Sporturi   •   Altele   •   NATAȚIE

David Popovici după ce a trecut de Bacalaureat cu media de 8,65: „Sunt foarte mulțumit de rezultat și mai ales ușurat!”

David Popovici la o conferință de presă înainte de Bacalaureat FOTO Raed Krishan

Articol de Roxana Fleşeru   —  sâmbătă, 27 mai 2023

David Popovici (18 ani) a trecut peste emoțiile Bacalaureatului, învățând diverse lucruri despre el. Acum privește spre ce urmează, două concursuri, apoi și cel mai important Campionatele Mondiale din luna iulie

E sâmbătă la prânz, în București, e liniște, iar David Popovici merge mulțumit pe un trotuar din Capitală, după una antrenament și o sesiune de masaj. Vineri a aflat că a trecut cu succes de Bacalaureat cu media finală de 8,65. Convorbirea telefonică începe pe stradă, unde campionul mondial și european își vede liniștit de drum spre casa unui prieten.

Inevitabil, aceasta a fost întreruptă după ce înotătorul care deține recordul mondial în proba de 100 metri liber este recunoscut. „Popovici", se aude în fundal. David se oprește și întrerupe convorbirea, scuzându-se și promițând că revine atunci când se afla undeva unde e liniște. După 25 de minute, David revine și pornește o discuție despre zilele trecute, despre emoții, despre noutățile din cariera sa, despre timpi și competiții.

Primul concurs după promovarea Bacalaureatului va fi Cupa României (2-4 iunie) la Otopeni, urmat de unul în Italia numit Settecolli (23-25 iunie) la Roma, pentru ca vara să se închidă la Fukuoka, la Campioantele Mondiale (23-30 iulie).


- David, cum au fost zilele astea pentru tine? Ești mulțumit de rezultat?

- Sunt foarte mulțumit de rezultat și mai ales ușurat. Pentru că pe măsură ce se apropia Bacalaureatul, am început să învăț din ce în ce mai mult, să mă și stresez din ce în ce mai mult, cum sunt sigur că au făcut toți care au dat examenul acesta.

- Ce provocări au fost la nivel psihologic?

- Cred că m-am gândit și la presiunea care ar putea fi pusă pe mine. Ce s-ar întâmpla dacă aș lua o notă proastă? Cum aș reacționa? Ce ar zice lumea? Inevitabil te gândești și la asta, oricât de mult încerci să nu o faci. Însă, mi-am propus înainte de BAC să nu las nimic de asemenea natură să mă afecteze în niciun fel. Și am și reușit, ca dovadă m-am descurcat, nu am fost atât de stresat pe cât credeam că o să fiu.

- Înseamnă că ai folosit o tehnică din înot, aceea a vizualizării.

- Exact, am vizualizat și lucruri negative, dar și lucruri pozitive.

„Mi-a demonstrat că trebuie să fiu mai optimist"


- Ai avut timp să te antrenezi în timpul examenului?

- Pe măsură ce s-a apropiat BAC-ul, din dorința de a învăța cât mai mult, pentru că venea deadline-ul, am început să mai lipsesc de la un antrenament, două-trei, dar nimic ce nu poate fi recuperat. Deja am început să recuperez. Sunt în linie absolut normală. În linia în care trebuia să fim în momentul ăsta și mă pregătesc de Cupa României, unde o să fie foarte interesant, cred.

- După multă vreme, concentrarea ta nu a mai fost pe înot, ci pe BAC, pe ce ai de învățat, a fost dificil să schimbi direcția?

- Da, a fost dificil, dar m-am străduit să le pun în balanță și am reușit să încerc să nu las deoparte învățatul pentru a mă concentra pe înot și nici viceversa pentru că și în viață în general nu e bine să te concentrezi doar pe un anumit lucru prea tare. E bine să ai mai multă varietate în viața ta. Mi-a făcut plăcere să învăț. Având atât de multe antrenamente, nu sunt cel mai obișnuit cu cititul, cu învățatul și reținutul și mi-a plăcut.

- Ce ți-a spus despre tine faptul că ai trecut prin examenul ăsta și că ai reușit să fii și mulțumit de ce s-a întâmplat?

- Mi-a demonstrat că ar trebui să fiu mai optimist, pentru că deși știam că voi lua o notă decentă, speram să iau peste opt și am reușit. Realitatea mi-a dovedit să fiu mai optimist și să am mai multă încredere în forțele mele chiar și pe acest plan. Consider că rezultatul pe care l-am avut reflectă perfect timpul acordat învățatului. E o medie muncită!

- Ai mai trecut prin ceva similar în clasa a opta....

- A semănat. Da, ambele examene sunt foarte importante. Le urez succes celor de-a 8-a care urmează să dea Capacitatea și celor de-a 12-a, colegii mei, mulți dintre prietenii mei. E aceeași atmosferă protocolară. Trebuie să ai grijă să nu greșești, să ai grijă cum tai. E un pic de stres un asemenea examen, dar e ceva prin care absolut toată lumea a trecut.

- Acum a fost un pic diferit pentru tine, pentru că a fost atâta atenție în jurul tău. Asta nu te-a deranjat un pic sau n-ai băgat de seamă?

- Ce-i drept, nu am înțeles și poate nu o să înțeleg niciodată de ce au simțit nevoia anumiți jurnaliști și oameni din presă să vină chiar acolo, în fața liceului, să mă întrebe câte ceva sau să ia cadre cu mine. Pentru că știu sigur că atunci când au dat ei bacul, nu și-ar fi dorit să fie deranjați și perturbați în niciun fel. Dar am început să mă obișnuiesc și să-i salut «bună ziua», «la revedere», să am grijă să fiu politicos, dar în același timp să le arăt că nu ar trebui să dea atât de mult interes unui subiect personal.

- Când ai intrat în sală nu mai erai David Popovici, înotătorul recordman mondial, erai elevul David Popovici?

- Da, am fost de la egal la egal. Bine, mie îmi place să consider că absolut întotdeauna sunt egal cu absolut toată lumea. Nu mă consider mai bun decât altcineva, chiar și pe plan sportiv. Într-adevăr înot foarte repede și sunt bun la asta, dar asta nu mă face cu nimic o persoană mai bună neapărat. A fost o experiență foarte utilă, cum a fost pentru absolut toată lumea. Numai că eu acum și vorbesc despre asta, iar asta este singura diferență.

Merge la Facultatea de Pshihologie

- Poate vorbește adultul din mine, dar simți că s-a încheiat o etapă din viața ta?

- Da, da, chiar simt asta pentru că tocmai am încheiat cu succes cei doisprezece ani de școală și urmează să intru într-o nouă etapă a vieții mele și anume universitatea, studiile superioare și asociez această etapă cu începutul vieții adulte mai mult, mi se pare un hop mai mare. Gata, ai terminat liceul, ai terminat întâlnirile zilnice cu prietenii și colegii tăi. Da, școala are o conotație mai mult copilărească, în timp ce facultatea e un pas spre viața de adult.

- Te-ai hotărât care este următorul pas în parcursul tău academic?

- Da, m-am hotărât. Vreau să mă duc la facultatea de psihologie de la Universitatea București, pentru că și mama a terminat psihologia și cred că de la ea am această înclinație. Vreau să aflu cât mai mult despre ce e în capul meu, ce proces se întâmplă în creierul fiecărei persoane. Vreau să învăț cât mai mult despre asta, despre comportamentul uman. 

Mi-am ales a treia materie la BAC sociologia pentru că m-au atras pur și simplu subiectele, m-au atras temele care se puneau în, discuție, exercițiile și mi-am dat seama că asta mă pasionează și asta aș vrea să fac și pe viitor. Pe lângă înot și în viitor, ceva care să aibă legătură cu psihologia, sociologia, pedagogia, aceste domenii mai mult umane, pentru că nu am fost niciodată destinat profilului real și materiilor exacte. Și mi-ar plăcea să învăț cât mai mult despre oameni, pentru că oamenii sunt frumoși.

Nevoia de vorbi cu cineva din afara cercului celor apropiați

- Până la urmă, tu în cariera ta ai lucrat cu vreun psiholog?

- Lucrez acum cu un psiholog. Mai mult decât lucrez aș spune că vorbim, vorbim pentru că suntem prieteni și ne împărtășim anumite experiențe din viețile noastre, ne sfătuim. Într-adevăr, poate el mă sfătuiește mai mult. E o prejudecată în jurul mersului la psiholog. Am observat asta, cel puțin în România, lumea consideră că dacă te duci la psiholog este ceva în neregulă cu tine. 

Dimpotrivă, eu consider că absolut oricine ar putea fi ajutat și ar putea beneficia de vorbitul cu cineva, pentru că asta e. E bine să poți să ai o persoană în care să ai încredere și căreia să i te poți deschide. Și e plăcut să te asculte cineva. Și așa că ăsta-i sfatul meu, oricine, inclusiv absolut oricine, ar trebui să meargă la psiholog, măcar să-i dea o încercare și să scape de această prejudecată, cum că ai ceva la cap.

- Când am discutat prima oară în 2021 nu colaborai cu niciun psiholog, de când ai început să vorbești cu unul?

- De câteva luni, când am simțit nevoia să pot vorbi cu cineva, pur și simplu să pot explica cuiva care să mă asculte despre cum mă afectează sau mă poate afecta presiunea, ce înseamnă, cum s-a schimbat viața mea. Toate aceste aspecte. Pur și simplu simțeam nevoia să le mai împărtășesc cuiva.

- Nu mai erau de ajuns părinții, oamenii apropiați?

- Sunt relații diferite. Nu poți vorbi absolut orice cu părinții tăi pentru că vor fi subiectivi. La fel e și cu persoanele foarte, foarte apropiate.

„De-abia aștept să mă întorc la Foro Italico"

- Să trecem un pic și la partea de înot și la ce urmează în vara asta pentru tine. Suntem în luna iunie, se apropie Campionatele Mondiale. Cum le privești?

- Urmează Cupa României, după care urmează Sette Colli, un concurs important internațional, care o să aibă loc la Foro Italico, Roma. De abia aștept să mă întorc acolo.

David Popovici la Foro Italico în 2022 FOTO Raed Krishan

- L-ai ales pentru că se ține la Foro Italico?

- Și de asta, dar se și întâmplă să fie în perioada în care am avea nevoie de un concurs pur și simplu pentru a testa apele. Niciodată nu ne-am dus la concursuri pentru a performa, ci pentru a vedea cât de buni suntem în momentul acela, ziua aceea și e un fel de concurs test acesta de la Roma, cum e și Cupa României. Toate țin de pregătirea pentru Campionatele Mondiale, care or să fie, bineînțeles, cel mai important concurs de anul acesta.

46,86 s este timpulpe care l-a stabilit David Popovici anul trecut în proba de 100 metri liber la CE de la Roma, doborând un record mondial, care fusese stabilit în 2009

- Cum să privim timpul tău de la 100 m liber de la Campionatele Naționale, 47,61, era un timp pentru momentul acela?

- Da, totuși eu nu mă așteptam să înot atât de repede. Faptul că nu mă așteptam și totuși am reușit-o nu e decât o dovadă că ar trebui să am mai multă încredere în forțele proprii.

„Fără emoții nu ai cum să performezi"

- Ca să folosesc un clișeu, aparențele înșală, credeam că tu ai foarte multă încredere în tine...

- Am, de ce să spun că nu mă confrunt cu uneori anxietate, uneori emoții. E normal și sincer mă bucur că am asta. Fără emoții nu ai cum să performezi, fără frica de eșec, nu ai cum să te împingi să câștigi. Pur și simplu e un rău necesar, e un rău pe moment, dar foarte util și necesar pe viitor.

- Știu că te concentrezi pe ce poți face tu, dar ai urmărit ce se întâmplă la nivel mondial, spre exemplu că un sportiv din China a realizat cel mai bun timp în 2023 la 100 metri liber, 47,22 s?

- Da, foarte bine. Eu îl urmăresc pe un antrenor australian, Brett Hawke, am făcut și niște podcast-uri cu el, mai demult. Acum, pusese la story pe Instagram, o poză în care tipul astă, Pan Zhanle, cumva venea din spatele meu parcă să m-ajungă. Îi zic băiat pentru că e de vârsta mea. I-am dat reply lui Brett spunând «super asta și sper». Îmi doresc să fie atât de bun încât să ne întrecem umăr la umăr în bazin și de abia aștept să mă văd cu el pentru că îmi place concurența. Cum altfel să câștigi fără concurență? Da, și cum altfel să te simți bine, numai să câștigi? Eu așa vreau să gândesc și în așa fel îmi permit să nu fiu demoralizat sau dezamăgit când va veni vremea să mai pierd și eu.

Am observat, fie colegi care s-au stresat mult prea mult în legătură cu Bacul, fie colegi sau prieteni care au fost mult prea relaxați. Mă refer acum la prieteni, sportivi, ce care au dat BACul cu mine. Toți cei pe care îi cunosc au promovat, l-au luat. Important era să aibă media finală peste șase. Sunt mândru de noi, de ei și de mine. Mândru de noi că am trecut și peste această etapă și ne putem concentra mai mult acum pe sportul nostru

- David Popovici

Trei probe în Cupa României

La Cupa României va lua startul în trei probe: la 100 m și 200 m liber și la 100 m fluture. O să fie prima cursă de 200 metri într-un concurs oficial în 2023, înotătorul neparticipând la Campioantele Naționale în această probă. "De abia aștept că n-am mai făcut-o de mult. Mi-e doar de proba asta, până la urmă am declarat în trecut că e proba mea preferată și da, sunt nerăbdător", a subliniat el.

Cu două săptămâni înainte în Japonia

Cel mai important concurs al românului sunt Campionatele Mondiale de la Fukuoka (23-30 iulie). „O să plec în Japonia cu aproximativ două săptămâni înainte de start, cam atât îi ia corpului să se obișnuiască cu noul fus orar. Bine, lui i-ar lua și cinci zile, dar e bine să fie 14", a subliniat David. El este campionul mondial en titre în probele de 100 și 200 m liber.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.