GSP special   •   Diverse   •   ROMÂNIA

Volei în decor antic! România va juca meciul inaugural al CE în Colosseumul din Verona, construit cu aproape 2.000 de ani în urmă

România va juca meciul inaugural al Campionatului European în Colosseumul din Vernona. Foto: Imago Images

Articol de Marius Mărgărit   —  miercuri, 14 iunie 2023

Italia și România vor deschide Campionatul European feminin cu un meci de gală, singurul găzduit de Colosseumul din Verona, construit în anul 30 era noastră.

Pe 15 august va avea loc deschiderea și meciul inaugural al Campionatului European de volei feminin, unde România s-a calificat pentru a treia oară consecutiv (la ediția precedentă a ajuns direct la turneul final ca țară organizatoare). 

Cea de-a 33-a ediție a competiției, va fi găzduită, după modelul precedentelor două, de 4 țari, Belgia, Italia, Germania și Estonia. De acesată dată, „tricolorele” au fost repartizate în grupa B alături de Italia (campioana en titre), Bulgaria, Croația, Bosnia/Herțegovina și Elveția.

Teren în mijlocul a două milenii de istorie


Iar italienii au anunțat că deschiderea va avea loc într-o locație specială, Colosseumul din Verona construit în anul 30 era noastră, deci cu 1.993 de ani în urmă. Este unul dintre cele mai numeroasele vestigii ale lumii antice din Peninsulă și printre cele mai bine prezervate în timp. 

Cu o înălțime de 31 de metri, amfiteatru putea găzdui în acele vremuri peste 30.000 de spectatori. De-a lungul secolelor, amfiteatrul roman a mai suferit totuși modificări. Cea mai mare în 1117, când în urma unui cutremur, inelul exterior s-a prăbușit aproape în intregime. 

În perioada Renașterii, Coloseumul a început să fie refolosit pentru spectacle, iar prin 1850 a găzduit primele concerte de muzică clasică, fiind renumit și pentru calitatea deposebită a acusticii sale. De-a lungul timpului s-au mai făcut mici lucrări de întreținere, dar Colosseumul, așa cum arată acum, este cel autentic, ridicat în urmă cu aproape două milenii.

Din motive de securitate, capacitatea arenei s-a mai redus, fiind de 15-18.000 de locuri, în funcție de evenimentul găzduit. Iar biletele pentru meciul de volei Italia- România au fost deja epuizate. Respectiva locație, numită acum Arena di Verona, aflată în patrimoniul UNESCO, va găzdui doar acest meci din deschiderea turneului, între Italia și România. 


În volei, țara gazdă are dreptul de a-și alege primul adversar din grupă, iar «squadra azzura» a preferat naționala noastră și pentru audiență, având în vedere câ în zonă există o mare comunitate românească.

România. Foto: Instagram

Întrerup Festivalul de Operă pentru meci

Italienii au ales o locație spectaculoasă și inedită pentru jocul de deschidere, cu România, în acest vechi amfiteatru roman. În centrul arenei, unde acum este nisip, va fi amenajat terenul de volei, pe gerflor, o suprafață sintetică specifică pentru volei. În rest, nu se poate pune nimic pe pe ziduri sau în tribune, din motive de siguranță și de protecție a locației. 

Nu vor fi permise nici bannerele publicitare, totul urmâd să se facă prin proiecții luminoase, prin video-mapping. Se va juca în aer liber, adică condițiile vor fi diferite față de cele din sală. Dar dacaă vremea va fi potrivnica, deși e puțin probabil, meciul se va muta indoor, în Compelexul sportiv din oraș. De peste un secol, Arena di Verona găzduiește anual, în perioada iunie-septembrie, un festival de operă, cu zeci de spectacole. 

Acum vor face o «fereastră» în festival, pentru acest meci, după care vor relua concertele. Autoritățile locale ne-au asigurat că totul va fi ca la carte la meciul din Colosseum”, a explicat pentru Gazeta Sporturilor Gabriela Bulgariu, membră în Comisia de Competiții CEV, forul continantal de volei.

Festivalul de Operă din Verona a fost inaugurat în 1913, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea marelui compozitor Giuseppe Verdi. De atunci, anual, în perioada de vară, aici au loc zeci de concerte, la care asistă peste 500.000 de spectatori din toată lumea.

Colosseumul din Vernona. Foto: Imago Images

Obiectivul României la Campionatul European de volei feminin: să trecem de grupe

Naționala feminină de volei va merge la Campionatul European cu un obiectiv clar, să treacă de grupe și să prindă «optimile». Pentru asta ar trebui să se claseze cel puțin pe locul 4 din grupă. 

Adelina Ungureanu (22 ani), căpitanul echipei e optimistă: „E un obiectiv realizabil. Avem în grupă trei echipe foarte puternice, Italia, Croația și Bulgaria, dar și două naționale mai accesibile, cele din Bosnia/Herțegovina și Elveția. Nu va fi deloc simplu nici cu ele, dar eu cred că acolo se va da bătălia pentru locul 4. Pe Croația am învins-o o dată în calificările pentru acest Campionat European, ceea ce ne dă încredere. Avem și noi o echipă bună, o generație tânără, talentată și vom încerca să ne jucăm șansele, astfel încât să ajungem în faza optimilor". 

La precedetul Campionat European, cel din 2021, când România a fost organizatoare, alături de Bulgaria, Croația și Serbia, "tricolorele" au terminat pe locul 23, penultimele. La ediția din 2019 au trecut de grupe, dar în "optimi" au fost învinse cu 3-0 de Serbia, câștigătoarea competiției. România s-a clasat atunci pe locul 13.

3este cel mai bun loc ocupat de naționala feminină de volei a României, la ediția din 1963, găzduită de țara noatră. Mai avem și 4 locuri 4 (ultimul la ediția din 1989)

România a recuperat-o pe Elizabet Inneh

La acest Campionat European, România va beneficia și de serviciile Elisabetei Inneh (24 ani), considerată una dintre cele mai bune jucătoare pe postul său. „Opus”, adică principalul tunar al echipei. Născută la Budapesta, dar apoi stabilită la numai câteva luni la Oradea, împreună cu mama sa, Elisabet mai jucase pentru România la junioare. 

Elizabet Inneh. Foto: Instagram

Înafară de România, a mai evoluat în Ungaria și în Coreea de Sud. La asiatice, într-un singur meci de campionat, a reușit 56 de puncte pentru echipa sa, intrând astfel în top 5 mondial. Ungurii au încercat să o convingă să joace pentru naționala lor, dar ea a ales România.

21este actuala poziție a naționalei feminine de volei în clasamentul continental și 37 în ierarhia mondială

Primul criteriu, victoriile, apoi punctele

De câțiva ani, în voleiul internațional a fost schimbat regulamentul de stabilire a ierarhiilor. Intr-un meci sunt puse în joc 3 puncte. Dacă o echipă căstiga cu 3-0 sau cu 3-1, ia toate punctele. Dacă un joc se termină 3-2, echipa câștigătoare ia numai două puncte, iar învinsa unul. Dar în clasamnet, primul criteriu este cel al numărului de victorii, al doilea fiind al punctelor. 

Astfel, într-o grupă precum cea de la Campionatul European, dacă o echipă are 4 victorii cu 3-2, acumulează 8 puncte, dar se va clasa înainte uneia care acumulează 9 puncte din trei succese cu 3-0 sau 3-1. În intrecerea internă, primul criteriu este cel al punctelor, urmat de cel al victoriilor.

N-am mai jucat niciodată în aer liber un meci oficial. Va fi ceva special, alte condiții, emoții în plus. Nu doar fiindcă jucăm cu Italia, una dintre cele mai puternice echipe din lume, dar și din cauza locației. Nu știam că e atât de vechi Colosseumul din Verona. O să fie o experiență inedită. Important e să jucăm cât mai bine. 



- Alina Ungureanu, căpitanul echipei naționale feminine de volei

VIDEO. Cristina Pîrv, ignorată de Federația Română de volei: „Eu nu o să vin niciodată să bat la ușă și să mă pun în genunchi!”

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.