Adrian Mutu a avut o întîlnire emoţionantă cu şase dintre componenţii “naţionalei” României cu dizabilităţi intelectuale. Copiii abia s-au întors de la “Euro Special Olympics”.
L-au aşteptat pe Mutu cuminţi. În holul unui hotel din Bucureşti. “Doar unul ştia cu cine se va întîlni astăzi. Dacă ziceam tuturor, nu dormeau toată noaptea”, povesteşte profesoara Mariana Timofte. Sînt nişte oameni normali fizic, dar au probleme psihice. Adică IQ-ul nu depăşeşte 70. La ei boala macină, rupe din interior sau se nasc cu ea. Oamenilor cu dizabilităţi intelectuale le trebuie repetate anumite lucruri mai mult timp pentru a le înţelege. Toţi sînt elevi la Şcoala Specială.
Mutu nu venise cînd dinamovistul Nicuşor (17 ani) îşi freca mîinile de emoţie. “Oare chiar vine?”,întreba mereu nerăbdător. N-au trecut 10 secunde şi liderul naţionalei a apărut. Gelat, bine dispus şi proaspăt, Mutu şi-a scos ochelarii de soare şi le-a strigat energic: “Salut, băieţi!”. Ca la un semn, copiii s-au ridicat în picioare.Doar Nicuşor a rămas ţintuit în canapeaua comodă. Se uita fix la Mutu. Nu-i venea să creadă. “Ridică-te, Nicuşor, şi tu!”, îl strigă directorul sportiv al Special Olympics, Viorel Mocanu.
“Patruuu!”.“Păi, fraţilor, sînteţi buni rău Ne obligaţi şi pe noi ca măcar să venim pe şase!”“Cine are numărul 10?” “Eu!”“Şi golgeter cine e?”“Înţeleg. N-a putut să vină cu voi!”. “Ce aţi vrea voi să ştiţi de la fotbalişti? Întrebaţi-mă ce vreţi!”
“Vă duceţi la Inter?”“Sînt întrebări bune pentru ei!”“Nu! Eu sînt la Fiorentina! Vom vedea ce va fi!”.“Eu mă fac zugrav!”“Eu, bucătar. Vreau să fiu celebru pentru mîncărurile mele”“Dacă voi fi un creator de modă celebru, poate îţi cumperi haine de la mine”“Vreau să joc cu fiecare dintre voi cîteva mingi”.Jurămîntul“Mă gîndeam că pentru ei totul e simplu. Nimic nu e complicat. Dar ceea ce m-a impresionat cel mai tare a fost jurămîntul lor. L-am citit pe site-ul specialolympics.ro. Sună teribil de emoţionant: «Vreau să cîştig! Dar dacă nu voi cîştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!». Pe mine m-a mişcat! Pe voi?!”
Cod de sportivitate Special Olympics
Voi practica fiecare joc cu sportivitate!
Voi acţiona astfel încît să fiu respectat atît eu, cît şi antrenorii, echipa şi organizaţia Special Olympics!
Nu voi folosi un limbaj neadecvat!
Nu voi înjura sau insulta alte persoane!
Nu voi intra în conflict cu alţi atleţi, antrenori, voluntari sau membri ai staffului!
180 de milioane de persoane cu dizabilităţi intelectuale sînt în lume
450.000 de persoane cu dizabilităţi intelectuale trăiesc în România
2,5 milioane de sportivi Special Olympics sînt în lume
20.000 de sportivi Special Olympics sînt în România
“Naţionala” i-a calificat
Cum România a ajuns după opt ani la turneu, echipa de fotbal cu dizabilităţi intelectuale a fost chemată să ia parte la turneul final, găzduit chiar de Elveţia şi Austria. Au participat toate echipele calificate plus alte şase formaţii invitate. România a învins Irlanda cu 3-0, a făcut 1-1 cu Spania şi cu Rusia şi a pierdut cu Ungaria şi Turcia!
Istoria Special Olympics
Mişcarea Special Olympics a apărut în 1968, la iniţiativa lui Eunice Kennedy Shriver, sora fostului preşedinte american John F. Kennedy. Rosemary Kennedy, una dintre surorile fostului preşedinte al USA, suferea de dizabilităţi intelectuale, de aceea Eunice a dorit înfiinţarea Fundaţiei Kennedy, cea care a organizat pentru prima dată la Chicago Jocurile Internaţionale de Vară Special Olympics. De atunci, au loc campionate mondiale, europene şi olimpiade pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale.
{{text}}