Fotbal   •   Liga 1   •   SCHIMBARE

Dinamo n-ar promova, Hermannstadt ar retrograda! » Senatul pregătește LEGEA care va zdruncina Superliga

Există proiectul unei legi care să le interzică echipelor care intră în insolvență să mai participe în competiția pe care o organizează LPF. Astfel de societăți ar mai putea funcționa maximum în ”B”

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  joi, 01 iunie 2023

Există proiectul unei legi care să le interzică echipelor care intră în insolvență să mai participe în competiția pe care o organizează LPF. Astfel de societăți ar mai putea funcționa maximum în ”B”. Senatul a votat deja o altă modificare a ”Legii insolvenței”, astfel încât fotbaliștii să fie considerați și ei salariați și să nu mai piardă banii

Sportivii nu vor mai fi primii care pierd bani atunci când angajatorii lor apelează la insolvență. Senatul a votat o modificare a "Legii insolvenței" astfel încât ei să fie încadrați la capitolul creditorilor salariați, chiar dacă nu au contracte de muncă, ci au contracte de activitate sportivă. 

În anii recenți, în care au existat insolvențe mai ales în fotbal, jucătorii deveneau chirografari, categoria de creditori cea mai slabă, și banii pe care nu apucaseră să-i primească erau topiți imediat "din pix". Ca salariați ei vor avea drepturi mai multe, cluburilor le va fi cu mult mai greu să facă "magia" cu care până acum îi lăsau fără bani.

Fără insolvenți în Liga 1


Inițiatorul legii, deputatul Cristian Brian, de la USR, a colaborat cu AFAN, sindicatul fotbaliștilor, la efectuarea acestei modificări. Și mai există un proiect pentru o schimbare: echipele care apelează la insolvență să fie retrogradate imediat din primul eșalon. 

Nicio societate intrată în reorganizare nu ar mai avea dreptul să fie membră a unei ligi profesioniste, iar în România e considerată profesionistă doar Liga 1, aflată sub umbrela LPF.

Dinamo taie datorii încontinuu

Federația a continuat să le ofere licențe pentru "A" formațiilor care intrau în insolvență deoarece instituția nu avea vreun temei legal pe baza căruia să le sancționeze. Acum e suficient ca un club să prezinte un plan de reorganizare aprobat de către un judecător și Comisia de Licențiere din FRF e obligată să accepte și ea planul, ca și cum societatea aceea ar fi una lipsită de datorii.


Dinamo e acum într-o astfel de situație. "Câinii" au câștigat cu 6-1 turul barajului de promovare/salvare cu FC Argeș și sunt ca și promovați. Ei au căpătat deja licența pentru "A" chiar dacă aveau datorii de opt milioane de euro. 

Debitele acelea au fost prinse într-un plan de reorganizare aprobat în tribunal, ceea ce este echivalent cu o eșalonare a lor. Roș-albii au realizat că nu-și pot plăti datoriile și au întocmit un nou plan, a cărui aprobare a amânat-o judecătorul deocamdată. 

Noua "schemă" pe care o propune Dinamo: în loc de opt milioane de euro să mai achite doar două milioane de euro. "Câinii" speră că promovarea și confirmarea acestui noul plan "ieftinit" îi vor atrage pe niște investitori. Clubul din Ștefan cel Mare e la a doua insolvență. Cu nouă ani în urmă, Ionuț Negoiță a tăiat și el datoriile cu pixul, așa a scăpat de achitarea unei sume de peste 15 milioane de euro.

86 de insolvențe în 12 ani

Deputatul Cristian Brian, inițiatorul modificării "Legii insolvenței", a argumentat pentru utilitatea schimbărilor folosind niște date din rapoarte ale AFAN și ale FIFPro, sindicatul național și internațional al fotbaliștilor: "Din 2011 până în prezent, 86 de cluburi de fotbal au intrat în insolvență. Doar în ultimii cinci ani, peste o mie de fotbaliști din România nu și-au mai primit banii din salarii, după ce cluburile lor au intrat în insolvență sau în faliment. 

Suntem pe locul al doilea în lume atât în ceea ce privește numărul jucătorilor afectați, precum și în privința sumelor pe care le datorau cluburile insolvente. Câtă vreme sportivii nu sunt respectați și nu își primesc banii cuvenți nu putem vorbi despre performanță”.

94 de senatoriau votat pentru modificarea "Legii insolvenței" în interesul sportivilor, doi au fost împotrivă și doi s-au abținut. Legea schimbată va trece acum în Camera Deputaților pentru dezbatere și pentru votarea finală

Dinamo n-ar promova, Hermannstadt ar retrograda 

După noua lege, Dinamo nu ar avea dreptul să promoveze din liga a doua fiindcă societatea este în insolvență. Iar Hermannstadt ar fi imediat retrogradată din "A", pentru că sibienii sunt în reorganizare și ei. 

Există informații conform cărora și CFR Cluj ar putea să apeleze la insolvență ca să-și diminueze datoriile uriașe, de peste 30 de milioane de euro. Ca și dinamoviștii, vișiniii au mai fost și ei în insolvență, în ultima parte a "erei Paszkany". Ioan Varga a preluat acțiunile de la Paszkany în 2017, a plătit datorii de șapte milioane de euro și a reînsănătoșit clubul.

VIDEO. Toate detaliile înaintea meciului retur FC Argeș - Dinamo:

Mai multe articole de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.