Liga 1

Transferul lui Borza în Premier League declanșează o dispută între impresari: „Să se documenteze înainte să vorbească”

Andrei Borza, fundaș Farul Constanța

Articol de Vlad Roșu  —  joi, 01 iunie 2023

Agentul de jucători Florin Manea (43 de ani) a demontat informația lansată de britanicii de la The Sun, și anume că fundașul stânga Andrei Borza (17 ani), de la Farul Constanța, este dorit de Fulham. La scurt timp, într-o reacție pentru Gazetă, Victor Becali a venit cu o altă versiune.

UPDATE 18:10 » Replica lui Florin Manea 

„Ce onoare pentru mine să fiu corectat de domnul Victor Becali. Din păcate, sunt foarte documentat. Obosit, cum a zis domnia lui, poate și pentru că m-am odihnit mult mai puțin ca domnia sa. Această lege despre care vorbește este propusă pentru vara aceasta, dar nu este încă aprobată. Domnule Becali, ca un fan al dumneavoastră, mă simt jenat că trebuie să vă spun că sunt mult mai informat decât oricine vă informează pe dumneavoastră”, a scris Manea pe Facebook.

EXCLUSIV. Victor Becali îl contrează pe Florin Manea: „Să se documenteze înainte să vorbească”

După ce a văzut declarațiile lui Manea, Victor Becali a contactat Gazeta Sporturilor pentru a contrazice teoria impresarului:

„Florin Manea să se documenteze înainte să vorbească despre jucători care nu sunt sub contract cu el. Se pare că a rămas în urmă cu datele, poate era obosit când a dat declarația.

Există acum în Anglia o regulă conform căreia cluburile din Premier League pot transfera 3 jucători din orice parte a lumii, între 18 și 21 de ani, fără a mai trece printr-o comisie de evaluare. OK, Borza n-are 18 ani, dar poate fi cumpărat și adus în Anglia la iarnă”. 

Borza împlinește 18 ani în noiembrie.

Știrea inițială: Florin Manea a spus că transferul lui Andrei Borza de la Farul la Fulham n-are șanse de reușită

Englezii au scris că trupa din vestul Londrei ar fi dispusă să plătească 2,3 milioane de euro în schimbul românului, dar Manea spune că Borza nu ar fi eligibil pentru a se putea transfera în campionatul din Insulă.

Impresarul precizează că transferul este imposibil din cauza reglementărilor impuse de Premier League după Brexit. Sportivii care aplică pentru viza de Marea Britanie trebuie să obțină mai întâi un document electronic pe care angajatorul îl eliberează pentru a-i permite jucătorului să solicite o viză.

Spre deosebire de vechiul regim, acela de avizare automată, permisul de muncă este acordat numai acelor sportivi care adună un scor de 15 puncte. Aceste puncte se bazează pe mai multe criterii: numărul de selecții pe care jucătorul le-a adunat pentru echipa națională, clubul de la care se transferă jucătorul și calitatea ligii din care vine. Același sistem se aplică și în cazul antrenorilor și managerilor. 

„Nu poate să meargă Borza în Premier League, pentru că nu are coeficient să meargă acolo. Sunt multe criterii după care se acordă acest coeficient, nu doar prezenţa în echipa naţională. Dacă joci la naţională, primeşti 4 puncte.

Trebuie să ai 15 să fii eligibil şi 12 să intri în comisie. Naţionala României îţi dă patru puncte, echipa la care joci, campionatul în care joci la fel. Această regulă este de la Brexit încoace.

Octavian Popescu are patru puncte, Borza are un punct probabil. Campionatul României nu îţi dă niciun punct. Nu ştiu exact criteriile. Radu Drăguşin nu se califica la acest criteriu dacă nu promova Genoa în această vară, iar el e jucător de națională, care a și jucat în Italia. 

Aşa am auzit şi eu că Tottenham îl vrea pe Radu Drăguşin. Nu m-a sunat nimeni”, a declarat Florin Manea, potrivit Fanatik.

Florin Manea: „Borza nu o să joace în următorii cinci ani la Fulham”

Ulterior, Florin Manea a spus și că, dacă această mutare s-ar realiza în cele din urmă, Andrei Borza ar trebui să fie împrumutat într-un alt campionat, pentru a acumula experiență și a prinde forță, calități necesare în Premier League. 

„Diferenţa între campionatul României şi campionatul Angliei este imensă. Borza nu o să joace în următorii cinci ani la Fulham. Are nevoie de un campionat intermediar unde să pună forţă. 

Am zis-o cu Mazilu. A fost foarte bun la noi, a dat goluri. A jucat la aceeaşi categorie de vârstă cu Norvegia, n-a atins-o. I-a bătut 4-0 Norvegia. Şi vorbesc de vârsta lui”, a mai precizat Florin Manea, potrivit sursei citate anterior. 

Criteriile după care un jucător se poate transfera în Premier League

Penteu ca un jucător să se transfere în Premier League, acesta trebuie să ca acesta să fi bifat un minim de jocuri pentru echipa națională în ultimii doi ani (sau în ultimul an, dacă fotbalistul are sub 21 de ani), până la data aplicării pentru obținerea vizei. Procentajul se bazează pe următoarea clasificare:

  • trebuie să fi jucat în 30 % din meciurile unei naționale clasate între locurile 1 și 10 în clasamentul FIFA
  • trebuie să fi jucat în 45% din meciurile unei naționale clasate între locurile 11 și 20 în clasamentul FIFA
  • trebuie să fi jucat 60% din meciurile unei naționale clasate între locurile 21 și 30 în clasamentul FIFA
  • trebuie să fi jucat 75% din meciurile unei naționale clasate între locurile 31 și 50 în clasamentul FIFA. România este pe 46 în acest clasament, iar Borza nu a fost chemat niciodată până acum la naționala de seniori. 

VIDEO. Farul, gata să-i cedeze pe Mazilu și Borza. Cum planifică Hagi vânzările de jucători: „Mazilu și Borza sunt pregătiți să treacă la următorul nivel”

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.