Geniul lui Pep Guardiola (52 de ani) se observă dincolo de trofee și de cifre. „Este antrenorul în care fiecare zi e diferită. E într-o evoluție constantă”, îl descrie Bernardo Silva (28), jucătorul său din 2017. Împreună, au cucerit 14 cupe, inclusiv „tripla” Premier League-Cupa Angliei-Champions League în 2023.
La 52 de ani, Pep Guardiola a atins vârful carierei. După a treia cupă cu urechi mari a Champions League, la 12 ani de la precedenta, catalanul e primul antrenor din istoria fotbalului care realizează „tripla” campionat-cupă-Liga Campionilor cu două echipe diferite, Barcelona (2009) și Manchester City (2023). Și are acum 35 de trofee în total (14 numai la City), la fel ca Mircea Lucescu, pe locul 2 din toate timpurile, depășit doar de Sir Alex Ferguson (49).
Pep Guardiola a investit 1,2 miliarde. Doar 3 jucători au supraviețuit: Kevin de Bruyne, Ilkay Gundogan și John Stones
Dincolo de cifre, de cupe cucerite în 16 ani, Pep a impresionat mereu prin permanenta transformare, prin eterna căutare a noutății, care să influențeze jocul formației lui, să-l facă mai bun de la an la an, de la meci la meci.
În șapte ani la City, a investit 1,24 de miliarde de euro în mercato - numai Chelsea (1,62 miliarde), Barcelona (1,28) și Juventus (1,27) au cheltuit mai mult în această perioadă -, dar nu s-a mulțumit nicio clipă cu ce are, a vrut mereu mai mult. De la el, de la jucători, de la echipă.
Doar trei „cetățeni” au supraviețuit „erei Guardiola”. De Bruyne, Gundogan și Stones. Pe ultimii doi i-a cumpărat cum a sosit pe „Etihad”, în 2016, pe primul l-a găsit la acolo, achiziționat cu un an înainte. Se pare însă că tot el ar fi hotărât cumpărarea belgianului, Pep știind că va veni la Manchester în vara lui 2016.
Bernardo Silva: „Nimeni nu se obișnuiește cu stilul nostru, pentru că Pep Guardiola schimbă mereu”
Bernardo Silva, transferat în 2017, îl descrie cel mai bine în vestiar. „Este antrenorul în care fiecare zi e diferită. După ce câștigi trei competiții într-un sezon, te gândești că în stagiunea următoare va juca la fel. Deloc! E într-o evoluție constantă. Tot timpul variază lucrurile pentru ca nimeni să nu se poată obișnui cu stilul nostru. Mi-a schimbat viziunea asupra fotbalului. La Monaco, driblam mai mult. Acum joc simplu, din una sau două atingeri. Asta e esențial pentru Pep. O faci sau nu joci”, a declarat micuțul portughez recent, pentru France Football.
Foto: Imago Images
Pep Guardiola, „nuanțe” noi în fiecare an. Și pentru „bestia” Erling Haaland
Marti Perarnau, fost atlet, ex-jurnalist, membru în stafful lui Guardiola la Bayern, crede că „metamorfoza lui Pep continuă în fiecare clipă. Fotbalul înseamnă acțiune și reacție, iar Pep introduce noi nuanțe an de an”. Tot în interviul pentru Marca, Perarnau susține că ultima inovație, nu doar sistemul 3-2-4-1, ci folosirea lui Stones pe durata aceluiași meci și ca stoper, în faza defensivă, și ca mijlocaș, cel ce pornește ofensiva, „a avut cel mai mare impact”.
Marti simte că „e un antrenor mai bun, având un repertoriu strategic mai variat, mai puțin dogmatic și mai eclectic”. Inclusiv modificarea tacticii pentru Erling Haaland e un mare plus: „Dacă ai posibilitatea de a aduce o asemenea «bestie», care marchează 50 de goluri pe sezon, trebuie să te adaptezi și să inventezi alte și alte nuanțe”.
628 de succeseare antrenorul catalan de-a lungul carierei de antrenor în 863 de partide (132 de remize, 103 înfrângeri, golaveraj 2.128-663)
La Manchester City, Pep Guardiola poate să joace în diferite variante și să câștige în fața oricui. Chiar și suferind
Pentru Perarnau, „Manchester City este opera completă. Nu neapărat cea mai bună, dar completă”. De ce? „Pentru că nu a construit-o de la Messi, Xavi și Iniesta. A creat o echipă echilibrată, armonioasă, capabilă să joace în diferite stiluri, sisteme și maniere în funcție de moment, adversar sau situația meciului”.
În 2023, Guardiola poate să câștige cu un joc de posesie. Sau cu lansări directe pe Haaland. Ori cu ambele în același timp. Poate să învingă cu stil, generând spectacol la fiecare acțiune, ca la 4-0 în returul semifinalei contra Madridului. Dar se impune și când suferă, ca în finala în fața Interului. De aceea e o „operă completă”.
300 de victoriiare Pep Guardiola în 413 meciuri la Manchester City (55 de egaluri, 58 de eșecuri, golaveraj 1.015-336)
Pep Guardiola: „Ai grijă, Real Madrid! Suntem la 13 trofee distanță, dar venim după voi”
„Sunt echipe care cuceresc Champions și dispar după un sezon sau două. Asta trebuie să evităm”, a afirmat Pep la sfârșitul finalei, completând cu un zâmbet: „Oricine mă cunoaște știe că nu se va întâmpla”.
A atenționat-o pe „regina” Europei, de 14 ori câștigătoare a Ligii Campionilor. „Ai grijă, Real Madrid! Suntem la 13 trofee distanță, dar venim după voi, suntem pe drum! Dacă adormiți puțin, vă prindem din urmă”, a glumit el.
„Această finală a fost scrisă în stele. Am realizat ceva unic, «tripla»”. Pe care o reușise și Sir Alex Ferguson, în 1999, cu Manchester United. „E o onoare să fiu la nivelul său”, a spus spaniolul, dezvăluind că „Sir Alex mi-a trimis un mesaj în dimineața finalei, mesaj care m-a emoționat profund”.
Guardiola a încheiat în stilul său, neconvențional: „Sunt un antrenor bun, dar nu atât de bun încât să pot cuceri o «triplă» în fiecare sezon”.
Știu că Roberto Baggio a fost aici, pe stadion. A fost și pe Wembley, în 2011, când am cucerit a doua Ligă cu Barcelona. El este talismanul meu.
- Pep Guardiola, manager Manchester City
{{text}}