Sporturi   •   Altele   •   INVESTIGAȚIE

Incredibil! Ancheta penală în cazul copiilor intoxicați cu clor în bazinul Rapid este în aceeași fază și după un an și 7 luni

Bazinul Rapid

Articol de Viorel Tudorache   —  miercuri, 31 mai 2023

Pe 19 octombrie 2021, în urma procesului de clorificare a apei din bazinul de la Rapid, 18 copii, cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, au ajuns la spital, cu pneumonie toxică, din cauza inhalării vaporilor de clor.

Sesizați de spitalul "Grigore Alexandrescu", polițiștii de la Secția 20 au declanșat cercetările, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

A trecut un an și șapte luni de atunci, iar dosarul se află încă în lucru la Secția 20 Poliție din cadrul DGPMB, cercetările nefiind finalizate la acest moment.

La solicitarea Gazetei Sporturilor, Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 a transmis astăzi, 31 mai, următorul comunicat:


"Vă comunicăm faptul că la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti este înregistrat dosarul cu numărul 7933/P/2021 cu privire la acest eveniment, efectuându-se cercetări cu privire la infracțiunea de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 1 C.pen.

Dosarul se află în lucru la Secția 20 Poliție din cadrul DGPMB, cercetările nefiind finalizate la acest moment.

Precizăm că activitățile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanțiilor procesuale, precum şi a prezumţiei de nevinovăţie.

Inițial, în octombrie 2021, când a fost deschis dosarul penal s-a vorbit despre cercetări pentru vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu.

În martie 2022, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 a transmis tot în urma unei solicitării din partea GSP că a apărut și al treilea cap de acuzare: neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

"Ne așteptam ca ancheta să dureze mult. Important este că toți copiii care au fost intoxicați cu clor sunt acum sănătoși. Au și urmat tratamente adecvate. După ce am dat declarații la Poliție nu ne-a mai spus nimeni nimic", a precizat pentru GSP părintele unuia dintre copiii intoxicați cu clor în bazinul Rapid, în timpul unui antrenament efectuat la mijlocul lunii octombrie 2021.


De altfel, Poliția Capitalei anunța, în ianuarie 2022, că nu este un caz atât de simplu. "Este o anchetă de durată, din cauza expertizelor care necesită timp", a transmis pentru GSP purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, de la acea vreme, Dragoș Romănescu.

Potrivit antrenorilor, copiii au ajuns la spital deoarece concentrația de clor din apă ar fi depășit de 6 ori limita normală.

Spital: „10 copii au necesitat oxigen"

Acțiunea penală a fost pusă în mișcare după ce Secția 20 Poliție a fost sesizată de către o unitate spitalicească, că la 19 octombrie 2021, în urma procesului de clorificare a apei din bazinul de la Rapid, 18 copii, cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, au ajuns la camera de gardă cu pneumonie toxică, din cauza inhalării vaporilor de clor.

"În decurs de trei zile s-au prezentat, în etape, 18 copii cu intoxicație cu clor. Din care patru au refuzat internarea și doi nu au necesitat internare.

Au fost internați 12 copii cu pneumonie post expunere la vaporii de clor, dintre care 10 au necesitat oxigen. Fiecare a stat internat în medie 3-4 zile", au transmis reprezentații Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

"Apa a ieșit ok la teste, nu știm ce s-a întâmplat", s-a apărat președintele CS Rapid, de la aceea vreme, Valentina Caciureac. Aceasta a fost înlocuită în iunie 2022 cu Bogdan Vasiliu.

Bazinul a fost redeschis în ianuarie 2022

Bazinul de înot Rapid a fost redeschis în primele zile ale anului 2022. De la declanșarea cercetărilor penale conducerea CS Rapid a luat mai multe decizii.

Cea mai importantă a constat în rezilierea contractului cu firma Evropro, condusă de Evian Mozes, care se ocupa de mentenanța bazinului în momentul intoxicării cu clor a celor 18 copii.

"Cel care se ocupa de mentenanța bazinului a dispărut, după ce au început cercetările penale. Nu a mai răspuns la telefon. A fost angajată o altă persoană care se ocupă de mentenanța bazinului", a dezvăluit o persoană din cadrul clubului Rapid.

Instalație nouă din Italia

Surse GSP susțin că bazinul a fost dotat recent cu aparatură performantă din Italia, care reglează cantitățile de substanțe necesare pentru a menține apa în parametri optimi.

"În cazul unor depășiri a nivelului de clor instalația se blochează automat. Se iau probe din apă în fiecare zi", au spus oameni din club.

Bazinul de la CS Rapid a fost modernizat în iulie 2019, după o lucrare care a durat doi ani și care a costat 8.074.400 de lei.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.