Sporturi   •   Altele   •   CANOTAJ

Cinci medalii de aur și una de argint la Europenele de canotaj, bilanț final! » Triumf cu emoții pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar, Ionela Cozmiuc și-a păstrat titlul, victorii la dublu rame și 8 plus 1 feminin în ultima zi

Ionela Cozmiuc cu medalia de aur europeană Foto Balint Czucz Photograpjy

Articol de Luminița Paul   —  duminică, 28 mai 2023

Ionela Cozmiuc a deschis superb ultima zi a finalelor de la Campionatele Europene de la Bled, cucerind titlul în proba de schif simplu categorie ușoară, apoi Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel au imitat-o la dublu rame, apoi campioanele mondiale și olimpice Simona Radiș și Ancuța Bodnar au câștigat o cursă de infarct la dublu vâsle

Campionatele Europene de la Bled au ajuns la ultima zi, presărată cu multe finale și cu numeroase medalii puse în joc. Iar ziua a început excelent pentru România. Prima cursă, prima medalie de aur, adusă de Ionela Cozmiuc. Apoi, Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel au sprintat fantastic pe porțiunea finală și au cucerit încă un aur. 

Simona Radiș și Ancuța Bodnar au avut cea mai dură concurență din 2019 încoace, dar s-au impus într-un finiș dramatic la dublu vâsle. Finalul zilei a fost încununat cu încă un triumf, cel de la opt plus 1 feminin. Sâmbătă, România obținuse medaliile de aur la 4 rame feminin și pe cele de argint la 8 plus 1 masculin.

8 plus 1 tricolor de aur!


Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu au început cursa finală la 8 plus 1 cu strocul cel mai ridicat, pentru a propulsa barca. O întrecere pentru medalii la care au luat startul doar patru echipaje, Italia, Marea Britanie, România și Germania.

Cu Radiș stroc, la doar o oră și câteva minute după ce cucerise titlul european la dublu vâsle, barca tricoloră s-a detașat, făcând o cursă controlată. Deși aveau avantaj clar, tot au crescut un pic ritmul pe final și au obținut o victorie fără dubiu, meritată.

Dintre cele 9 sportive aflate în barcă, 7 au cucerit două medalii de aur la aceste campionate continentale. 

5 medalii de aurși una de argint a adunat România la Campionatele Europene de la Bled


Un nou titlu pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar, dar cu emoții!

Una dintre cele mai așteptate finale, cea de dublu vâsle feminin, în care multimedaliatele cu aur olimpic, mondial și european Simona Radiș și Ancuța Bodnar înfruntau o nouă provocare. Și o surpriză pe primele porțiuni ale cursei, pe o apă mai vălurită, acolo unde echipajul lituanian a țâșnit formidabil. Donata Karaliene și Dovile Rimkute au rămas în frunte până la 1.500 de metri, iscând murmur tot mai ridicat pe margine.

Campioanele române au recuperat însă extraordinar pe ultima bucată a cursei, apropiindu-se metru cu metru, cu vâslele lovind puternic apa. Au reușit să treacă linia de sosire primele, în 6:40,83, un timp foarte rapid, și cu 35 de sutimi în fața lituaniencelor!

A fost cea mai strânsă cursă a româncelor din 2019 încoace, când luau argint european la Lucerna. De atunci, au dominat copios proba de dublu vâsle la toate competițiile mari, câștigând cu avans mare, așa cum a fost anul trecut și la Europene, și la Mondiale. 

Pe podium a fost prezentă însă doar Ancuța, Simona având nevoie să se pregătească pentru finala de la 8 plus 1.

4 titluri europeneau Simona Radiș și Ancuța Bodnar în proba de dublu vâsle, în 2020 la Poznan, în 2021 la Varese, în 2022 la Munchen și în 2023 la Bled

Victorie la dublu rame feminin

Emoții pentru România în finala de dublu rame, însă Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel au făcut o cursă tactică excelentă și s-au impus, mărind ritmul exact la final. Le-au întrecut pe olandeze cu mai bine de o secundă și au adus încă un aur tricolor pe apele de la Bled.

Cele două erau pe locul 3 la 500 de metri, dar și-au controlat apoi ritmul, au urcat pe 2 la următoarele repere, iar când adversarele credeau poate că au scăpat în câștigătoare, au atacat furibund, decisiv. Nimic nu le-a mai putut opri și au trecut linia de finiș în prima poziție în 06:56.40! 

Anul trecut, la Munchen, Ioana Vrînceanu câștiga titlul continental  împreună cu Denisa Tâlvescu, care a avut însă în ultima perioadă unele probleme de sănătate. Acum așteaptă să revină la antrenamente.

Roxana Anghel și Ioana Vrînceanu în drumul spre aur Foto Balint Czucz Photography

Ionela Cozmiuc, încă un titlu european!

„Eu știu că mi-am făcut treaba bine, că voi da tot ce pot pe pista de concurs. Iar dacă vreo adversară mă va învinge, merită tot respectul meu”, spunea Ionela Cozmiuc pentru Gazetă înainte de plecarea spre Bled. Nu a fost cazul! Campioana europeană de anul trecut, de la Munchen, și-a păstrat titlul, stăbătând finala în același ritm al ei care a dus-o și spre titlul mondial în 2022.

Un parcurs care naște emoții pe prima parte pentru că acolo s-a instalat în frunte grecoaica Evangelia Anastasiadou. A luat și avans, părând sigură pe ea. Ionela era a treia la 500 m, însă a început să urce constant și sigur. La jumătatea cursei era pe 2, la fel la 1.500 de metri, când se apropiase amenințător de liderul de până atunci.

Privit de pe margine, felul româncei de a vâsli arată lin, parcă lipsit de efort, cu umerii aliniați, picioarele împingând ritmic și puternic. Metru cu metru, era într-o lume a ei, una în care a trecut linia de sosire la distanță considerabilă de grecoaică și cu un avans de 2,29 secunde! Mai mult, cu 7:32,43, a stabilit un nou record european!

Imediat și-a dus brațul lângă inimă, apoi l-a ridicat spre cer, zâmbind, în fine, fericită. Iar de pe margine, într-o duminică însorită la Bled, s-a auzit vuietul aplauzelor, s-au agitat steagurile tricolore. Ziua ultimă a finalelor începea perfect pentru România.

Anul trecut, Ionela Cozmiuc câștiga în premieră titlul european în proba de schif simplu categorie ușoară, care este însă probă neolimpică, depășind tot o grecoaică, pe Zoi Fitsiou, și pe olandeza Martine Veldhuis. A repetat performanța la CM din Cehia, iar acum mai pune un aur în palmaresul ei impresionant.

5 medalii de aurși 3 de bronz a fost bilanțul României la ediția precedentă a Campionatelor Europene, cea de la Munchen 2022

Cursă ratată pentru Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan

Dezamăgire mare pentru campionii europeni și mondiali la dublu rame Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, care sâmbătă cucereau argintul continental în barca de opt plus 1. Astăzi, ceva s-a întâmplat, s-a rupt la jumătatea cursei și românii au rămas mult în urma adversarilor. Până la urmă au terminat pe locul al cincilea, la peste 5 secunde de poziția a patra și la 6,3 de învingători, elvețienii Roman Roeoesli și Andrin Gulich.

În finala de patru rame masculin, Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Florin Lehaci au fost foarte aproape de medalia de bronz, pe care au ratat-o pentru numai 27 de sutimi. Tricolorii au avut un finiș puternic, dar insuficient pentru a-i prinde din urmă pe francezi. 

Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Florin Lehaci în plin efort Foto Balint Czucz Phorography

După primul sfert de cursă, ai noștri erau primii, după ce porniseră ca din pușcă, având un stroc ridicat. Au pierdut apoi teren față de adversari, în timp ce barca Marii Britanii s-a detașat foarte mult, nemaiputând fi ajunsă de nimeni.

Anul trecut, în aceeași componență, barca de 4 rame câștiga medalia de bronz la Munchen. Cei patru canotori au fost însă sâmbătă pe locul de argint al podiumului în finala de la 8 plus 1. 

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.