Nationala

FRF, precizări pentru fanii naționalei care vor să facă deplasarea în Kosovo: „Recomandăm să nu afișeze sau să scandeze mesaje care pot duce la reacții din partea gazdelor”

Fanii naționalei României. Foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de Vlad Roșu  —  vineri, 02 iunie 2023

Federația Română de Fotbal a venit cu noi informații pentru fanii „tricolorilor” care vor să facă deplasarea în Kosovo, pentru a-i susține pe elevii lui Edi Iordănescu în meciul din preliminariile EURO 2024. 

  • Kosovo - România are loc pe 16 iunie, de la ora 21:45. meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Antena 1
  • România are punctaj maxim după primele două meciuri jucate în grupa I a preliminariilor EURO 2024. Adversarele „tricolorilor” sunt Elveția, Kosovo, Andorra, Israel și Belarus.

După ce zilele trecute Răzvan Burleanu (38 de ani), președintele FRF, anunța că meciul ar putea fi mutat de la Priștina, acolo unde a fost programat, din cauza unor tensiuni care au apărut în nordul Kosovo, FRF a emis, vineri, un comunicat, în care precizează că a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru mai multe clarificări pe această temă. 

Precizările făcute de FRF, înainte de Kosovo - România 

Oficialii de la Casa Fotbalului informează că nu s-a luat, cel puțin deocamdată, în calcul ca partida dintre Kosovo și România să fie mutată de la Priștina.

Având în vedere situația din Kosovo, Federația Română de Fotbal a creat un grup de lucru la nivelul instituției și a demarat un dialog cu Ministerul Afacerilor Externe pe acest subiect.

Federația Română de Fotbal pune pe primul loc siguranța tuturor celor implicați. Din acest motiv, pe lângă dialogul pe care l-a avut și îl are în continuare cu MAE, s-a adresat și UEFA pentru a cere clarificări în ceea ce privește meciul pe care Echipa Națională îl va disputa în Kosovo, în preliminariile EURO 2024, pe 16 iunie 2023. Până la acest moment, nu s-a luat în calcul modificarea locului de desfășurare a partidei.

-comunicat FRF

Comunicatul FRF, înainte de partida României din Kosovo: „Situația din nordul Kosovo poate degenera în perioada următoare” 

Ulterior, FRF a venit cu noi detalii, sugerându-le suporterilor români pe unde să intre în Kosovo și să nu scandeze sau să afișeze mesaje de manieră politică, care le-ar putea irita pe gazde. 

În ceea ce privește românii care vor face deplasarea pentru a asista la meciul de la Priștina, suporteri sau jurnaliști români, Ministerul Afacerilor Externe, prin Biroul de Legătură de la Priștina, a transmis o serie de recomandări.

Situația de securitate din nordul Kosovo poate înregistra noi deteriorări în perioada imediat următoare.
Pentru cetățenii români care doresc să se deplaseze în Kosovo, recomandăm ca intrarea pe spațiu să se realizeze pe la frontiera cu Macedonia de Nord (Hani i Elezit – la nord de Skopje) sau cu Serbia (Merdare). Nu recomandăm intrarea în Kosovo pe la Brnjak și Jarinje, deoarece acestea pot fi blocate sau închise de către autoritățile kosovare cu sprijinul trupelor KFOR, dacă situația de securitate se va degrada semnificativ.
Suplimentar, recomandăm suporterilor români ca pe durata deplasării în Kosovo, în special la stadion, să nu scandeze sau să afișeze mesaje politice care pot conduce la reacții din partea spectatorilor gazdă.

-comunicat FRF

Tensiuni în Nordul Kosovo 

Protestatarii sârbi cer retragerea primarilor albanezi din mai multe localitați din nordul Kosovo. Sunt orașe cu populație majoritar sârbă, care nu recunosc autoritatea capitalei Priștina. 

KFOR, forța de menținere a păcii condusă de NATO, a transmis că 30 de militari au fost răniți în confruntările din ultimele zile cu etnicii sârbi din regiune. 

Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment: „Cetăţenii români sunt sfătuiţi să acorde o atenţie sporită şi să manifeste prudenţă la efectuarea călătoriilor în Kosovo. Situaţia de securitate din Kosovo rămâne imprevizibilă, în special în nordul provinciei, unde riscul unor incidente violente este ridicat”. 

Kosovo și-a proclamat independența în 2008, dar sârbii nu o recunosc ca stat independent. Acum sunt noi tensiuni între cele două tabere. Nici România nu recunoaște independența statului Kosovo. 

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.