Kosovo și România au remizat, scor 0-0, în runda cu numărul 3 a grupei I de calificare la Campionatul European din 2024.
- Reporterul GSP Remus Răureanu și fotoreporterul GSP Raed Krishan sunt la Priștina și transmit toate informațiile care contează înaintea, în timpul și după duelul din preliminariile Euro 2024;
- România începuse perfect grupa I, victorie cu Andorra și Belarus. „Tricolorii” ocupă în acest moment poziția secundă, două puncte mai puțin decât liderul Elveția.
- Celelalte rezultate de azi din grupa României: Andorra - Elveția 1-2, Belarus - Israel 1-2.
- Primele două clasate se califică direct la Campionatul European de anul viitor, competiție găzduită de Germania.
Kosovo - România 0-0. Cronica de la Priștina: Luptăm și ne calificăm!
”Doar un punct în Kosovo” poate să însemne și ”ce punct bun am ciupit în Kosovo!”, fiindcă adversarii au avut un gol anulat plus alte ocazii. Naționala noastră suferă teribil, dar pare că altfel n-ar fi în stare să adune puncte.
"Vom lupta pentru calificare" e o propoziție rostogolită de mii de ori pe placa pe care fotbaliștii o pun atunci când ajung în fața microfoanelor înaintea unor meciuri importante. Foarte puțini spun "o să jucăm fotbal cât de bine vom putea noi".
Condițiile din Priștina transformă clișeul plictisitor într-un adevăr unic și incontestabil, că un joc bun nu ai cum să-ți propui pe un teren care era prost și atunci când ploaia nu îl stricase și mai rău de atât.
Porțiuni cu iarbă, altele cu pământ, noroi, bălți în care mingea se oprește. Iordănescu a alcătuit echipa în așa fel încât să se adapteze la tăvăleala continuă din care ocaziile pot să răsară întâmplător. Cristi Manea fundaș dreapta, nu Rațiu, pentru că fotbalistul Clujului e mai puternic decât e "spaniolul".
Din același considerent, Pușcaș i-a fost preferat lui Alibec pentru postul de vârf. George nu își creează ocazii și nu se descurcă atunci când iese din careu, are mingea la picior și trebuie să-și depășească vreun adversar, însă el e dispus să se bată, să sufere, să fie lovit fără să se vaite.
Tacticile și planurile își pierd din valoare pe un câmp inundat, că nici Mourinho, Klopp și Guardiola nu ar fi capabili să organizeze și să anticipeze desfășurarea jocului în asemenea condiții.
Doar dacă ar fi posibil să-și inunde și tabla din vestiar și să dreseze pulurile să se plimbe pe ea. Aproape orice se poate întâmpla. Rashica a primit mingea în spatele apărării noastre și a rămas singur către poartă, doar că el s-a trezit fără minge, oprită în apă. Kosovarul a încercat să se redreseze, Drăgușin a fost prompt și l-a dat la o parte.
Moldovan are două intervenții bune și sigure la șuturi care vin, totuși, pe direcția lui. Fiecare echipă se leagă mai ales de cornere și de mingi lungi, aruncate pentru un vârf sau pentru o extremă care speră să profite de felul ciudat în care circulă balonul. Iordănescu îl trimite pe teren pe Mihăilă în locul lui Coman și Vali are o cursă grozavă la capătul căreia nu mai are suflu ca să controleze mingea în careu.
A ieșit și Man. Cel mai scump fotbalist pe care l-a vândut FCSB vreodată nu a progresat deloc în anii din Italia, dimpotrivă, lui i s-a tocit și talentul pe care-l etala atunci când evolua în România.
După acțiunea spectaculoasă a lui Mihăilă marchează Zhegrova, însă arbitrii anulează pentru ofsaid golul pe care-l înscrisese vedeta din Ligue 1 a kosovarilor. Ei mai au fotbaliști și în primele ligi din Italia, din Spania.
E bine că terenul dezastruos echilibează valorile și nu se mai cunoaște că Muriqi e printre golgeterii din Primera! Au existat vremuri în care eram îngrijorați atunci când trebuia să jucăm pe terenuri proaste, pe zăpadă, pe ploaie. Ne credeam "brazilienii Europei" și poate că eram, cu adevărat, din moment ce în galben jucau Hagi, Adrian Ilie, Răducioiu, Ilie Dumitrescu.
S-au dus vremurile acelea, astăzi intemperiile și terenurile neîngrijite ne ajută să nu se mai vadă că ceilalți sunt mai buni. Clasamentul după trei etape al acestei grupe arată că ne-am putea califica la Euro chiar și așa, cu puțin talent și cu o luptă din care să rezulte câte un punct, câte trei.
FINAL. Kosovo - România 0-0
- Click AICI pentru statisticile meciului Kosovo - România
- 12.500 de spectatori au asistat la această partidă
- Final.
- min. 90+2: Ocazie uriașă ratată de Kosovo. Zhegrova îi pasează lui Muriqi, atacantul din La Liga pivotează și trimite peste din câțiva metri.
- min. 82: Intră Alibec, iese Pușcaș. Intră Ianis Hagi, iese Stanciu.
- min. 76: Sorescu șutează în forță de la distanță, intervine Muric, corner.
- min. 69: GOL KOSOVO ANULAT DE VAR! Centrează Celina, Zhegrova reia cu capul la colțul scurt, Moldovan nu mai poate face nimic. VAR-ul întoarce decizia, era ofsaid la Celina.
- min. 61: Mihăilă și Moruțan îi schimbă pe Dennis Man și Florinel Coman.
- min. 61: Stanciu trimite pe lângă de la 20 de metri.
- min. 58: Ocazie mare pentru Kosovo. Vojvoda se distrează cu Băluță și Burcă, dar e blocat de Moldovan.
- min. 50: Încă o minge ricoșează la Dennis Man. Nici de această dată stângul fostului jucător de la FCSB nu e decisiv.
- min. 46: Schimbare la Kosovo: iese Rashica, intră Zhegrova.
- min. 46: Începe repriza secundă. Continuă să plouă. În pauză, organizatorii au mai scos din apa de pe teren.
- Pauză.
- min. 45+3: Băluță respinge greșit un balon, la Celina, care șutează violent. Moldovan scoate de sub bară!
- min. 45+1: Mingea ajunge cu noroc la Denis Man, aflat în careu, însă extrema Parmei nu găsește colțul lung.
- min. 45: Cristi Manea își încearcă norocul de la mare distanță. Balonul se scurge pe lângă.
- min. 39: Coman ia o acțiune pe cont propriu în flancul stâng, trece de doi adversari, dar întârzie finalizarea, iar șutul lui nu e cadrat.
- min. 35: Kosovo presează, Horațiu Moldovan respinge excelent șutul lui Muslija.
- min. 33: Drăgușin intervine exact la o combinație încercată de gazde în careu.
- min. 31: Muslija îl ridiculizează pe Stanciu, bine că centrarea kosovarului n-a avut adresă.
- min. 22: Camora se accidentează și e înlocuit cu Deian Sorescu.
- min. 15: Irosim o situație ce putea fi promițătoare, pentru că Marius Marin a greșit pasa către Florinel Coman.
- min. 8: La faza imediat următoare, Pușcaș nu poate să trimită cum trebuie o centrare primită de la Cristi Manea.
- min. 8: Rashica scapă singur cu Moldovan, dar apa e cu noi și oprește balonul.
- min. 5: Gazonul e îmbibat cu apa, iar jocul ambelor echipe e, firește, afectat. Jucătorii alunecă des, mingea rămâne de multe ori blocată.
- min. 1: A început meciul. Tot stadionul a huiduit imnul naționalei noastre.
ECHIPELE DE START
KOSOVO: Muric - Vojvoda, Amir Rrahmani, Aliti, Paqarada - Fazliji, Dresevic - Rashica, Celina, Muslija - Muriqi
Rezerve: Ujkani, V. Bekaj - Kastrati, Kryeziu, Zhegrova, Rrahmani, Topalli, Loshaj, Gerxhaliu, Rrudhani, Krasniqi
Selecționer: Alain Giresse
ROMÂNIA: Moldovan - Manea, Drăgușin, Burcă, Camora - T. Băluță, M. Marin, Stanciu - Man, Pușcaș, Coman
Rezerve: Târnovanu, Aioani - Rațiu, Nedelcearu, Alibec, Cicâldău, Hagi, Mihăilă, Olaru, Screciu, Moruțan, Sorescu
Selecționer: Edward Iordănescu
Stadion: Fadil Vokrri / Capacitate: 13.980 locuri
Arbitru: Danny Makkelie / Asistenți: Hessel Steegstra, Jan de Vries (toți din Olanda)
Arbitru VAR: Clay Ruperti (Olanda)
UPDATE ORA 21:05 | Kosovo - România se joacă!
„Centralul” Danny Makkelie a ieșit pe gazon și a testat gazonul, să vadă dacă mingea sare. Verdictul olandezului: partida se joacă!
Terenul arată OK, nu sunt bălți formate.
UPDATE ORA 21:00 | Urmează ca arbitrii să decidă: se joacă sau nu Kosovo - România?
La ora 21:15, arbitrii vor lua decizia dacă meciul se va juca sau nu în această seară. Continuă să plouă, mingea nu sare în multe locuri din teren.
UPDATE ORA 20:10 | Imagini din vestiarul României:
UPDATE ORA 20:00 | Așa arată terenul acum:
Organizatorii scot apa de pe teren. Plouă și acum în Kosovo, iar mingea abia sare.
UPDATE ORA 19:40 | Plouă torențial în Kosovo
Cu ceva mai bine de 3 ore înainte de startul partidei, ploaia nu mai avea aceeași intensitate în Kosovo. Însă la 18:45 s-au declanșat iar averse torențiale, la fel ca aseară, la antrenamentul oficial! Ploua încontinuu și acum.
La ora partidei, gazonul are șanse mici să fie practicabil.
UPDATE ORA 18:40 | Horațiu Moldovan va fi titular diseară
Din informațiile Gazetei, selecționerul a luat decizia în urmă cu puține momente. Horațiu Moldovan (Rapid) a câștigat lupta cu Ștefan Târnovanu (FCSB) și Marian Aioani (Farul) și va bifa diseară a doua selecție la prima reprezentativă - detalii, AICI.
UPDATE ORA 13:30 | Trei jucători români au rămas în afara lotului + Gafă mare făcută de kosovari
UEFA a publicat pe site-ul oficial loturile finale de jucători ale României și Kosovo pentru meciurile din preliminariile EURO.
Edi Iordănescu nu i-a păstrat în lot pentru duelul din Kosovo pe Louis Munteanu (atacant), Raul Opruț (fundaș stânga) și Adrian Rus (stoper).
FOTO: Facebook @Echipa națională de fotbal a RomânieiKosovo a făcut o gafă uriașă când a alcătuit lotul final pentru meciul cu România. Mirlind Kryeziu, fundașul central de la FC Zurich, care părea a fi un punct fix în centrul defensivei alături de căpitanul Amir Rrahmani, nu este pe foaie.
Motivul? Din informațiile GSP din Kosovo, adversarii României au crezut că Kryeziu este suspendat, pentru că are două cartonașe galbene. Doar că în preliminarii, jucătorii sunt suspendați abia când acumulează 3 cartonașe galbene în meciuri diferite. Deci, stoperul kosovar putea să joace fără probleme dacă era păstrat în lot.
UPDATE ORA 13:00 | FRF a anunțat cifrele acțiunii din iunie
FOTO: FRF.roUPDATE ORA 11 | Kosovo - România este în pericol să nu se dispute din cauza ploii!
Remus Răureanu, jurnalistul GSP prezent în Kosovo pentru partidă, a explicat la GSP Live că meciul este în pericol să nu se joace din cauza ploii puternice. În Kosovo plouă abundent de o zi, iar terenul este într-o stare precară.
Gazonul este foarte prost. Există o latură pe partea oficială care arată exact ca stadionul din Clinceni. Acum câteva sezoane, când Clincenii erau în Liga 1, au avut câteva sezoane în care și ei, și adversarii foloseau doar centrul terenului și o bandă, fiindcă pe cealaltă nu se putea juca. Inclusiv așezarea tactică devenise ceva original. Problema este că, dacă va mai ploua și astăzi ca ieri și azi-noapte, va fi în pericol disputarea meciului. A fost potop aseară la antrenamentul României. Prognoza este ploaie continuă, până după meci.
Așa a arătat antrenamentul României înainte de meciul cu Kosovo:
Kosovo - România, în drumul spre Euro 2024
România a început cu două victorii campania de calificare, 2-0 în Andorra și 2-1 pe teren propriu împotriva Belarusului.
„Tricolorii” sunt în cărți, lucru care nu se poate spune și despre kosovari. Naționala pregătită de Alain Giresse a obținut doar două puncte, remize cu același scor, 1-1, cu Israel și Andorra.
Kosovo are și două absențe de ultim moment, unele pe selecționerul le-a calificat drept importante. Elbasan Rashani (extremă, 30 de ani) și Edon Zhegrova (extremă, 24 de ani) au părăsit lotul din cauza unor accidentări.
Gazon groaznic la Kosovo - România
Gazonul arenei Fadil Vokrri s-a prezentat foarte prost în ziua premergătoare meciului. Starea de degradare a fost accentuată de o ploaie abundentă. Inclusiv antrenamentul „tricolorilor” a fost afectat de furtună.
Am înțeles că se plâng și gazdele de teren. Chiar la antrenament s-au plâns. Ăsta e, trebuie să joci. Din păcate, cu ploaia se amplifică starea asta de urât, de impracticabil. Prognoza arată ploaie și mâine, e un impediment pentru noi. Sunt OK băieții, să vedem acum
- Mihai Stoichiță
VIDEO. Edi Iordănescu: „Trebuie să găsim o rezolvare!”
Edi Iordănescu a găsit un dezavantaj pentru „tricolori”, faptul că mulți dintre fotbaliștii noștri au terminat devreme și în afara obiectivului sezonului.
„Gândul meu este doar la fotbal. M-am bucurat că am avut jucătorii mai mult decât în mod obișnuit. Am avut și un dezavantaj. Unii dintre fotbaliștii noștri au terminat campionatul de mai bine de o lună, Adversarii au terminat mai târziu, în Primera, Serie A.
Trebuie să găsim o rezolvare și pentru această problemă, să depășim acest obstacol. Spun cu toată puterea că am încredere mare în potențialul nostru. Trebuie să trecem peste orice obstacol, peste gazon, peste orice”, a comentat Edi Iordănescu.
{{text}}