Liga 1

Faceți loc, trec „câinii roșii” » Dinamo, cu „Messi” Ghezali, o ZDROBEȘTE pe FC Argeș și pregătește sărbătoarea revenirii în Liga 1

+25 Foto
FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)

Articol de Eduard Apostol, Cristi Preda (foto), Vlad Nedelea, Răzvan Luțac, Iosif Popescu (video)  —  luni, 29 mai 2023

Dinamo a zdrobit-o pe FC Argeș, scor 6-1, în manșa tur a barajului pentru promovarea/menținerea în Liga 1. Cei aproape 24.000 de spectatori de pe Arena Națională au asistat la un meci epocal.

  • Returul se joacă pe data de 3 iunie, de la ora 21:00, în Trivale

Urlă „câinii” de mama focului! Dinamo a construit o primă repriză perfectă, de parcă toți zeii fotbalului și-ar fi întors fața către urgisita suflarea alb-roșie. Elevii lui Ovidiu Burcă au desenat un fotbal de-ți faci cruce în prima din cele patru reprize ale barajului, jucătorii păreau luați din filmele cu marile seri de Champions League.

Ce Messi?! Ghezali a fost MVP în Dinamo - FC Argeș

Într-o atmosferă de finală de Mondial în America de Sud, „câinii” au jucat mai ceva ca pe vremea „spartanilor”, față de cum erau obișnuiți greu încercații suporteri.

Dujmovic a blocat tot, inclusiv, providențial, pe Garita, imediat după deschiderea scorului. Apărarea a funcționat, în frunte cu Larrucea distribuit, uriașă surpriză!, între stoperi, iar când defensiva s-a clătinat, norocul i-a sărutat pe „câini”.

Ocazia uriașă a lui Tofan (45+2) este mărturie. De la mijloc în sus a fost artă. De la reușitele cinice ale lui Bena și Larrucea, e ceva să începi să dai goluri cu apărătorii, și până la reluările „messianiste” ale lui Pop și Ghezali.

FC Argeș? Niște momâi în prima repriză, greșeli gigantice, o echipă pulverizată de jocul în cascadă al adversarului, o formație îngenuncheată mental și fizic. 4-0 la pauză pentru Dinamo, chiar fotbalul-șampanie de stă scris pe tricourile ediție specială ale „câinilor”, care se autostimulează cu gândul la o revenire epică în Liga 1.

Minunea de pe Arena Națională

Piteștenii au vrut să arate în startul reprizei secunde că au venit totuși în Capitală, "câinii" s-au retras, deliberat, plus că atât îi țin bateriile după tsunamiul din primele 45 de minute. Efectul s-a resimțit imediat: Zebic (55) s-a trezit cu mingea la picior în careul mic după o fază fixă și din 3 metri nu avea cum rata. Dar mingea, vântul, jucătorii Argeșului, planeta, toți au lucrat pentru Dinamo.

Dani Iglesias (56) a tras spre poartă, la ce-o fi, iar Dobrosavlevici (ex-căpitan al juniorilor "câinilor" cândva) a deviat balonul în plasă. Ăsta e Dinamo?!

Ghezali (62) a mai făcut o cursă explozivă pe dreapta, 6-1, game-set-meci. Șase șuturi pe poartă, șase goluri, ce goluri! Și „câinii” au rememorat celebrul strigăt „augh augh augh” dintr-o altă epocă, a campioanei din 2007.

De-atunci n-au mai trăit dinamoviștii o asemenea bucurie și mândrie, azi a fost „Minunea de pe Arena Națională”, care-i aduce pe roș-albi aproape de un vis ce părea ireal la începutul sezonului.

FINAL. Dinamo - FC Argeș 6-1

S-a terminat partida!
min. 90: Au fost arătate 4 minute de prelungire. Dinamo plimbă mingea în uralele galeriei.
min. 87: Ghezali, omul meciului, este înlocuit. Întreaga asistență îl aplaudă în picioare. 
min. 85: Feșnic împarte cartonașe Galbene. Njike, Calcan și De Moura sunt avertizați. 
min. 83: Garita se face încă o dată de râs, execuție lamentabilă din interiorul careului. 
min. 82: Șerban nimerește bara transversală. Mingea sare la Zebic, dar apărătorul Argeșului nu e atent.
min. 80: Valentin Borcea scapă singur spre poartă, dar e ajuns de Jakolis.
min. 75: Bena pierde mingea, apoi îl faultează pe Calcan și vede cartonașul galben. Burcă e furios.
min. 74: Valentin Borcea și Cătălin Țîră intră la Dinamo. Ies Neluț Roșu și Alexandru Pop.

min. 61, „ROȘU” pentru FC Argeș: Kevin Koubemba vede al doilea cartonaș galben și este eliminat. Jobello, înlocuit, are o criză de nervi. Rupe tricoul și îl aruncă pe bancă.
min. 61, GOOOOL Dinamo, 6-1: Iulian Roșu deviază subtil pentru Ghezali. Francezul e irezistibil, nu poate fi oprit de nimeni. Înscrie pe sub Micle. Continuă desfășurarea absolut incredibilă de pe Arena Națională!

5-1a fost scorul unei victorii fantastice a lui Dinamo în toamna 2005 cu Everton, în cupele europene, prin care s-au calificat în grupele Cupei UEFA, desfășurarea partidei de acum amintind de acea prestație fabuloasă a roș-albilor

min. 56, GOOOOL Dinamo, 5-1: „Câinii” repun mingea, o duc la 20 de metri de poarta adversă. Iglesias trage puternic, iar Dobrosavlevici deviază imparabil. 
min. 55, GOOOOL FC Argeș, 4-1: Zebic se trezește cu mingea la picior în interiorul careului mic dinamovist, după o fază fixă. Trage tare, fără speranțe pentru Dujmovic.
min. 54: Dinamo face pasul în spate. FC Argeș atacă în valuri.
min. 52: Larrucea intră în Garita, iar atacantul Argeșului îl lovește concomitent cu pumnul în figură. Oaspeții cer penalty, Feșnic nu dinctează nimic.
min. 50: Neluț Roșu se alege cu nasul spart în urma unui duel cu Tofan.
A început repriza secundă! Dobrosvlevici a intrat în locul lui Vianna la oaspeți. 

S-a terminat prima repriză! Tabela Arenei Naționale arată un rezultat neverosimil, 4-0 pentru Dinamo!

min. 40, GOOOOOL Dinamo, 4-0: Acțiune absolut uluitoare a lui Ghezali! Francezul a luat mingea de la 40 de metri de poarta adversă, s-a distrat cu toată apărarea lui FC Argeș, l-a culcat pe Zebic, apoi a înscris cu o „scăriță” de senzație. 
min. 37: Neluț Roșu vine din linia a 2-a, recuperează mingea și șutează de la 16 metri, puțin pe lângă. 
min. 34: FC Argeș nu se dezmeticește. Elevii lui Bogdan Argeș Vintilă greșesc pase simple și se apropie cu greu de poarta lui Dujmovic.

min 28, GOOOOL Dinamo, 3-0: ULUITOR! FC Argeș pierde mingea în propria jumătate. Ghezali recuperează și îi pasează lui Alexandru Pop. Atacantul lui Dinamo înscrie cu o execuție genială, un lob din prima atingere. 

min. 25, GOOOOL Dinamo, 2-0: Larrucea rămâne, cu șansă, singur cu portarul Micle. Mingea a ajuns la el după o lovitură liberă executată de Iulian Roșu și deviată de zid. Gorka n-a ezitat în fața porții!
min. 24: Kevin Koubemba vede cartonașul galben pentru un fault comis asupra lui Ghezali.
min. 18: Garita șutează slab de la 16 metri, Dujmovic blochează. 

VIDEO. Atmosferă senzațională pe Arena Națională

>

min. 15, GOOOOOL Dinamo, 1-0: O schemă excelent lucrată a „câinilor”. Bena, incert până în ziua meciului, vine singur la 6 metri de poartă și înscrie cu o lovitură de cap, din plonjon.
min. 11: Ocaziile importante întârzie să apară. Dinamo continuă jocul agresiv, FC Argeș nu se lasă mai presos. Multe fragmentări.
min. 6: Ovidiu Burcă a ordonat un presing agresiv pe tot terenul. 
min. 2: Fanii continuă să vină. Peste 17.000 de spectatori sunt în acest moment pe Arena Națională.
A început partida! La meci sunt prezenți toți conducătorii clubului Dinamo. Andrei Nicolescu și Eugen Voicu stau împreună, Răzvan Zăvăleanu stă separat.

Dinamo - FC Argeș, echipele de start:

Dinamo: Dujmovic - G. Moura, Giafer, Q. Bena, Amzăr - D. Iglesias, Larrucea, N. Roșu - I. Roșu, Al. Pop, Ghezali 
Rezerve: Oncescu - Demici, Țîră, D. Irimia, V. Borcea, Al. Irimia, A. Șerban, Buleică, A. Florescu 
Antrenor: Ovidiu Burcă 

FC Argeș: Micle - Tofan, G. Turda, Zebic, Vianna - Bassong, Njike - A. Calcan, Koubemba, Jobello - Garita 
Rezerve: S. Micu - Meza Colli, I. Șerban, Dobrosavlevici, Pîrbu, C. Moisie, Estevam, Jakolis, Mimito 
Antrenor: Bogdan Argeș Vintilă

  • Quentin Bena, fundașul central al lui Dinamo, era incert înaintea partidei. Ovidiu Burcă l-a recuperat și îl folosește titular.

Stadion: Arena Națională (București)
Arbitru: Horațiu Feșnic (Cluj-Napoca), A1: Alexandru Cerei (Cluj-Napoca), A2: Mihai Marica (Bistrița)
Arbiitru VAR: Ovidiu Hațegan (Arad), AVAR: Adrian Vornicu (Iași)

UPDATE 19:50 / Cristi Borcea, prezent la Dinamo - FC Argeș

Cristi Borcea, fostul investitor al lui Dinamo, este prezent la meci. A venit pe stadion după mai bine de un deceniu. Ultima dată a fost prezent la finala Cupei cu Rapid, din 2012.

FOTO: Eduard Apostol (GSP.ro)

UPDATE 19:40 / Haos la porțile stadionului

Mii de fani așteaptă la intrarea de pe Pierre de Coubertin. Poarta mare a fost închisă. Forțele de ordine au făcut controale excesive, iar accesul s-a făcut pe o intrare secundară. 

Unui fan i s-a făcut rău și a fost nevoie de intervenția Ambulanței. 

UPDATE 19:00 / Răzvan Patriche nu a fost recuperat

Răzvan Patriche (37 de ani), căpitanul lui Dinamo, nu a fost refăcut la timp. Burcă speră că îl va putea folosi la manșa retur.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.