "Mirel is very good, very smart, very powerful". CEO-ul lui Al Tai îl seconda entuziast: "Suntem mai mult decât fericiți cu Rădoi, este un tip extrem de inteligent și de implicat. Muncește enorm, e foarte pasionat. Vom face treabă bună sezonul viitor". 

Iar după nici 24 de ore anunțau despărțirea de antrenor! "Nu le-a convenit o schimbare pe care am făcut-o în minutul 75", avea să mărturisească fostul selecționer. 


10 milioane de dolarieste bugetul minim al unei echipe de mijlocul clasamentului din Arabia Saudită. Cluburile mari (Al Hilal, Al Ittihad, Al Nassr etc) au peste 50 de milioane pe an, exceptând salariile faraonice de tipul celui al lui Cristiano Ronaldo (400 de milioane pentru 2,5 ani de contract). Toate cluburile sunt finanțate de Statul saudit, aportul "privaților" este minuscul

Al doilea motiv al mariajelor scurte dintre români și fotbalul saudit este faptul că viața în orașele mici de provincie este teribil de limitată aici. Buraydah (orașul lui Șumudică), Hail (ex-Rădoi) sau Khamis Mushait (Contra) au în jur de 500.000 de locuitori. Capitala Riyadh are aproape 8 milioane! Practic, ai noștri trăiesc ca la Mioveni, Vaslui sau Alexandria. Dar aici, unde tradițiile și religiozitatea sunt încă la putere, viața socială e aproape inexistentă pentru un expat. 

Șumudică (și, până de curând, Rădoi) antrenează în centrul țării. Contra, în sud-vest, aproape de granița cu Yemen

Bariera culturală pentru un non-musulman e complicat de trecut în aceste orășele în care greu găsești ceva care să-ți ocupe timpul extra-fotbal ori să îți distragă atenția. 

Orașe prăfuite, modeste, care se transformă cât de cât la lăsarea serii, când luminile le dau o strălucire nebănuită. Mall-urile, magazinele și moscheile luminate aduc brusc la viață aceste cetăți arhaice care peste zile sunt amorțite de caniculă și fac viața grea oricărui european obișnuit cu alte standarde.

36 de milioane de locuitoriare Arabia Saudită, printre care 10 milioane de altă naționalitate, veniți in principal din India, Pakistan și Bangladesh. În fiecare an, populația țării creste cu 1 milion, datorită migrației 

Arabia Saudită este o monarhie absolută, o țară ultraconservatoare unde religia și tradițiile joacă un rol extrem de important. Lucrurile se schimbă greu aici, în ciuda declarațiilor oficiale care spun că țara se modernizează și că încearcă să dilueze intoleranta sau extremismul. 

Abia de câțiva ani, femeile au primit dreptul de a șofa, de a vota ori de a ieși din casă neînsoțite de un bărbat din familie (soț, frate sau tată). Și de a merge pe stadioane. Alcoolul este complet interzis, pedeapsa cu moartea e încă în vigoare. Iar organizațiile pentru apărarea drepturilor omului stau mereu cu cătarea pe Arabia Saudită. 

Portretele conducătorilor Arabiei Saudite sunt peste tot, inclusiv în recepțiile hotelurilor. Salman bin Abdulaziz al Saud (88 de ani) este regele, dar țara e condusă de facto de către prințul moștenitor Mohammed bin Salman (38 de ani)

Nici nu știi dacă să pui ghilimele când spui că străinii suferă aici. O fac pe o gălăgie de bani, dar e limpede să renunță la multe pentru a-și câștiga bunăstarea. Și nu, nu se sacrifică doar românii. 

Cosmin Contra și Marius Șumudică, discutând înaintea meciului direct, disputat recent (Al Raed - Damac 5-0)

Pe aici au "suferit" și foști campioni sau vicecampioni mondiali, ca Mario Lobo Zagallo, Osvaldo Ardiles ori Zlatko Dalic. Și tot aici se chinuie, săracul de el, Cristiano Ronaldo. Plus argentinianul Ever Banega, ecuadorianul Caicedo, brazilienii Talisca sau Luiz Gustavo, portughezul Helder Costa, polonezul Krychowiak, spaniolii Santi Mina ori Tello, nigerianul Ighalo.

Personaje măricele, care au luat numele fotbalului în deșert. Iar din vară mai pot veni câteva zeci de grei, pentru că rezervele de petrol ale Arabiei Saudite pot alimenta din belșug nevoia de mărire prin sport a celui mai conservator stat islamic.

500 de miliarde de dolariva investi Arabia Saudită ca să găzduiască Jocurile Asiatice de Iarnă (Trojena 2029). Pentru asta va construi un megalopolis în deșert. Nu vor fi doar competiții indoor (hochei, patinaj, curling), ci și outdoor (biatlon, schi alpin, cross-country)

2030este anul în care Arabia Saudită vrea să organizeze Campionatul Mondial de Fotbal, împreună cu Egipt și Grecia. De aceea, Messi primește 30 de milioane de euro pe an pentru a promova imaginea Arabiei Saudite în lume

VIDEO Cristiano Ronaldo: „Campionatul din Arabia Saudită va fi în TOP 5 din lume”

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.