Pentru Dinamo, sezonul 2022-2023 a fost printre cele mai grele din istoria clubului. La începutul campionatului, „câinii” nu știau nici dacă vor termina Liga 2 pe teren, falimentul era cea mai mare frică a suporterilor, dar stagiunea a avut un deznodământ SF: revenirea în Superliga.
Gazeta a realizat o selecție a celor mai importante 10 momente cu și despre alb-roșii: de la venirea lui Ovidiu Burcă, telenovela planurilor de reorganizare, până la vânzarea clubului, obținerea licenței și barajul de pomină cu FC Argeș.
Cum a promovat Dinamo în Superliga » 10 momente cruciale
1) 20 iunie » Exodul retrogradării. Dinamo se reunește cu Gică Mihali antrenor - care avea să plece după numai o săptămână la Dunărea Călărași - fără mulți dintre jucătorii cu nume din sezonul anterior. Ei își găsiseră imediat alte echipe.
Rămâneau Moura, Patriche și Buleică, alături de jucătorii tineri, crescuți de Dinamo. Ahmed Bani, cu ofertă semnificativă de la Rapid, avea să continue în echipa „câinilor”. Pe parcursul verii și mult după începerea sezonului veneau noile transferuri, unele realizate înainte de numirea lui Burcă: Neluț Roșu, Iulian Roșu, Valentin Lazăr, Vasile Buhăescu, Bogdan Gavrilă, Alexandru Pop, Ionuț Bobea, Iulian Roșu, Alin Șerban, Cătălin Țîră, Dani Iglesias, Gorka Larrucea, Lamine Ghezali, Quentin Bena și Filip Dujmovic.
2) 21 iulie » Antrenorul Ovidiu Burcă e prezentat oficial la Dinamo. „Este o mândrie că s-a apelat la mine în acest moment dificil. Vom face tot posibilul să readucem clubul unde îi este locul”, spunea Burcă. El admitea că numirea sa în funcția de „principal” a avut legătură cu instalarea lui Vlad Iacob în poziția de administrator special al clubului. Iacob fusese prezentat și el cu o zi înainte, în poziția rămasă vacantă după plecarea lui Iuliu Mureșan.
3) 3 august » Abonamente pe „Arcul de Triumf”, Dinamo nu avea stadion pentru meciurile pe teren propriu. Debutul cu Progresul Spartac, 1-0, s-a jucat la Clinceni, iar golul lui Bordușanu a adus prima victorie a „câinilor” în Liga 2.
Se vorbea de Colentina, Cotroceni, dar toate variantele au picat. Clubul a scos totuși la vânzare abonamente pentru stadionul de lângă Parcul Herăstrău, bazându-se pe promisiunile Ministerului Sportului, însă, în 2022, n-a putut juca vreun meci de Liga 2 acolo. A bifat doar partida de Cupă cu Sepsi, 2-3, prima de fotbal intercluburi pe „Arc”. În rest, „câinii” au evoluat „acasă” la Clinceni și Giurgiu în 2022. Abia din 2023 s-au mutat pe noua arenă bucureșteană.
4) 20 august » Burcă solicită timp. După 0-2 la Târgu Jiu cu Viitorul, la final de august, tehnicianul are un discurs agresiv și cere răbdare pentru a construi o echipă puternică: „S-au lăsat numai mizerii în club în ultimii doi ani. Sunt optimist că lucrurile își vor reveni, am nevoie de șase, șapte, opt săptămâni. O echipă precum Dinamo trebuie să aibă un stil dominant, nu trebuie să joace la așteptare. Cum spuneam, e nevoie de timp. Suporterii și-au pierdut răbdarea, dar sunt convins că vom arăta mai bine de la săptămână la săptămână”.
Pe 9 septembrie, Dinamo era învinsă pe Arena Națională de rivala CSA Steaua, 1-2, dar antrenorul dinamovist spunea ulterior că acela a fost momentul în care a realizat că se poate mai mult: „Chiar dacă am pierdut, modul în care am abordat partida și cum am evoluat pe parcursul jocului, în afară de 10 minute... Atunci echipa era la 60-70% din potențial, poate chiar mai puțin. Mi-am dat seama că, dacă putem juca așa, ne batem de la egal la egal cu orice echipă din această ligă”.
5) 13 decembrie » Noul plan de reorganizare e respins. Dinamoviștii își puseseră mari speranțe că vor tăia din datorii, dar planul nu a fost aprobat. Motivarea: intenția de majorare a capitalului social nu respecta legea. Judecătorul sindic aprecia că planul de reorganizare trebuie să prevadă acelaşi tratament corect și echitabil pentru fiecare creditor. Situația devenea explozivă, apărea iar spectrul falimentului, Dinamo nu știa dacă va mai putea începe 2023. Clubul supraviețuise din banii pe transferul lui Sorescu, din sumele virate de RTZ, DDB și din contribuțiile oamenilor de afaceri Marian Iuhasz, Claudiu Ciolan sau Gheorghe Nițu, iar respingerea planului îngreuna considerabil atragerea unui investitor principal, care să preia acțiunile de la Dorin Șerdean.
6) 16 ianuarie » Greva de la începutul anului. Jucătorii lui Dinamo decid să nu se antreneze, în semn de protest față de datoriile pe care clubul le avea către ei. În cazul unora, era vorba și despre trei luni de neplata salariilor. A urmat o conferință-manifest a lui Ovidiu Burcă: „Să le fie rușine pentru ce au făcut! E o mare pată pe istoria acestui club. Într-o zi au dat cu piciorul la tot ce am făcut în acest sezon. Cine nu acceptă situația e liber să plece, să își rezilieze contractul!”.
Consecința? Antrenorul lui Dinamo a renunțat la 5 rebeli: Ștefan Fara, Alin Dudea, Vasile Buhăescu, Marius Tomozei și Bogdan Gavrilă.
7) 24 februarie » Dinamo se vinde de Dragobete. Dorin Șerdean primește 500.000 € și cedează în sfârșit pachetul majoritar de acțiuni, către Red&White 2022 Management, care deține din acel moment 80,7758% din acțiuni, pentru că a preluat și o parte din procentele Peluzei Cătălin Hîldan. Astfel, Andrei Nicolescu devine președintele lui Dinamo, iar Eugen Voicu acționar majoritar.
Vorbim de un plan întins pe 3 ani și jumătate. Investiția minimă la care ne gândim este de 12 milioane de euro. Vom extinde baza de acționari. Ne gândim și la listarea clubului la bursă, în planul nostru acest lucru e prevăzut în anul 5
- Eugen Voicu
Alături de Voicu și Nicolescu, reprezentanți ai firmei R&W, RTZ creează un nou plan de reorganizare, al 3-lea conceput de firma de insolvență care lucrează cu Dinamo. Prin noul plan se dorește o economie de 5 milioane de euro.
Pe 25 mai, la Tribunalul București s-a decis repunerea pe rol a cazului, noul termen fiind fixat pe 19 iunie. Conform Codului de Procedură Civilă, repunerea pe rol are scopul „de a asigura o justă soluționare a cauzei prin crearea posibilităţii instanţei de a solicita lămuriri şi de a discuta despre necesitatea administrării de noi probe”. Practic, judecătorul sindic așteaptă explicații din partea administratorului judiciar al lui Dinamo, RTZ, societate condusă de Răzvan Zăvăleanu, cu privire la veniturile anticipate în planul de reorganizare.
8) 12 martie » Dinamo se califică in-extremis în play-off. După un pas greșit, 1-1 cu Poli Timișoara, formație aflată în subsolul clasamentului! „Câinii” au prins locul 6 pentru că Unirea Slobozia și Chiajna s-au împiedicat și ele în ultima etapă a sezonului regulat. „Excursia noastră nu se oprește aici. Am bifat o bornă, am intrat în play-off - poate și cu puțin ajutor divin - și trebuie să mergem mai departe. De-acum înainte se poate întâmpla orice”, preciza atunci Burcă.
După promovare, pe contul oficial al clubului a fost postat un video filmat după calificarea în play-off, în care Ovidiu Burcă și Andrei Nicolescu anticipau cu încredere revenirea echipei în Liga 1:
9) 19 mai » E ziua în care oficialii de la Dinamo sunt informați că echipa a primit licența pentru Liga 1, după multe luni de incertitudini. Se întâmpla chiar înaintea partidei cu Poli Iași, din Copou (1-4), ultima a play-off-ului. O contribuție importantă la această realizare a avut-o omul de afaceri Claudiu Florică, acesta finanțând-o pe Dinamo cu 500.000 de euro.
10) 3 iunie » Suferința se încheie, Dinamo promovează în Superliga, ca urmare a unui baraj de infarct cu FC Argeș, două meciuri, primele cu VAR din istoria „câinilor”, în care s-au marcat 13 goluri în total. Dinamo s-a impus de o manieră incredibilă pe Arena Națională, 6-1, a cedat la Mioveni contra piteștenilor, 2-4, dar, cu 8-5 la general, și-a asigurat revenirea după doar un an în elita fotbalului românesc.
Ce urmează la Dinamo:
- Roș-albii trebuie să ridice interdicția la transferuri, ca să poată upgrada lotul pentru Liga 1. La capitolul achiziții lucrează deja directorul sportiv Gabriel Glăvan, care încă nu a fost prezentat oficial - urmează, și alți scouteri cu care acesta colaborează în mod obișnuit.
- Noul plan de reorganizare are ca termen data de 19 iunie, dar nu e clar dacă va fi o decizie finală sau judecătorul sindic va mai avea nevoie de timp și de alte lămuriri.
- Pe zona de marketing, Dinamo își propune să atragă venituri importante, să înlocuiască sponsorul principal 888 Sport cu o companie care să ofere mai mulți bani și să semneze și cu alte firme dornice să susțină echipa în prima ligă. Contractul cu sponsorul tehnic Macron mai e valabil un an.
{{text}}