Naționala din Kosovo dă semne de slăbiciune după minutul 60, dar și „tricolorii” au probleme de menținere a ritmului tot în partea a doua a meciurilor.
- Kosovo - România e programat vineri, 16 iunie, de la ora 21:45. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Antena 1
- Elveția - România se joacă pe 19 iunie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Prima TV
Vineri, România reia seria calificărilor pentru Euro 2024 de pe locul 2 în grupă, cu maximum de puncte în urma victoriilor cu Andora și Belarus. Întâlnim pentru prima oară naționala Kosovo, care nu a împlinit încă un deceniu de istorie în confruntările oficiale.
O reprezentativă care pe hârtie arată foarte bine, dar una a contrastelor, ce n-a reușit în aceste preliminarii să învingă Andorra acasă. Însă între Kosovo și România există câteva similitudini, deși le despart peste 60 de locuri în clasamentul FIFA.
Iordănescu jr. și Giresse, în fața testului 13
Până în acest moment, ambii selecționeri au disputat câte 12 întâlniri la cârma naționalelor lor. Alain Giresse (70 ani) a fost numit în februarie 2022, Edward Iordănescu (44 ani), o lună mai devreme. De atunci, Kosovo a strâns 4 victorii, 5 remize și 3 înfrângeri (golaveraj 22-14), iar România 6 succese, două egaluri și 4 meciuri pierdute.
Giresse a terminat grupa de divizia C a Ligii Națiunilor pe locul doi, după Grecia. Edi Iordănescu a retrogradat cu România din diviza B, ocupând ultimul loc după Bosnia, Finlanda și Muntenegru.
Ei cad după minutul 60, dar nici noi nu ținem ritmul
Edi Iordănescu și staff-ul său au analizat în amănunt Kosovo și una dintre concluzii este că ex-iugoslavii au o cădere în ultima jumătate de oră, în plan defensiv. Marchează, dar și primesc multe goluri. E un interval pe care selecționerul speră să-l speculeze. În ultimele 12 partide, în respectivul interval, adversarii noștri au încasat 9 goluri din cele 14, adică 64,24%.
Și au înscris de 8 ori din 22 de reușite, având un procent de 36,3%. În ultima jumătate de oră a celor 12 întâlniri cu Edi Iordănecu pe bancă, România a încasat 7 din cele 13 gouri primite, adică 53,8%. Și a marcat de 7 ori dintr-un total de 19 goluri, rezultând un procent de 36,8%.
Concluzia: Procentual, România stă mai bine în ultima jumătate a partidelor decât Kosovo. Dar diferențele nu sunt foarte mari, chiar și la factorul defensiv. Aici poate fi o miză a meciului, ce echipă va profita de căderea fizică a celeilalte.
Fiindcă nici România nu stă foarte bine la capitolul menținerii ritmului de joc. Avem partide în care jucăm la un nivel mai bun numai o repriză, cum s-a întâmplat cu Israel, Slovenia, Belarus, chiar și cu Muntenegru (acasă) sau cu Andorra (în ultima jumătate de oră, când adversarii erau în inferioritate).
Rezervele, un rol esențial
În general, toți antrenorii mută după minutul 60, pentru a aduce prospețime, un plus de incisivitate, uneori chiar schimbarea sistemului de joc. În cele două partide din aceste preliminarii, Edward Iordănescu a fost nemulțumit de aportul celor care au intrat în joc în ultima parte.
Cu Andorra, aveam 2-0, adversarii au rămas cu un om mai puțin, dar cei intrați de pe bancă nu au mai forțat, nereușind să mai înscrie în fața unei echipe net inferioare.
Apoi, cu Belarus, cu 5 schimbări, am primit gol și pe final am tremurat serios pentru victorie. Un alt deficit pe care selecționerul trebuie să-l corecteze pentru următoarele confruntări din aceste preliminarii.
Kosovo: 9 goluri primite după minutul 60
- Irlanda de Nord 2-3 (Ballard 83)
- Grecia 0-2 (Giakoumakis 71, Mantalos 90+9)
- Irlanda de Nord 0-2 (Whyte 82, Magennis 90+3)
- Cipru 5-1 (Roberge 81)
- Armenia 2-2 (K. Hovhannisyan 82)
- Feroe 1-1 (Radosavljevic 77) Andorra 1-1 (Rosas 61)
8 goluri marcate de Kosovo după minutul 60:
- Feroe 1-1 (Bislimi 64)
- Armenia 2-2 (L. M. Kastrati 67-pen., Rrudhani 90+3)
- Cipru 5-1 (Muriqi 84)
- Cipru 2-0 (Valon Berisha 65, Edon Zhegrova 78)
- Burkina Faso 5-0 (Milot Rashica 68, Toni Domgjoni 75)
România: 7 goluri primite după minutul 60
- Israel 2-2 (Munas Dabbur 85)
- Muntenegru 0-2 (Mugoša 66, Vukčević 87)
- Bosnia 0-1 (Prevljak 68)
- Muntenegru 0-3 (Mugoša 63)
- Bosnia 4-1 (Džeko 77)
- Belarus 2-1 (Morozov 86)
7 goluri marcate de România după minutul 60:
- Bosnia 4-1 (Pușcaș 73, 86, Rațiu 79)
- Slovenia 1-2 (Drăguș 64)
- Moldova 5-0 ( Cicâldău 61, Paraschiv 71, pen., Rus 88)
Problema principală la care lucrăm este că trebuie să menţinem un nivel ridicat al jocului, al concentrării şi responsabilităţii pe toată durata partidei, 90 de minute. În continuare ne lipsește maturitatea și pragmatismul.
- Edward Iordănescu, după victoria cu Andorra
Jucătorii de rezervă care au intrat nu s-au ridicat la nivelul titularilor, iar exprimarea echipei a avut de suferit pe final.
Am nevoie de o bancă mai hotărâtă, atunci când intră. Banca are un rol mult mai important decât toți. Cinci schimbări înseamnă 50 la sută din jucătorii de câmp modificați, jumătate de echipă. Banca intră, prinde finalul de joc, trebuie să gestioneze bine, trebuie să intre cu claritate.
- Edward Iordănescu, după victoria cu Belarus
{{text}}