Liga 2

Decizie radicală la CSA Steaua, după 3 ani de poticneli » Ce se pregătește în culise: „CSA nu dă bani, dar vine cu palmaresul, brandul și culorile”

CSA Steaua a terminat sezonul pe loc promovabil, dar nu are dreptul de a participa în prima ligă // foto: Imago Images

Articol de Marius Mărgărit  —  joi, 08 iunie 2023

CSA Steaua pregătește un ONG. Conducerea clubului are discuții cu mai mulți posibili asociați, firme din România și două fonduri de investiții din Polonia și din Germania, pentru a putea obține statutul de club de drept privat și a primi dreptul de promovare în Superligă din sezonul viitor.

CSA Steaua nu mai are timp, soluții și nici alibiuri să ia în sfârșit o decizie radicală, cea de schimbare a statutului echipei de fotbal, pentru ca aceasta să poată avea dreptul de promovare în primul eșalon. 

CSA Steaua pregătește un ONG

Au trecut trei ani de poticneli și bătut pas de defilare pe loc, din cauza birocrației, a diverselor interese, a imobilismului Ministerului Apărării sau al conducerii clubului, care au tot jucat pe o singură carte, modificarea Legii Sportului. Un bluf care s-a năruit odată cu inițiativa eșuată a lui Vasile Dîncu.

Surse din apropierea clubului susțin că de ceva timp se lucrează la varianta inființării unui ONG. Celaltă soluție, o societate comecială pe acțiuni „nu ar fi permisă de lege, fiindcă este vorba despre o unitate militară, cum e CSA Steaua”.

Buget de minim două milioane de euro pentru Liga 2

Aceleași surse au dezvăluit că „există discuții avansate cu 4-5 potențiali asociați, firme din România, dar și două fonduri de investiții din stăinătate, din Polonia și din Germania. Clubul Sportiv va face parte dintre asociați, posibil și suporterii, prin AS47. 

Dar CSA Steaua nu ar da bani, ci ar aduce în asociere brandul, culorile și palmaresul, adică 3,7 milioane de euro anual. Asta pentru că în procesul de recuperare a prejudiciului pe care clubul îl are cu Gigi Becali, s-a cerut un prejudiciu de 37 de milioane de euro pe 10 ani. Iar suma care ar urma să fie adunată de asociați a fost stabilită la minim două milioane de euro pentru Liga 2. În cazul promovării, aceasta ar crește la cel puțin 5 milioane euro”.

Deocamdată numai o firmă, Rovicom Oil, care sprijină financiar și Metalul Buzău, din Liga a 3-a, a depus la CSA Steaua o cerere de intenție de a intra în această asociere. Interesată este și firma International Alexander Holding, sponsor principal la Academia CSA Steaua încă din 2021. 

1 august, data limită pentru CSA Steaua

Mai există dicuții și cu o altă firmă, care a dorit să rămână pe moment anomimă în spațiul public, dar și cu cele două fonduri de investiții. Nimeni nu va avea 51%, fiindcă nu va fi vorba de acțiuni, ci de asociați. Între timp, se lucrează deja întocmirea unui statut al viitorului ONG. 

Astfel încât până pe 1 august, data limită, noua entitate să prezinte la FRF documentele care să-i dea dreptul juridic de a promova. În caz contrar, CSA Steaua ar mai pierde încă un sezon fără a putea ajunge în Superligă.

Steaua va plăti pentru stadion și restul facilităților

Odată desprinsă din CSA Steaua prin apariția acestui ONG, clubul de fotbal va fi nevoit să plătească chirie nu doar pentru folosirea noului stadion la meciuri, dar și pentru celelalte facilități din baza sportivă din Ghencea, terenuri de antrenament, vestiare, sala de forță, condiții de recuperare și refacere. La fel cum, de exemplu, FC Rapid plătește celor de la CS Rapid pentru folosirea stadionului Superbet Arena-Giulești. 

Conducerea CSA Steaua mizează și pe apariția de noi sponsori, alții decât asociații care vor face parte din ONG. În precedentul sezon, roș-albaștrii au atras sponsorizări în jurul a 500.000 de euro.

Mai multe știri din Liga 2: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.