Novak Djokovic s-a calificat în a șaptea sa finală la Paris, fiind la un pas de al 23-lea titlu de Grand Slam al său, ceea ce ar fi un nou record. Sârbul a trecut de un Carlos Alcaraz doborât de crampe, 6-3, 5-7, 6-1, 6-1
A fost anunțat drept „meciul anului" încă dinainte de a fi sigur că se va materializa, de acum s-a tras la sorți tabloul masculin, iar Novak și Carlos au nimerit pe aceeași jumătate. O partidă așteptată cu interes imens și care a dăruit exact ceea ce se dorea de la ea timp de două seturi.
Dacă unica lor întâlnire anterioară, cea din semifinalele de la Madrid 2022, fusese catalogată pe merit drept epică – a fost 6-7 (5), 7-5, 7-6 (5) pentru spaniol - startul meciului de la Paris a ridicat vizibil nivelul de intensitate. Parcă nu se putea juca mai rapid, mai sufocant, mai fizic.
Și asta într-o semifinală de Grand Slam în care, record pentru Roland Garros, diferența de vârstă dintre combatanți era cea mai mare înregistrată până acum, aproape 16 ani între cei 36 ai sârbului și cei 20 ai ibericului. Un pic neașteptat, „puștiul" a cedat primul din punctul de vedere fizic.
A experimentat crampe la 1-1 în actul al treilea, ei împărțindu-și primele două seturi, 6-3 Djokovic, apoi 7-5 Alcaraz. Cu atâtea puncte spectaculoase încât un rezumat ar avea probabil o durată foarte apropiată de totalul celor două capitole ale partidei.
Crampele, regulă specială începând din 2010
Crampe. O regulă aparte legată de acestea a fost introdusă în turneele de Mare Șlem începând de la Australian Open 2010. Totul pornise de la US Open-ul precedent, când spaniolul Nicolas Almagro luase un timeout medical din cauza crampelor la picioare în turul secund înainte de a servi pentru meci. A fost tratat de fizioterapeut, a revenit pe teren și l-a învins pe americanul Robby Ginepri în cinci seturi.
În primul rând trebuie să spun că îmi pare rău de ghinionul lui Carlos. La acest nivel, ultimul lucru pe care îl dorești este să ai crampe, mai ales într-un moment ca acesta, semifinale de Grand Slam - Novak Djokovic
Din 2010, de la Melbourne regula s-a schimbat: îngrijirile pentru crampe sunt permise doar pe durata a două pauze dintre game-uri, nu neapărat consecutive. Dacă nu poate aștepta până la schimbarea de terenuri, atunci jucătorul afectat trebuie să-și cedeze punctele până la următoarea pauză ca să poată primi tratament pe durată limitată.
Carlos Alcarza primind îngrijiri medicale Foto ImagoNovak Djokovic și șansa de a face record
Așa s-a întâmplat cu Alcaraz. La 1-1, a cedat game-ul următor, a fost tratat, apoi a revenit pe teren și a jucat până la capăt, deși era clar că suferă, că este fizic afectat. Aici a repetat lecțiile de fair-play ale ilustrului compatriot Rafael Nadal, care a rămas pe teren până la final în unele meciuri, deși era accidentat – inclusiv anul acesta la Australian Open, cu probleme la șold care au dus la o pauză încă neîncheiată.
Sper să se însănătoșească repede și să revină cât mai curând. I-am spus la fileu că știe cât de tânăr este și că are tot timpul. Este un competitor grozav, un jucător incredibil, ne vom mai întâlni
Novak Djokovic
Djokovic însă a tratat totul serios, a jucat fără să se bazeze pe faptul că adversarul e diminuat. 6-3, 5-7, 6-1, 6-1, un total de 3 ore și 23 de minute și o întâlnire cu istoria duminică. Va fi aproape de al 23-lea titlu de Grand Slam, care l-ar pune în frunte în toată istoria.
Tocmai aici, unde i-a fost atât de greu până s-a impus prima dată, în 2016. Aceeași istorie poate opera însă și rectificări când vine vorba de giganți. Rămâne de văzut ce fac ei când sunt oameni, pe teren. Pe duminică!
{{text}}