Tenis

Noua senzație a tenisului feminin vrea să scrie istorie: „Îmi doresc 25 de trofee de Mare Șlem”

Mirra Andreeva în acțiune pe zgura de la Roland Garros FOTO Imago Images

Articol de Roxana Fleşeru  —  vineri, 02 iunie 2023

Mirra Andreeva (143 WTA și 16 ani) a făcut impresie bună la Roland Garros și are visuri mari.

Presa de tenis are o nouă favorită: pe rusoaica Mirra Andreeva, 16 ani. Calificată în turul al treilea al Roland Garros, unde o va întâlni, sâmbătă, pe Coco Gauff, 19 ani, adolescenta i-a cucerit pe toți cu candoarea sa.

 Finalistă în turneul junioarelor la Australian Open în acest an, ea încearcă să-și facă loc în lumea circuitului profesionist, unde este abia la al treilea turneu.

După victoria din turul al doilea, Mirra a vorbit despre țelurile sale pe termen lung. „Djokovic are 22 de trofee de Mare Șlem, nu? Atunci eu vreau să câștig 25, dacă e posibil! Deocamdată, următorul meu obiectiv este să câștig meciul din turul al treilea, vreu să o iau pas cu pas", a spus, candid, ea.

24 de trofeede Mare Șlem a cucerit Margaret Court, ea deținând recordul în această privință

Nu vrea să supere pe nimeni

Tânăra țintește sus și privește la fel de sus: „Primele mele amintiri de la Roland Garros sunt cele de la televizor cu Rafa, Roger și Novak. Anul trecut, când am participat la junioare, a fost impresionant pentru mine pentru că m-am întâlnit în spațiile destinate jucătorilor cu Djokovici, care asculta muzică și cânta".

Pe cine admiră adolescenta? „Idolul meu de când eram mai mică a fost întotdeauna Federer, dar trebuie să recunosc că mi-am schimbat puțin părerea după ce l-am văzut pe Nadal câștigând aici anul trecut. Acum Roger și Rafa sunt pe primul loc, dar nu vreau să-l jignesc pe Novak, așa că-i pun pe amândoi pe aceeași treaptă. Djokovic îmi place cum joacă, e genial felul în care se mișcă pe teren și cum poate contraataca", a subliniat ea.

Momente de copilărie

În trecut, Mirra a atras atenția când a declarat, la Madrid, că l-a zărit în sala de mese pe Andy Murray și i-a spus că e frumos și uimitor pentru că e un tip frumos, iar britanicul a răspuns în stilul său caracteristic la aceste complimente: „Închipuiți-vă ce jucătoare bună va deveni atunci când își va repara vederea!".

La turneul de la Madrid a reușit trei victorii, la Leylah Fernandez, Beatriz Haddad Maia, Magda Linette, fiind învinsă de Arina Sabalenka. Murray și Andreeva au continuat să schimbe mesaje, britanicul urându-i succes la Roland Garros, „poate de aceea joc așa de bine", a spus ea. 

Rusoaica a venit din calificări și speră să repete drumul pe care l-a avut Emma Răducanu, atunci când a câștigat US Open 2021 venind din faza preliminară. Până acum, ea a trecut la debutul său într-un turneu de Mare Șlem de Diane Parry, 79 WTA, și de Alison Riske-Amritraj, 85 WTA.

Din Siberia în Franța

Mai are o soră, Erika, în vârstă de 18 ani, care joacă tenis și care este clasată pe poziția 147 WTA și datorită căreia a început să practice și Mirra acest sport, la șase ani. Când familia a realizat că au potențial, s-au mutat din Siberia, din Krasnoiarsk, în Soci, orașul de pe malul Mării Negre. 

Apoi a ajuns în Franța, la Cannes, pentru a se putea pregăti cu antrenorii Jean-René Lisnard și Jean-Christophe Faurel. Talentul său a fost remarcat devreme, iar firma IMG a semnat un contract cu ea pe când avea doar 12 ani. Unde va ajunge? Vom vedea în anii care urmează. 

7 jucătoaresub 17 ani au ajuns în ultimii 30 de ani în turul al treilea la Roland Garros: Iva Majoli, Martina Hingis, Anna Kournikova, Serena Williams, Sesil Karatancheva, Michelle Larcer de Brito și Mirra Andreeva

Citește și alte știri despre Roland Garros:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.