Antwerp a cucerit titlul în Belgia după 66 de ani, dar cel care a redat încrederea echipei, a clubului, a fost Laszlo Boloni. Antrenorul i-a preluat în 2017 pe roșii, de-abia promovați după 13 ani în liga secundă. Și, în trei sezoane, a reorganizat totul și a urcat constant. „Datorită românului, Antwerp se poate bate la titlu”, spunea fostul internațional Philippe Albert. Acum, e campioană!
Un moment de mare inspirație. Era al 4-lea minut de prelungire, ultima fază, când Toby Alderweireld a riscat totul cu un șut. Nu a mai pierdut timp și a tras de la 20 de metri, mingea fulgerând vinclul porții. Golul egalării, al unui punct de aur, al titlului așteptat de 66 de ani.
Cu acest 2-2 la Genk, Antwerp a redevenit campioana Belgiei, la o lună după ce cucerise și Cupa. Primul event din istoria celui mai „bătrân" club flamand. 143 de ani.
Prima conferință a lui Boloni la Antwerp, pe 16 iunie 2017
Cel care stă în spatele renașterii este Paul Gheysens, cu o avere estimată la un miliard de euro, patronul companiei de construcții Ghelamco. El i-a preluat pe roșii în martie 2017 și, de atunci, a investit peste o sută de milioane în transferuri, academia de juniori, refacerea arenei Bosuil, veche de 100 de ani.
Dar cel care a pus bazele echipei e Laszlo Boloni. Pe 16 iunie 2017, Loți a apărut la stadion, fiind prezentat la Antwerp. Era îmbrăcat într-un costum de vară, bej. Își asuma o misiune dificilă, la o formație care tocmai promovase în elită după 13 ani în liga secundă. Îl avea alături pe directorul sportiv Luciano D'Onofrio, un apropiat, cei doi cucerind împreună titlul cu Standard Liege, în 2009.
Boloni: „E nevoie de curaj și agresivitate. Îmi place proiectul"
Și-a amintit atunci, la conferință, și cum a fost contactat de Anwerp: „În urmă cu cinci zile, am fost căutat prima dată. Tundeam gazonul în grădină. S-a oprit motorul și a sunat telefonul. Poate nu-l auzeam dacă nu se oprea motorul. Am răspuns, era Luciano. Discuția a fost rapidă: «Accepți? Da!»".
Ulterior, într-un interviu pentru Marca, tehnicianul a dezvăluit: „Veneam după un an și jumătate foarte dificil. N-am mai putut antrena, pentru că aveam pe cineva bolnav în familie și era important să stau acasă".
I-a plăcut planul la Antwerp: „E nevoie de curaj și agresivitate în acest proiect. E o aventură. Vreau să duc echipa acolo unde merită orașul. Sunt pregătit".
Performanțele lui Boloni la Antwerp
Atunci a pornit ascensiunea. În trei ani, Boloni a organizat totul, a impus disciplină, a adus jucătorii doriți, gratis sau pe sume mici, a promovat și tineri, le-a dat încredere și a creat din nimic o trupă solidă. Și rezultatele s-au văzut, tot mai bune.
- Locul 8 în primul sezon, 2017-2018, la doar trei puncte de play-off. „Nu era prea multă calitate, dar aveam o mentalitate extraordinară. Încet, încet, am remodelat întreg lotul", a dat timpul înapoi antrenorul.
- Locul 6 în sezonul regulat, calificare în play-off și poziția a 4-a la finalul stagiunii 2018-2019. Cea mai bună clasare din ultimii 29 de ani! Și prima calificare și participare în cupele europene după 22 de ani!
- Locul 4 în al treilea sezon, 2019-2020, încheiat fără play-off, din cauza pandemiei. A propulsat-o pe Antwerp în finala Cupei Belgiei, după 28 de ani. Nu a mai prins finala. Coronavirusul a „împins" ultimul act pe 1 august, iar el se despărțise deja de club. Echipa a și cucerit Cupa, 1-0 cu Bruges în finală.
„Boloni poate privi în urmă cu satisfacție"
La sfârșitul primăverii lui 2020, un analist flamand spunea un lucru important. „Laszlo Boloni părăsește Antwerp în cel mai bun moment, victorios. El a pus Antwerp din nou pe harta fotbalului belgian. Poate privi în urmă cu satisfacție", afirma Eddy Snelders, fost fotbalist, care își începuse cariera chiar la Antwerp.
În decembrie 2019, ex-internaționalul Philippe Albert prevestea: „Datorită lui Boloni, Antwerp nu mai e doar o formație de play-off, ci se poate bate la titlu".
Overmars - Van Bommel. Campionii
În 2021, a urcat pe 3. În 2022, a căzut un loc, dar a rămas printre cele mai valoroase echipe din Pro League. În acel an, proprietarul Gheysens l-a numit director sportiv pe Marc Overmars, care plecase de la Ajax.
Olandezul a adus un compatriot antrenor, pe Mark van Bommel. Și, împreună, au devenit campionii Belgiei. Un titlu așteptat la Antwerp din 1957.
{{text}}