Ediția 2022-2023 a Ligii 1 a ajuns la final. A fost un campionat cu de toate, care și-a conservat suspansul, atât în play-off, cât și în play-out, până în ultimele etape.
Pe lângă scandaluri și controverse, Superliga s-a remarcat în această ediție și printr-o serie de aspecte pozitive.
Decalogul unui campionat senzațional
1. Finalul a fost incendiar.
- Practic, în penultima etapă a play-off-ului s-a disputat finala Superligii, Farul - FCSB 3-2, partidă întoarsă de marinari de la 0-2.
- CFR Cluj, campioana ultimelor 5 ediții, a tremurat până la barajul câștigat cu FCU Craiova (1-0) pentru un loc de Conference League.
- Lupta pentru salvarea de retrogradare a fost la fel de pasionantă. Abia în ultima etapă din play-out a fost stabilită cea de-a doua echipă picată direct, Chindia.
2. În acest sezon s-a consemnat cea mai mare medie de spectatori din 2009 încoace. 5.690 de fani au asistat, în medie, la un meci de Liga 1. FCSB domină ierarhia, având 15.621 de spectatori/partidă, topul fiind completat de Universitatea Craiova (12.166) și Rapid (11.348). Chiar și play-out-ul - mai mereu restant la acest capitol - a avut cea mai mare medie de asistență din istorie, 3.350 de spectatori/meci.
58 de meciuridintre cele 315 au avut cel puțin 10.000 de spectatori în tribune (18,4% din totalul partidelor)
3. S-a jucat pe teren. Spre deosebire de precedentele sezoane, n-au mai existat meciuri evidente „de salon”, echipele n-au mai folosit juniorii pentru a face jocul vreunei competitoare sau pentru a se răzbuna și și-au apărat corect șansele. Așa se face că Farul a învins-o în runda #10 din play-off pe CFR Cluj, 2-1, iar Sepsi pe Universitatea Craiova, 1-0, deși învingătoarele nu aveau nicio miză, iar învinsele erau în cursă directă pentru un loc de Europa.
4. VAR-ul. A fost prima ediție în care campionatul României a beneficiat de tehnologia arbitrajului video. În ciuda faptului că erorile n-au fost eliminate în totalitate, „fluierașii” din teren au fost ajutați enorm din camera VAR. O analiză publicată de Gazetă pe 10 aprilie arăta că în acest sezon, din care se jucaseră până atunci 262 de meciuri, arbitrii nu văzuseră inițial 45% din penalty-urile acordate și aproape 50% din eliminările produse în urma unui cartonaș roșu direct.
5. Au triumfat antrenorii de pe bancă, nu cei din fotolii. Campioană e Farul, echipă creată de la zero de Gică Hagi, managerul-factotum care stabilește strategia clubului și ia absolut toate deciziile importante. Câștigătoarea Cupei e Sepsi, prezentă și în play-off, o altă formație unde tehnicianul din acte, Cristiano Bergodi, era și cel mai important om din vestiar, recunoscut de fotbaliști drept autoritatea supremă.
6. Denis Alibec și Florinel Coman. În actuala ediție, fotbalul românesc și implicit prima reprezentativă au recâștigat doi fotbaliști excelenți. Primul, resetat de Hagi, a purtat-o pe Farul spre titlu, cu 14 goluri și 8 assisturi, în timp ce al doilea a făcut un play-off impresionant. Coman a ținut-o pe FCSB în lupta la titlu, producând nu mai puțin de 11 puncte pentru roș-albaștri în turneul cu cele mai tari echipe din Superliga. În aceeași categorie poate fi inclus și Tudor Băluță, unul dintre cei mai buni fotbaliști ai campionatului, revenit la un nivel înalt după 3 ani ticsiți de accidentări.
7. Fără intruși ca Gaz Metan și Academica Clinceni, echipe depunctate sezonul precedent cu 50, respectiv 44 de puncte! Atunci, play-out-ul a fost stricat de două cluburi retrogradate din pix, după penalizări-record dictate de Comisii ca urmare a colapsului financiar.
8. Avem goluri și golgheteri. Primii doi marcatori ai campionatului au semnat 20+ reușite, Marko Dugandzic de la Rapid 22, Andrea Compagno de la FCSB 20. Din 2004-2005 n-a mai avut Liga 1 doi fotbaliști care să ajungă la această bornă. În acea stagiune, Gigel Bucur (Sportul) și Claudiu Niculescu (Dinamo) înscriau câte 21 de goluri.
751 de goluris-au marcat în acest campionat, cu 20 mai multe față de sezonul precedent (fără meciurile de baraj)
21 de remize albes-au înregistrat pe durata campionatului, cele mai puține din ultimele 14 sezoane
9. Privatul a câștigat lupta cu Statul. În play-off, cu excepția lui Sepsi, au ajuns doar echipe finanțate de investitori privați. Au retrogradat direct CS Mioveni și Chindia, grupări care depind de banii Primăriilor, iar cu un picior în Liga 2 e și FC Argeș, un alt club abonat la banii publici.
10. Continuitate pe banca tehnică. 6 echipe au terminat campionatul cu aceiași antrenori cu care au și început competiția. E vorba despre Farul (Gică Hagi), CFR Cluj (Dan Petrescu), Rapid (Adrian Mutu), Sepsi (Cristiano Bergodi), FC Voluntari (Liviu Ciobotariu) și Hermannstadt (Marius Măldărașanu).
{{text}}