Tenis

Începe o nouă eră pe zgură în tenisul feminin? Iga Swiatek a fost învinsă la Roland Garros doar de două jucătoare în cele cinci participări de până acum

Iga Swiatek a pozat cu trofeul de la Roland Garros lângă Tour Eiffel FOTO Imago Images

Articol de Roxana Fleşeru  —  duminică, 11 iunie 2023

Iga Swiatek, 22 ani, a cucerit, sâmbătă, al treilea trofeu la Roland Garros, după o finală împotriva Karolinei Muchova, mult mai disputată decât cele din 2020 și 2022, cu Sofia Kenin, respectiv Coco Gauff. Pe zgura pariziană ea a cedat doar în fața Simonei Halep și a Mariei Sakkari

„Poland Garros" scria pe o foaie albă a unui suporter polonez, sâmbătă, la finala dintre Iga Swiatek și Karolina Muchova. Un joc de cuvinte inspirat, care vine să reflecte dominația conaționalei sale pe zgura pariziană. Liderul mondial a fost prezent de cinci ori pe tabloul principal de la Paris, impunându-se de trei ori. 

Doar două jucătoare au învins-o la Roland Garros pe poloneză: Simona Halep în 2019 și Maria Sakkari în 2021. În rest, nimeni nu a putut să-i stea în cale.

Iga Swiatek și Simona Halep la finalul partidei din 2019 FOTO Imago Images

Karolina Muchova a luptat și a fost aproape de o mare supriză după ce meciul părea că se va încadra în scenariul precedentelor finale câștigate de poloneză pe zgura pariziană. În 2020 ea a trecut în ultimul act de Sofia Kenin cu 6-4, 6-1, iar în 2022 de Coco Gauff cu 6-1, 6-3.

Sprijin din lojă

Aflată pentru prima oară într-o finală de Mare Șlem, Muchova a fost condusă cu 6-2, 3-0, dar a reintrat în meci și i-a clătinat serenitatea polonezei. A câștigat setul al doilea cu 7-5, iar Swiatek era total nedumerită. "Mă uitam spre loja echipei mele pentru a primi sfaturi și pentru a-mi spune unde greșesc", a explicat ea la conferința de presă.

Perspecitvă diferită din finala de sâmbătă FOTO Imago Images

În decisiv a fost rândul cehoaicei să simtă victoria aproape. Cu varietatea sa incredibilă în joc, cu serviciul său potent în momentele decisive, a avut de două ori un break în față, însă de fiecare dată adversara sa a reușit să revină în meci, impunându-se la capătul a două ore și patruzeci și șase de minute cu 6-2, 5-7, 6-4. „În setul al treilea nu mi-am mai dorit nimic de la ei, am simțit că trebuie să fiu mai curajoasă, să iau unele decizii mai bune, iar ei erau acolo doar pentru a mă susține", a subliniat ea.

Nu se gândește la recorduri

Iga Swiatek a spus că s-a calmat după ce nu s-a mai gândit la scor și a început să-și folosească intuiția, una care a dus-o spre al patrulea trofeu de Mare Șlem al carierei și al treilea la Paris. „Nu știu dacă acesta este mai important decât celelalte victorii ale mele aici. E greu de comparat. Anul trecut cu siguranță a fost o confirmare pentru mine a faptului că nu am câștigat din întâmplare în 2020 ", a spus Iga. 

Atunci când joci împotriva Igăi trebuie să fii pregătit. Mingea vine foarte repede, nu face greșeli stupide, iar atunci când se ivește o șansă trebuie să profiți de ea pentru că probabil nu-ți va mai da alta. De aceea este numărul unu pentru că trebuie să fii cea mai bună versiune a ta pentru a o învinge- Karolina Muchova

Apoi a continuat: „Trofeul din acest an a fost mai greu de cucerit pentru că au fost unele provocări cu accidentările, cu presiunea, cu faptul că eram campioana en titre. A trebuit să mă descurc cu toate aceste probleme și mă bucur că am reușit. Nu e ușor să rămâi concentrat timp de aproape trei săptămâni".

4 trofee de Mare Șlema cucerit până acum Iga Swiatek, Roland Garros 2020, 2022, 2023 și US Open 2022

Poloneza în vârstă de 22 de ani a încheiat conferința de presă de după cucerirea trofeului cu un mesaj clar. „O să muncesc în continuare să devin pe zi ce trece o jucătoare cât mai completă. Nu-mi setez obiective care să aibă legătură cu tot felul de recorduri. Vreau să rămân liniștită pentru că am observat că acest lucru funcționează pentru mine". 

28-2 este raportuldintre victorii și înfrângeri pentru Iga Swiatek la Roland Garros în cele cinci participări de până acum ale polonezei

Jucătoare de tenis care s-au impus de mai multe ori la Roland Garros în Era Open

JUCĂTOARENUMĂR DE TROFEE
Chris Evert 7
Steffi Graf 6
Justine Henin 4
Iga Swaitek, Serena Williams, Margaret Court, Arantxa Sanchez Vicario, Monica Seles 3
Martina Navratilova, Maria Sharapova 2

Secretele Karolinei 

Karolina Muchova, 26 ani,  a fost întrebată la conferința de presă despre emoțiile sale la festivitatea de premiere, când pentru câteva secunde nu a putut să vorbească din cauza lacrimilor, iar Chris Evert a încercat să o consoleze. „Mi-a spus câteva cuvinte care m-au atins, dar nu o să le dezvălui. Am fost epuizată după două săptămâni grele și toată lumea mă aplauda, au fost multe emoții acolo", a spus Muchova. 

Chris Evert încercând să o consoleze pe Karolina Muchova FOTO Imago Images

Ea nu a vorbit însă despre problemele medicale pe care le-a avut. Antrenorul său a dezvăluit pentru o televiziune din Cehia că Muchova a avut unele probleme la plămâni în ultimele două partide de la Paris. „A jucat cu o senzație de arsură, doctorul i-a dat voie să joace, dar i-a explicat că-i va fi foarte greu cu tot tratamentul care i-a fost prescris. Sunt lucruri despre care nu am putut vorbi în timpul turneului. Știind prin ce a trecut, pentru noi ea e învingătoarea", a spus Emil Miske.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.