GSP special   •   Diverse   •   Cazul Șerdean

Parchetul European, despre ancheta în care a fost arestat preventiv Dorin Șerdean: „Miza este o schemă criminală”

Articol de Viorel Tudorache   —  joi, 15 iunie 2023

Dorin Șerdean, fostul președinte executiv al lui Dinamo, a fost arestat preventiv, într-un caz de fraudare a fondurilor europene, în urma unei decizii a Tribunalului București, la solicitarea Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kövesi.

Informația arestării preventive a lui Șerdean a fost anunțată de G4Media și confirmată pentru GSP.ro atât de avocatul omului de afaceri din Alba Iulia, cât și de Parchetul European.

Putem confirma că Dorin Șerdean a fost arestat pentru 30 de zile de Tribunalul București, în urma unei cereri făcute de Biroul European al Procurorului Public (EPPO) în ancheta care a fost subiectul comunicatului nostru de presă datat 16.05.2023.

La acest moment, nu suntem în măsură să dezvăluim mai multe detalii, deoarece ancheta este în continuare în desfășurare. Dacă și când vom avea ceva de comunicat, o vom face în mod proactiv.

- răspunsul Parchetului European, pentru GSP.ro

Ancheta a fost declanșată în urmă cu o lună, pe 16 mai 2023. Atunci, Parchetul European a anunțat printr-un comunicat publicat pe site-ul instituției că EPPO efectuează 40 de percheziții domiciliare în România și Franța în cadrul unei anchete pentru fraudă de 30 de milioane de euro.


"Miza este o schemă criminală suspectată de furnizarea unor scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva eventualelor daune", se arată în comunicat.

Parchetul European detaliază cum funcționează schema

Conform EPPO, pentru proiectele care beneficiază de finanțare UE, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să depună o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se obligă să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corect.

În plus, precizează Parchetul European, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să depună și o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, asigurând recuperarea avansului.


Procurorii europeni vor să demonstreze că totul a fost fictiv, iar suspecții au încasat sume importante de bani, pe care le-au folosit în propriul interes.

"Se presupune că făptuitorii bănuiți au emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanție, suspecții se înțelege că au încasat sume importante de bani, pe care le-au folosit în propriul interes.

În cazul în care un antreprenor nu își va îndeplini obligațiile contractuale, autoritățile contractante nu ar putea executa aceste scrisori de garanție, întrucât entitățile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare", precizează EPPO.

Au fost efectuate 40 de percheziții domiciliare în România și Franța

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi, a anunțat că pe 16 mai 2023 au fost efectuate 40 de percheziții domiciliare în mai multe locații din România și Franța.

În România, perchezițiile au fost în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. S-au făcut perchezitii și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franței.

"Patruzeci de percheziții domiciliare sunt efectuate astăzi, 16 mai 2023, în mai multe locații din România și Franța, în cadrul unei anchete aflate în desfășurare condusă de Parchetul European (EPPO) la București cu privire la suspiciunea de fraudă care implică fonduri UE și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro.

Miza este o schemă criminală suspectată de a furniza scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva eventualelor daune.

În România, perchezițiile se fac în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. Se fac perchezitii și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franței", menționează EPPO.

Scrisori de garanție emise de către bănci fictive, în perioada 2020-2023

Potrivit anchetei, în perioada 2020 – 2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiază de finanțare UE, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate, acuză procurorii europeni.

Parchetul European indică, în mod special, o bancă fictivă care se pare că operează în Insulele Comore, și care a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro.

"În mod similar, instituțiile financiare care se pare că operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate", se mai arată în comunicatul EPPO.

Structura de sprijin EPPO în România

Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din mai multe agenții de drept din România și Franța:

  • Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și structurile teritoriale subordonate ale Inspectoratului General al Poliției Române 
  • Poliția Română – Direcția de Operațiuni Speciale
  • Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, România 
  • Institutul Național de Criminalistică din România 
  • Jandarmeria Română (Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române) 
  • Serviciul de Investigații Judiciare Financiare de la Nisa (Service d’Enquêtes Judiciares des Finances – unité locale de Nice), Franța

Ce este Parchetul European

Parchetul European (EPPO), înființat la 20 noiembrie 2017, este un organism independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv: frauda. corupția.

Laura Codruța Kövesi a fost numită prim procuror-șef european în octombrie 2019.

Cauzele instrumentate de EPPO sunt deferite instanțelor competente din statele membre.

Parchetul European îşi desfăşoară activitatea în strânsă colaborare cu autoritățile naționale judiciare și de aplicare a legii. De asemenea, colaborează îndeaproape cu alte organisme europene precum OLAF, Eurojust și Europol.

Citește și alte articole de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.