Acționar minoritar la campioana Farul și președinte al fundației lui Ilie Năstase, fostul internațional Ciprian Marica (37 de ani) este acuzat că încearcă evacuarea ilegală a chiriașilor din fosta bază Voința. Patronul unui club de tenis care își derula activitatea în bază susține că este amenințat de Marica, sub privirile pasive ale autorităților.
De patru luni, fostul fotbalist Ciprian Marica - noul președinte al Fundației pentru Tenis Academia Ilie Năstase - este în litigiu cu chiriașii din baza Voința, pe care fostul mare tenisman a primit-o de la stat spre administrare cu titlu gratuit în 1999.
Marica a apărut în peisaj în 2021, când s-a asociat cu Năstase, și a redenumit baza „Nastase&Marica Sports Club”. De atunci - spun chiriașii - fostul fotbalist a început să caute diferite metode de scoatere din spațiu a firmelor cu care fundația lui Năstase avea contracte de închiriere.
Marica îmi spunea să-i dau afară pe toți cei cu care am contract. I-am zis: «Băi, băiatule, dacă am contract nu pot să reziliez contractul». El voia să preia toată baza! N-a reușit. A fost un măgar
- Ilie Năstase, în 2022, înainte de împăcarea cu Marica
Datoria. Micula: „Instanța e indusă în eroare de Marica”
Pe 1 februarie 2023, clienții și angajații școlii de fotbal Danteș Sport și cei ai clubului Tennis Performance Team au fost împiedicați să mai intre în interiorul bazei , deși - conform autorităților - terenul este proprietate publică a statului. Activitatea celor două entități sportive a fost întreruptă. Marica și avocații săi au susținut că firmele respective nu mai aveau contracte valabile, iar clubul de tenis ar fi avut și o datorie de 184.950,60 lei față de fundație.
Două zile mai târziu, pe 3 februarie 2023, între Fundația pentru Tenis Academia Ilie Năstase (unde Marica a rămas președinte după stingerea conflictului în care Năstase îl acuza de escrocherie și de preluarea ilegală a fundației) și o anume Asociația Clubul Sportiv Arenele Ilie Năstase (în care apar Marica și mama sa) a fost încheiat un contract de colaborare pentru exploatarea a șase terenuri de tenis și a unui vestiar.
Ianuarie 2023. Marica anunță înființarea unei academii administrată de Asociația Clubul Sportiv Arenele Ilie Năstase. Conform avocatei lui Micula, asociația are de fapt scopul de a prelua treptat tot ce aparține Fundației pentru Tenis Ilie NăstaseMarica nu are treabă cu tenisul. A încercat să facă ceva în ultima vreme, dar se pare că nu funcționează. A încercat să aducă niște oameni, dar se pare că nu s-a reușit să facă un club
- Cătălin Micula, patron Tennis Performance Team
Terenurile și vestiarul sunt exact cele folosite de clubul Tennis Performance Team, deținut de Cătălin Micula, antrenor federal de tenis și fost oficial al Federației Române de Tenis. Firma sa a încheiat în 2016 un contract cu fundația lui Năstase pentru a-și desfășura activitatea pe cele 6 terenuri de tenis din interiorul bazei. Prețul chiriei era de 4.000 de euro lunar.
Prezent în studioul GSP Live, Micula a susținut că între firma sa și fundație există un contract inițial și mai multe acte adiționale, pe care tabăra lui Marica nu le ia însă în considerare:
„Instanța e dusă în eroare. S-a făcut tot prin ascunderea adevărului. S-au dus și au înscris contractul inițial la ANAF. Conform legii, el devine executoriu, dar ei ar fi trebuit să înregistreze contractul cu tot cu acte adiționale. Au înregistrat doar contractul inițial. Cu titlul executoriu s-au dus la un executor. Pe durata pandemiei, printr-un act adițional chiria fusese scăzută la 1.000 de euro pe lună. Banii au fost plătiți de mine lună de lună.
Conform actelor adiționale, la terminarea pandemiei și la notificarea fundației, chiria creștea cu 25 la sută față de suma inițială (n.r. - la 5.000 de euro pe lună) . Ei nu mi-au făcut notificare, deși eu i-am notificat în mai multe rânduri să-mi mărească chiria. Am continuat să plătesc doar suma mică (n.r. - 1.000 de euro) pentru că nu am fost notificat.
Ei au ajuns la datorie punând în calcul diferența dintre chirii, fără însă să mă notifice. Ei spun că nu sunt valabile contractele mele pentru că nu am plătit suma și mai spun că datoria mea la ei este verificată de instanța de judecată asupra caracterului cert, lichid și exigibil. Nu e adevărat, nicio instanță nu a certificat această datorie”.
Amenințarea. „Mi-au zis că-mi distrug lucrurile”
Micula spune că în ultimele patru luni a fost ținta mai multor amenințări și acțiuni de intimidare din partea lui Marica și a colaboratorilor săi:
„Ciprian Marica și cu administratorul bazei, Radu Berechet, mi-au spus în față să-mi iau lucrurile de acolo pentru că dacă nu plec voi fi scos cu forța. Berechet este băiatul lui Nicolae Berechet, fostul general de la Interne (n.r. - fost secretar general în MAI și fost vicepreședinte în Consiliul de Administrație de la Dinamo la începutul anilor 2000) și verișorul lui Bogdan Berechet, șeful Poliției București. Ei se bazează în felul ăsta pe o umbrelă nevăzută care-i protejează.
M-au amenințat săptămâna trecută. Am avut mai multe discuții încercând să găsim o soluție, dar nu am ajuns la niciun consens. Singura lui dorință este ca eu să plec. S-a enervat și a zis: «De acum facem ce zice justiția!». De parcă nu făceam oricum asta. Dar mi-a spus să-mi iau lucrurile și să plec, că el pierde bani. Mi-a zis că dacă nu le iau de bunăvoie, o să le distrugă și o să mi le scoată afară, că așa vrea el. Mi-a spus punctual în față că pot să chem poliția, că oricum nu face nimic.
Am simțit din acțiunile poliției că există un fel de protecție. Am sunat de multe ori la 112, a venit poliția. Nu au cercetat, nu nimic. Dacă cineva spune că e baza lui, tu vii, notezi fără verifici și pleci?! Agenții de poliție de la secția 2 vorbeau la telefon cu șefii, întrebau ce să facă. Au spus că din punctul lor de vedere trebuie să rezolvăm asta în instanță. Nu se pot pronunța ei. Nu știu de ce, pentru că există niște legi privind accesul. Cei de la pază spuneau că e o proprietate privată, deci mințeau”.
Răspuns primit de Micula de la Poliția Locală Sector 1. Conform Direcției Control Urban, "din discuțiile purtate cu administratorul bazei (n.r. - Radu Berechet) a reieșit faptul că tranzitarea bazei este accesibilă oricărui cetățean”Evacuarea și revenirea. „Au pus sigilii fără valoare”
În februarie 2023, Micula nu a mai fost lăsat să intre la terenurile pe care le-a închiriat de la fundație. Acolo stătea însă un colaborator de-ai săi, care a fost până la urmă evacuat de agenții de pază angajați de Marica.
„Eu am 6 terenuri și 3 baloane care erau în funcțiune, umflate. E o investiție materială în jur de 200.000 de euro, nu mai pun munca depusă să fac un club de tenis. Aveam un băiat acolo, un îngrijitor la bază. El a rămas câteva zile înăuntru.
Au venit cei de la pază într-o zi. „Ce e cu tine aici? Trebuie să ieși!”. Băiatul le-a explicat că nu are de ce să iasă. Nu există o hotărâre de evacuare, nu există multe. Am sunat iar la 112. Au venit, au constatat, au zis că nu-l pot scoate pe băiat de acolo. După 20 de minute, cei de la firma de pază s-au întors și l-au amenințat. L-au scos aproape cu forța. „Dacă nu ieși te luăm de gât. Nu ai niciun drept!”. Cu intimidări, l-au scos afară după ce l-au așteptat să-și facă bagajul.
Unul dintre terenurile pe care își desfășura activitatea clubul Tennis Performance TeamDin momentul ăla, baloanele au rămas două săptămâni nesupravegheate. Au pus niște sigilii pe cu fundația, dar nu au nicio valoare. După două săptămâni, timp în care m-am documentat juridic - asta fac oricum de patru luni -, am mers cu niște cunoscuți, cu avocați în spate, cu hârtii pregătite și am intrat în spațiu. O firmă de pază nu se poate interpune între niște societăți aflate în litigiu. Agenții de pază nu pot ține partea unei societăți, firma își poate pierde licența. Nu se pot substitui legii, dar exact asta fac.
Am preluat baloanele, le-am dat sigiliile jos. Am pus lacăte pe ele. A venit firma de pază, le-am spus că nu mai au ce să caute pe suprafața închiriată clubului meu. N-au mai venit, dar stăteau cu mașina la granița parcării. Să nu intre cineva, să nu iasă. Am avut niște discuții cu oamenii de la pază în care spuneau că nu înțeleg ce sunt puși să păzescă”.
Atacul la panoul electric. „Berechet ținea spatele electricianului”
Deși a reintrat în spațiu, Micula spune că nu a avut liniște: „În seara în care am intrat am rămas personal acolo. E spațiul meu, îl dețin legal. Noaptea, la ora 12, mă uitam la televizor și m-am trezit că a picat internetul. Pe imaginile de pe camerele din parcare am văzut patru oameni furișându-se. Ulterior am aflat că erau trei agenți de pază și un electrician de la fundație. În câteva secunde s-a tăiat internetul. Am ieșit afară, nu vedeam bine și s-a întrerupt și curentul. Ei erau la tabloul de curent, care în contract e pe numele clubului. Au tăiat cablurile, au devastat tabloul. Voiau să-mi cadă baloanele, ei știau că merg pe curent. Baloanele au pornit, însă, pe motoare auxiliare.
Am strigat la ei, au fugit. Am chemat poliția, a venit după vreo oră și ceva. Îmi era teamă să ies, simțeam că-mi este pusă viața în pericol. Era întuneric, erau oameni de pază, puteau să vină să-mi dea în cap.
Cătălin Micula și copiii pe care-i antrenează acum pe alte terenuri din BucureștiA venit poliția, a făcut poze la distrugeri și a plecat. Au vorbit cu cei de la pază care au spus că nu știu cine a tăiat curentul. Am sunat un electrician să vină, era noapte, era frig, februarie, nu aveam curent. A ajuns pe la 1 noaptea, dar nu l-au lăsat să intre. I-am chemat a doua zi și pe cei de la cablu pentru că tăiaseră cablul optic. A venit firma de cablu, nu i-au lăsat nici pe ei să intre. Le-au zis celor de la cablu că dacă intră în parcarea noastră nu mai pot ieși. Oamenii au plecat și ei, erau puși la mijloc. Am rămas mai multe zile acolo, am reușit să refac niște conexiuni la panou. Apoi, l-am legat cu lacăte. Mi-am luat internet din altă parte.
Peste două zile, eram în birou și văd iar doi oameni că intră. Era ziua. Se duc, se plimbă și se duc spre spate, spre panou. I-am filmat cu telefonul, avem dovezi la tot ce vă spun. Când au văzut că ies, s-au oprit. Era electricianul și mai era un domn. L-am întrebat cine e. Așa am aflat că este Radu Berechet. Venise să-i ține spatele electricianului pentru a tăia curentul clubului. Au plecat până la urmă, le-am zis frumos să nu mai vină. A trebuit să pun tot ce aveam prin curte pentru a bloca accesul la tablou”.
Am analizat cu atenție și răbdare, alături de specialiști, aspectele de natură juridică ce au creat aceste dispute dintre noi și am înțeles că neînțelegerile noastre au avut la bază aspecte nereale, cărora li s-a dat o semnificație greșită
- Ilie Năstase, la împăcarea cu Marica din iulie 2022
Procesele. „Mă lupt cu oameni cu influență”
Gazeta le-a trimis mesaje și i-a sunat pe Ciprian Marica, Radu Berechet și pe avocata fundației. Alina Stânga e singura care a răspuns, prin mesaje: „Consider că aceste hotărâri judecătorești ar trebui lecturate cu atenție de către GSP, urmând ca ulterior să își aleagă invitații! Dl Micula se poate adresa numai unei instanțe de judecată, nicidecum unei emisiuni!”.
Marica, în baza Voința pe care a redenumit-o Năstase&Marica Sports ClubAvocata a trimis motivările a două decizii în care instanța a respins cererea lui Micula de emitere a unei ordonanțe președințiale prin care fundația să fie obligată să permită accesul liber angajaților și clienților Tennis Performance Team la terenuri. Apelul lui Micula a fost și el respins de tribunal.
„În februarie 2023, am cerut o ordonanță președențială care mi-a fost respinsă. Am făcut apel. Nu vreau să spun mai multe, dar vreau să vă dau un exemplu care mă pune pe gânduri apropo de umbrela care pare că îi protejează. La apel, am avut termen pe 13 aprilie, la ora 9. La 10 s-a terminat înfățișarea. La ora 14:00, aveam primit pe mail răspunsul instanței cu tot cu motivarea de 9 pagini. Întrebați un avocat să vedeți când vin motivările în civil. Toată lumea cu care am vorbit spune că nu aveau timp să trimită, e practic imposibil”, susține Micula.
Gazeta a stat de vorbă cu mai mulți avocați specializați în drept civil care s-au arătat uimiți de rapiditatea transmiterii motivării. „De cele mai multe ori depășește termenul de 30 de zile, dar există și recorduri de doi ani”, a susținut unul dintre avocați, sub protecția anonimatului.
Cu cererile respinse de instanță și motivate în timp record, Micula așteaptă acum derularea unui alt proces pe care l-a intentat fundației în decembrie 2022 după ce clienților clubului său de tenis li s-a perceput o taxă de parcare: “Era un fel de discriminare, banii se luau doar celor care veneau la tenis la mine. Lucrurile sunt destul de blocate la acest moment, iar ei nu au interesul să le deblocheze.
Marica vrea să-i dea pe toți afară și să pună mâna pe bază. Trăiesc cu aceste abuzuri clare, cu aceste amenințări. Mă gândesc de multe ori că și securitatea mea și a familiei mele poate să fie pusă în pericol. Stresul pe care îl provoacă și amenințările nu sunt normale într-o țară civilizată.
Mă lupt cu niște oameni care au o influență. Îl văd la televizor pe domnul Marica vorbind despre toate, dar nimeni nu se uită la ce se întâmplă la Voința. Acolo eu fac sport, nu negoț. Am copiii legitimați, am turnee făcute”.
Vreau să fac din “Năstase&Marica Sports Club” cel mai important club sportiv din București, să fie un incubator de campioni. Asta este misiunea noastră (a mea și a lui Ilie Nastase) dar și un obiectiv personal și anume să determinăm oamenii să stea departe de telefoane și tablete și să se simtă ca niște campioni pe terenurile noastre
- Ciprian Marica, februarie 2023
50 de milioane de euroera în 2007 valoarea pe piața imobiliară a terenului pe care statul român i l-a acordat lui Ilie Năstase pentru ridicarea unei academii de tenis
VEZI AICI EMISIUNEA GSP LIVE INTEGRALĂ CU CĂTĂLIN MICULA
CITEȘTE ȘI
{{text}}