Campionate

Președintele lui Metz se înclină în fața lui Laszlo Boloni după promovare: „Datorită lui suntem aici” » O glumă: „Are contract, nu cred că va demisiona”

Președintele lui Metz se înclină în fața lui Laszlo Boloni după promovare. Foto: Twitter @FCMetz

Articol de Theodor Jumătate  —  duminică, 04 iunie 2023

Laszlo Boloni a readus-o pe Metz în elita Franței chiar de la primul său sezon. „Trebuie să recunoaștem și să salutăm tot ce a realizat. A fost fomidabil”, a declarat președintele clubului, Bernard Serin.

La 70 de ani, Laszlo Boloni realizează ceva extraordinar. A readus-o pe Metz în Ligue 1 la primul lui sezon pe „Stade Saint-Symphorien". A treia sa promovare în Franța, după cele două cu Nancy, tot în Lorena, în 1996 și 1998.

Laszlo Boloni, serie de 25 de meciuri fără eșec în Ligue 2

A avut o primă parte de sezon dificilă, în toamnă ajungând pe locul 10, departe de primele două poziții care asigurau biletul pentru întoarcerea în elită. 

Din 24 octombrie, de la 0-2 cu liderul Le Havre în deplasare, nu a mai pierdut însă niciun meci. 25 de etape consecutive de invincibilitate și, la final, după 3-2 cu Bastia, Metz e pe 2, după o serie cu 16 victorii și 9 egaluri.

Mai trebuie doar să aștepte confirmarea promovării, dar ea nu va întârzia. Partida adversarei directe Bordeaux a fost suspendată definitiv sâmbătă seară, după ce un fan al girondinilor l-a lovit pe Buades, jucătorul lui Rodez, în urma golului de 0-1. Aproape sigur, va fi 0-3 la „masa verde” sau punct de penalizare împotriva lui Bordeaux, iar Metz va fi oficial în L1. 

Într-un caz extrem, foarte greu de crezut, se va decide reluarea duelului din momentul întreruperii, însă și atunci va fi dificil pentru Bordeaux, care ar avea nevoie de cinci goluri pentru a trece pe locul 2.

Laszlo Boloni, în balconul Primăriei Metz

La Metz s-a sărbătorit performanța grena. Duminică, Loți, jucătorii și toți oficialii clubului au fost invitați de primarul Francois Grosdidier în centrul orașului, antrenorul vorbindu-le din balconul Primăriei celor 1.500 de fani strânși în Place d'Armes, Boloni glumea la microfon: „Le voi face acum un program foarte sever băieților”. Le-a urat sănătate și le-a mulțumit suporterilor pentru susținere.

Laszlo Boloni, în balconul Primăriei Metz. Foto @sports_rl

Bernard Serin, președintele lui Metz: „Laszlo Boloni va fi pe bancă și sezonul viitor”

Președintele Bernard Serin e fericit cu antrenorul său. „După Cupa Mondială, Laszlo a știut să construiască echipa, planul de joc și, de atunci, n-am mai mai suferit nicio înfrângere, reușind o serie incredibilă. Am dovedit ce nivel avem și că merităm să urcăm în Ligue 1”, a declarat pentru jurnalul local Le Republicain Lorrain. E sigur că va rămâne: „Pentru mine, nu există nicio îndoială că el va fi pe bancă și sezonul viitor”. S-a amuzat: „E sub contract și nu cred că va demisiona".

S-a înclinat în fața tehnicianului: „A fost formidabil. O muncă de refacere a spiritului colectiv, de promovare a tinerilor, de creștere a anumitor jucători. Trebuie să recunoaștem și să salutăm tot ce a realizat. E cert că datorită lui suntem astăzi aici”.

Laszlo Boloni a umplut stadionul lui Metz. A scos la lumină jucători

Dincolo de revenirea în Ligue 1, Loți a readus fanii în tribunele arenei „Saint-Symphorien" și a scos la lumină jucători. „În ultimele săptămâni, am avut de mai multe ori peste 20.000 de spectatori și stadionul a fost arhiplin la meciul decisiv, fără a lua în calcul cele 4.000 de persoane strâns la Place d’Armes în fața unui ecran uriaș", a evidențiat Serin.

Unul dintre fotbaliștii sprijiniți total de Boloni a fost atacantul Georges Mikautadze. După două sezoane de împrumut în Belgia, la Seraing, până în 2022, internaționalul georgian născut la Lyon a devenit titular indiscutabil la Metz. „Unde să joace, pe aripă sau în centru, știind că un număr 9 de 1,77 m nu e obișnuit? Laszlo a ezitat, dar l-a fixat ca vârf și a început să înșire golurile într-o manieră excepțională”, l-a felicitat președintele. 

Mikautadze a fost ales cel mai bun jucător al campionatului, golgheterul L2 (23), al doilea pasator (8). Totuși, Serin avertizează că Georges ar putea pleca: „Va fi greu să-l păstrăm, dacă apare o ofertă enormă”.

Laszlo Boloni: „Sunt mândru, trăiesc o mare satisfacție”

Cum a comentat Boloni întregul sezon? „Am găsit un colectiv care a acceptat o misiune colosală, un colectiv minunat de condus. Trăiesc o mare satisfacție, este o plăcere să lucrezi cu asemenea jucători. Nu a fost simplu, însă a fost superb. Sunt mândru de ce am realizat”. 

Mă înclin în fața jucătorilor, dar îmi scot pălăria mai ales în fața lui Laszlo Boloni. Metz îi datorează mult acestui antrenor. 

- Christophe Delmotte, secundul lui Laszlo Boloni

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.