Iulia Becheru, antrenoarea lui Vlad Stancu, a vorbit despre parcursul de la Cupa României al celui pe care-l pregătește, unde înotătorul s-a impus în cinci probe, dar și despre evoluția acestuia, care e foarte aproape de a realiza baremul pentru Jocurile Olimpice de la Paris
Vlad Stancu, 17 ani, a făcut un adevărat tur de forță la Cupa României weekend-ul trecut, el înotând în probele de 400, 800 și 1500 m liber, dar și în cele de 200 m fluture și 400 m mixt. Legitimat la Steaua, înotătorul s-a impus în toate cele cinci probe la care a participat. Antrenoarea Iulia Becheru a analizat parcursul lui Vlad și a vorbit despre ce urmează pentru el în această vară.
Anul trecut, a cucerit trei medalii la CM de juniori de la Lima și patru la CE de juniori de la Otopeni
- Doamnă Becheru, cum a fost pentru dumneavoastră și pentru Vlad Stancu această ediție a Cupei României recent încheiată?
- A fost un concurs foarte bun în primul rând la proba de 400 m liber. Trebuie menționat că a fost un concurs pentru care noi nu am făcut îngustare. Este un concurs din pregătire, deci nu era o țintă. Ținta lui sunt Campionatele Europene de juniori din luna iulie, de la Belgrad.
4 medaliia cucerit anul trecut Vlad Stancu la CE de juniori de la Otopeni: două de aur (1500 m liber și cu ștafeta de 4x100 m liber) și două de argint (400 și 800 m liber)
- Spuneați de proba de 400 m liber...
- Da, a realizat și barem A pentru Mondialele de seniori, dar nu le vom aborda. Nu sunt în planul nostru de pregătire, dar reprezintă un barem de luat în considerare pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Există pentru Jocurile Olimpice două tipuri de barem. Baremul A propriu-zis, în care poți să înscrii și doi participanți de probă, sau acest barem de luat în considerare în situația în care, mă rog, se merge cumva pe bază de invitație, dar este foarte aproape. Este la 39 de sutimi, la proba de 400 m liber, față de baremul pentru Jocuri.
Competiția care a schimbat planul pentru Vlad Stancu
- În rest...
- A făcut și două recorduri naționale. Unul la 200 m fluture, la categoria lui de vârstă. Vlad este încă junior anul acesta, abia la anul va fi senior. Iar al doilea la 400 m mixt, la categoria sa de vârstă și la seniori.
3 medaliia cucerit Vlad Stancu la Campionatele Mondiale de juniori de anul trecut, de la Lima: un argint (400 m liber) și două bronzuri (800 și 1500 m liber)
- Știați de la începutul anului că nu o să mergeți la Campionatele Mondiale de la Fukuoka? E prea devreme pentru el să meargă la o astfel de competiție?
- Nu este prea devreme. Am avut inițial în plan Mondialele de seniori. El avea trei baremuri B și ar fi putut să participe, dar am reevaluat în momentul în care au apărut Campionatele Mondiale de juniori care vor avea loc în septembrie. Am reevaluat un pic planul de pregătire și am optat să nu abordăm acest concurs de seniori încă și să îl abordăm pe cel de juniori anul acesta.
Vlad Stancu ajunge și la 100 km înotați pe săptămână
- El spunea că vine după pregătire enormă. Ce înseamnă asta?
- Da, muncește foarte mult. Face 10 antrenamente pe săptămână în apă, trei pe uscat. Când timpul ne permite și suntem în București, face și o oră de yoga, o ședință pe săptămână. Deci ar fi al 4-lea antrenament pe uscat, plus câteva sesiuni de stretching. Antrenamentele de înot durează câte două ore, pregătirea pe uscat o oră. Ca volum înoată minimum 60-70 km pe săptămână, iar în perioadele de încărcare, nu se întâmplă des, poate să înoate și 100 km pe săptămână, dar undeva între 60 și 70 km suntem în general.
- Nu e prima oară când înoată la mixt și fluture în concursuri. Cu ce-l ajută pentru probele sale de 400-800-1500 m liber?
- Pentru dezvoltarea lui ca sportiv, e bine să aibă orizontul cât mai larg, să nu aibă un orizont îngust, să aibă mai multe probe din care poate să aleagă și inclusiv la felul în care mușchii se dezvoltă. Când înoți mai multe procedee ajută. E un fel de dezvoltare multilaterală.
- Oricum, la antrenament înoată toate procedeele.
- Da, așa este. El cumva este specializat către aceste distanțe medii și lungi, dar nu știm niciodată unde ne duce. Am mai văzut sportivi care erau spatiști, dar au luat medalie la craul, am mai văzut fondiști care au luat la probe mai scurte și tot așa. Nu știi cum e șansa și e bine să nu abordezi o singură probă, să ai un orizont cât mai larg.
„Ar fi o mare realizare"
- Obiectivul principal în următoarea perioadă este realizarea baremului ca să fie prezent la Paris?
- Da, ne dorim, dar până în iunie la anul este perioada de calificare. Ne dorim să facă acest barem cel puțin la una din cele trei probe pe care le abordează mai mult.
- Deci n-a devenit deocamdată o obsesie?
- Nu, nicidecum. Nu va fi obsesie pentru că este tânăr, are toată viața înainte, dar ar fi important și ar fi o mare realizare pentru el să-l facă la 18 ani.
Timpii lui Vlad Stancu la Cupa României
- 200 m fluture - 2:00,16
- 400 m mixt - 4:18,70
- 400 m liber - 3:47,17
- 800 m liber - 7:59,80
- 1500 m liber - 15:32,87
3:46,78 este baremul Aîn proba de 400 m liber pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, în timp ce baremul B este de 3:47,91
Concursul de la Otopeni a fost unul bun, luat din pregătire. Eu zic că suntem într-un punct bun în acest moment al sezonului.
- Iulia Becheru, antrenoare Vlad Stancu
Ochii pe Belgrad
Campionatele Europene de juniori de la Belgrad, 4-9 iulie, este competiția de obiectiv pentru 2023 pentru Vlad Stancu și antrenoarea sa. Apoi, el va participa la Campionatele Mondiale de juniori, la Netanya, în Israel, între 4 și 9 septembrie.
Vlad Stancu și medaliile cucerite în 2022 la CE de juniori de la Otopeni FOTO Cristi Preda„Ne concentrăm pe competiția din Serbia și vom încerca după aceea să păstrăm pregătirea. Timpul nu este atât de lung și va trebui să ia și un pic de vacanță, să se recreeze puțin. E foarte important pentru psihicul lor să aibă și partea asta de vacanță până la urmă și să vină cu drag din vacanță. Vom încerca la Mondiale să păstrăm forma, să vedem dacă ne și iese! Chiar dacă am mai trecut prin două concursuri într-o vară, nu se compară un an cu altul, nu se compară o zi cu alta", a punctat Iulia Becheru.
{{text}}