Aflat în vacanță după ce și-a trecut în palmares titlul cu Young Boys Berna, în calitate de antrenor secund, Zoltan Kadar (56 de ani) explică pentru Gazeta Sporturilor care sunt șansele României în duelul cu Elveția și retrăiește o serie de amintiri din fotbalul românesc.
Acesta a prefațat duelul Elveția – România, din preliminariile EURO 2024 (19 iunie, ora 21:45) și spune că naționala lui Edi Iordănescu trebuie să urmeze exemplu lui Dinamo, care a reușit să promoveze miraculos în Liga 1.
- Bună ziua, domnule Kadar, și felicitări pentru titlul obținut cu Young Boys din postura de antrenor secund!
- Bună ziua! Sincer, nici eu nu m-am așteptat să ajung la Young Boys, aproape că semnasem un contract cu Arminia Bielefeld anul trecut, dar cu 2-3 zile înainte să plec în Germania am fost căutat de cei de la Young Boys.
-Și?
- M-am dus la Berna, am stat de vorbă 2-3 ore și mi-au prezentat un proiect interesant, fără măcar să știu cine va fi antrenorul principal. Ei țineau neapărat să mă ia pe mine secund, ținând cont că știam fotbalul din toate ligile Elveției.
- Cum ați descrie acest sezon în care ați dominat de la un capăt la altul?
- Am avut un lot destul de mare, 28 de jucători. Din păcate, în „dubla" cu Anderlecht din Conference League, pentru accederea în grupe, am pierdut la penalty-uri. Ulterior, clubul a redus numărul la 22 de jucători, fără să-i includem pe cei 3 portari. Ei puteau juca pe orice post. Am ratat primul obiectiv și am încercat să ne creăm un lot unit. În afară de jocurile cu Saint-Gallen, am reușit să fim constanți în evoluții și astfel am cucerit titlul. Nu am jucat extraordinar, dar nici celelalte echipe n-au reușit să ne ajungă.
VIDEO. Mesajul lui Zoltan Kadar: „Ar trebui să transformăm frustrarea în optimism”
- Urmează jocul României cu Elveția, iar în lotul convocat sunt prezenți și doi jucători de la Young Boys. La ce ar trebui să ne așteptăm?
- Într-adevăr, sunt doi fundași, Ulise și Zesiger. Ultimul este unul dintre cei mai buni fundași din Elveția, dar sunt alți fundași centrali care joacă la echipe mai bine cotate. Totuși, trebuie să vedem ce-i pe teren. Dacă ne luăm după lot, Elveția este favorită, dar azi nu mai există echipe meci. Poate o să-i surprind pe unii.
- În ce sens?
- Eu cred că avem 50% șanse să câștigăm, chiar și în deplasare. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar cred că presa din România este puțin cam negativă în ceea ce privește susținerea echipei naționale. În Elveția am observat că zona de media îi idolatrizează pe jucători.
- Însă există și anumite frustrări pentru că nu ne-am mai calificat de atâția ani la un Campionat Mondial și la Euro, tot ratăm pe ultima sută calificarea.
- Dacă acele procente de pesimism și frustrare le-am transforma în optimism, poate am reuși să facem un pas înainte. Vorbim mereu de Generația de Aur, dar trebuie să ne concentrăm mai mult pe fotbalul nostru! Și cu cele bune, și cu cele rele.
- În ideea de a privi cu mai mult optimism, de cine ar trebui să se teamă Elveția din tabăra noastră?
- Nu cred că de vreun jucător anume. Cred că mai degrabă de o echipă în foame, care n-a mai câștigat de atâta timp și n-a mai ajuns la un Campionat Mondial și European. Noi n-avem nimic de pierdut, Elveția ar avea mai mult de pierdut.
- Ar avea de pierdut dacă ar pierde în fața unei echipe mai slab cotate, nu?
- Exact! Spun asta pentru că cei de aici au plecat la ultima campanie cu gândul că trebuie să termine pe locul 1 la Mondial. Au fost atât de siguri de ei că au generație extraordinară, apoi au pierdut dezastruos în fața Portugaliei. Dacă generația lui Hagi pierdea 1-6 cu Portugalia, îi demolam! În Elveția s-a scris foarte puțin atunci, vreo 2-3 zile.
VIDEO. Cum vede Zoltan Kadar promovarea lui Dinamo: „E meritul lui Burcă"
- Credeți că întâlnirile pe care le-am avut la acel European U21 din Italia pot face o diferență și cu Elveția? Atunci am bătut Anglia și jucătorii au fost puși în fața unor nume care s-au afirmat ulterior în fotbalul mare.
- Clar! Trebuie să fim un grup unit! Tot spre latura pozitivă, cred că România, chiar și cu jucători mai slab cotați, a ajuns la o anumită valoare.
- Contează că nu avem un jucător titular în primele 5 campionate din Europa?
- Dăm și la asta o prea mare importanță. Dacă stăm să ne gândim la Mondial, numai evaluând acest criteriu, ar fi fost încă 2-3 echipe peste Argentina care erau mai bine cotate. La toate campioanele se vorbește doar despre unitatea grupului și mai puțin despre individualitate.
- În România mai planează o suspiciune referitoare la un serviciu făcut de Elveția pentru cei din Kosovo, ținând cont că în campionat și în națională sunt jucători cu astfel de origini.
- E o teorie interesantă, dar nu cred așa ceva. Mă îndoiesc, nivelul și valoarea nu le permite acest lucru. Mă gândesc la Granit Xhaka, care are origini în Kosovo, dar n-ar face asta niciodată!
- Cum ați privit promovarea celor de la Dinamo? Au trecut printr-un roller coaster, iar la început lumea îi vedea tot în a doua divizie.
- Nu-mi venea să cred când au retrogradat! Dar la câți „borfași” s-au plimbat pe-acolo, n-ar fi trebuit să ne fi mirat. Au avut un început greoi, cu foarte multe opinii pesimiste. Reușita i-a revenit antrenorului Burcă , el a reușit să formeze un grup unit. Toți, împreună, au avut un obiectiv clar, pe care l-au atins și cred că și echipa națională a României ar putea lua exemplu de la ce a făcut Dinamo, dacă vor mai mult cei de acolo. O formație fără șansă care s-a reîntors unde îi este locul.
Zoltan Kadar: „În Elveția, conducerea vine la muncă și în zilele libere”
- La Dinamo, în acest moment, actualii conducători vor să ofere mai multe pachete de acțiuni pentru susținerea financiară a echipei, către mai multe persoane care ar urma să aibă un cuvânt de spus. În Elveția cum arată situația patronilor?
- În Elveția este diferit. Spre exemplu, la Sion este un singur patron. El taie, el spânzură. L-a adus pe Balotelli și a schimbat patru antrenori, dar a retrogradat. Sunt echipe cu un buget mult mai mic. Uite, Winterthur, cu un buget foarte mic, a reușit să se mențină.
- Dar la Young Boys cum funcționează acest sistem?
- Aici este o familie, care acum 15 ani s-a decis să investească în fotbal. A pus în conducere persoane foarte pricepute, care se pricep atât la fotbal, cât și la zona economică. Au reușit să creeze un board puternic, astfel încât, în cazul în care s-ar lua o decizie greșită economic sau sportiv, clubul să se poată redresa. Acești oameni vin la club chiar și în zilele libere, totul pentru binele acestuia!
Neluțu Sabău a adus la U Cluj liniștea de care avea nevoie echipa. El s-a identificat cu echipa și cu orașul. Îmi pare rău că Neluțu nu mai continuă, dar sănătatea este pe primul loc.
- Zoltan Kadar
VIDEO. 3 întâmplări ale lui Zoltan Kadar din fotbalul românesc
Meciul U Cluj - Steaua 2-2 din 1989
„Îmi aduc aminte că a plouat foarte mult, iar în tribune era plin de umbrele. Mingea se oprea de foarte multe ori în baltă. Noi am făcut o primă repriză extraordinară cu Steaua și am condus cu 2-0. În a doua parte, dacă am mai reușit să trecem de două ori de mijlocul terenului! Țin minte că domnul Cornel Dinu ne-a insuflat la U Cluj acea încredere că putem bate pe oricine. Am pus presiune pe ei de la începutul jocului, dar la pauză s-au regrupat”.
Antrenorul Rinus Israel
„Pentru el a fost o surpriză să vadă intensitatea din fotbalul românesc! Și pentru noi, la Dinamo, a fost o plăcere să vedem pe cineva care gândește occidental. În plus, în acea perioadă se băga cu noi la 5 contra 2 și dacă nu aveai grijă cu el, te duceai la doctor după antrenament. L-am avut coleg ca antrenor pe Rene van Eck.
La rândul lui, l-a prins pe Israel în activitate. Mi-a povestit că se antrena umăr la umăr cu jucătorii. La un antrenament s-ar fi dus la un fundaș și i-ar fi explicat că trebuie să ridice cotul atunci când sare la cap. Ar fi luat un atacant pentru a-i face demonstrația. Mi-a spus că acel atacant a sărit la cap și Rinus i-ar fi rupt nasul! Și după ce i-a rupt nasul, i-ar fi spus: «Ce faci? Ridică-te, că e doar începutul!»".
Steagul Roșu Brașov - Beșiktaș 3-0
„Am fost cu tatăl meu la acea partidă. Mulți au plecat din stadion și n-au mai prins finalul, când Brașovul a marcat cele 3 goluri. Circula o poveste cu niște suporteri care, de supărare, au băut la cârciumă supărați că a pierdut Steagul. Ulterior, s-ar fi certat după ce un alt grup cânta de bucurie după victoria Brașovului. S-au dat atunci câțiva pumni și apoi au băut împreună de bucurie. Din păcate, a venit jocul cu Hamburg, în care au pierdut”.
Sfaturile lui Zoltan Kadar pentru orice tânăr jucător
- Să aibă un gram de talent
- Să muncească foarte mult
- Să fie dispus să renunțe la plăceri
- Să aibă un anturaj bun care să-i sprijine și să nu-i îmbie ca într-un an să fie la Real Madrid
- Răbdare - pentru ca în momentul în care intră pe teren să fie capabil să dea totul
- Atunci când va face pasul mai sus, să simtă că este pregătit fizic și psihic pentru orice provocare.
{{text}}