Invitat în , antrenorul Mirel Rădoi (42 de ani), în prezent la Al Bataeh, în Emiratele Arabe Unite, a vorbit deschis despre relația pe care a avut-o cu conducerea clubului CS Universitatea Craiova, pe vremea când conducea de pe banca tehnică gruparea din Bănie.
- Aici, dialogul integral dintre Mirel Rădoi și Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor
Rădoi a spus că șefii Craiovei nu i-au impus acestuia ce jucători și ce modul tehnico-tactic, dar precizează că a avut parte și de anumite sugestii din partea conducătorilor fomației oltene. Mirel Rădoi a povestit și cum se desfășurau întâlnirile pe care le avea cu Mihai Rotaru, finanțatorul craiovenilor.
S-a băgat Rotaru peste Rădoi la Craiova? "Dacă eram fătălău și tăceam din gură, nu ajungeam niciodată unde sunt azi"
- La Craiova ai avut vreun episod, a existat senzația asta de intervenționism din partea conducerii?
- Nu. De impuneri și de intervenții, nu. Dar de sugestii, da. Dar toate formulate într-un cadrul diplomat. Și care pe moment m-au agitat și le-am spus. Am discutat despre un fundaș cu nea Sorin (n.r. Cârțu), de exemplu. Mi-a zis: "Nu crezi că ar fi mai bine să joace ăla?". Dar niciodată nea Sorin n-a venit să-mi spună ce să fac. Poate s-a înțeles când am avut cearta aia că nea Sorin a încercat să se bage peste mine. Nu, niciodată n-a venit să-mi zică bagă-l pe Mirel în locul lui X.
- Așa s-a înțeles.
- Nu. Eu am avut libertatea de a alege. Mie nu mi-au plăcut discuțiile din afară. Că el s-a folosit de experiența de antrenor să facă anumite statistici sau expuneri tactice publice. Nu, pentru că n-ai fost la antrenamentele mele! Nu poți să vorbești de extreme într-un sistem 5 - romb - 1. Nu ai cum! Nu că nu le-ar ști. Sunt sigur că le știe mai bine ca mine. Dar felul cum le-a nuanțat..
- A părut că el le știe și tu nu.
- Exact!
- Inclusiv Mihai Rotaru are niște sugestii din acestea tactice.
- Lui îi plac discuțiile cu antrenorul. El își notează foarte multe lucruri, să vadă dacă toate ideile sau măsurile unui antrenor au o logică în spate și sunt argumentate. Pentru mine asta a fost fabulos. Ca prieten, pe el nu l-am cunoscut așa. N-am crezut în lucrurile astea.
- Ție îți plac dezbaterile. Îți plac argumentele.
- Da, da. Pentru că dacă vii și îmi argumentezi poate mă trezești. Și am puterea, chiar dacă sunt încăpățânat și orgolios, să spun că am greșit. Ca prieten, nu-i spuneam "domnu' Rotaru", îi spuneam Mihai. Când am semnat i-am spus: "Eu de acum vă spun domnul Rotaru". Și el îmi spunea: "E, dacă tu-mi spui domnu' Rotaru, eu o să-ți spun Mister". E vorba de respect, eu sunt angajat. Mă plătești și nu putem fi prieteni. Dar niciodată, nu a venit să-mi spună de X sau de Y. Voia să vadă măsurile, dacă le luam. Sau mutările, sau chiar și schimbările. De multe ori vorbeam înainte de joc și eu îi spuneam: "Ăsta-i planul A, ăsta-i planul B și ăsta C". Și el întreba: "Dar de ce?". Mereu avea întreabarea asta: "Da' de ce? Cum ai gândit-o?".
- Ți-a făcut impresia unui om care vrea să învețe?
- Mult! Și la fiecare ședință își nota. La una dintre ședințe i-am zis: "Ce notați acolo e pentru că vreți să învățați sau că vreți să le folosiți mai devreme sau mai târziu împotriva mea?" (n.r. râde)
- Până acum nu le-a folosit împotriva ta, dar mai e timp dacă are ciornele pe undeva ...
- E, a mai ieșit și el să mă înțepe. Și el, și nea Sorin. Dar e normal atunci când conduci un club și nu ai performanțele pe care le-ai dorit. E normal să găsești primul vinovat antrenorul. E mai ușor să-i găsești vinovați pe fotbaliști și pe Mirel Rădoi, decât să spui că și tu ai greșit ceva. E firesc, e uman.
{{text}}