FC Sevilla, proaspăta câștigătoare a Europa League, locul 12 în ultimul sezon din La Liga, și-a asigurat serviciile puștiului Robert Răzvan Jalade, 18 ani, un tânăr fotbalist cu dublă cetățenie, română și spaniolă, care în ultimii ani a evoluat la academia CF Damm, una de prestigiu în Spania.
Născut în 2005, Răzvan Jalade evoluează pe postul de fundaș central, iar în sezonul anterior a avut evoluții apreciate la formația U19 a celor de la CF Damm: a deținut recordul de minute jucate, 720, fiind cel mai bun marcator al echipei, cu trei goluri.
Prestațiile acestuia le-au atras atenția andaluzilor, care n-au stat pe gânduri și i-au oferit un contract românului.
Răzvan Jalade, prezentat de FC Sevilla / Sursă foto: Twitter@AlexScoutRoRăzvan Jalade și-ar dori să evolueze în naționala României
Jalade n-a bifat până acum nicio selecție la naționalele de tineret ale României sau Spaniei, dar el și-ar dori să evolueze pentru „tricolori”:
„Un alt jucător cu dublă naționalitate ajunge la un club de top din Spania. Robert Răzvan Jalade vine după un sezon bun alături de formația U19 a lui CF Damm și își va continua dezvoltarea la Sevilla.
Este dispus și nerăbdător să joace pentru România, dar nu a fost chemat încă” notează pagina de Twitter „AlexScoutRo”, una care monitorizează prestațiile tinerilor fotbaliști români „împrăștiați” peste hotare.
Cum ni se risipește talentul în Diaspora
În noiembrie 2021, jurnalistul GSP&Libertatea Răzvan Luțac a construit o bază de date specială pentru a afla câți dintre fotbaliștii cu origini românești născuți „afară” au debutat la seniori în ultimul deceniu. Și, mai ales, câți sunt cu adevărat de top.
Din 2011 în 2021, peste 100 de fotbaliști români - sau cu origini românești - născuți în afara granițelor noastre au debutat în fotbalul de seniori. Nu neapărat în fotbalul mare. Unii dintre ei n-au trecut niciodată de nivelul ligilor inferioare, cu toate că au făcut junioratul la nume importante ale fotbalului european.
Gazeta Sporturilor i-a strâns pe 110 dintre ei într-o bază de date care nu se vrea completă - există, cu siguranță, mult mai mulți fotbaliști care n-au vorbit despre originile lor românești. Pe de o parte, din statistica Gazetei se vede clar că România n-a reușit să atragă anumite nume la națională. Pe de alta, e și realitatea dură care spune că majoritatea celor prezentați n-au reușit nici măcar să debuteze într-o primă ligă, indiferent că vorbim de un campionat de top ori nu. Totul, AICI!
{{text}}