Meciul din Kosovo (0-0), disputat pe un teren desfundat, plin de bălți, a reamintit fanilor naționalei României că „tricolorii” au avut mai mereu mari probleme când au jucat meciuri cu miză pe suprafețe aproape impracticabile.
De lungul istoriei, reprezentativa noastră a pierdut bătălii importante pe gazon pârjolit, în mocirlă, pe „plajă de nisip” sau pe „câmp de cartofi”.
România – Irlanda de Nord 0-1 (16 octombrie 1985 – Preliminariile CM 1986)
Stadionul „23 August”, București
În 1985, naționala lui Mircea Lucescu rata calificarea la CM 86 din Mexic, după o înfrângere inexplicabilă suferită în fața Irlandei de Nord (0-1), pe fostul stadion ”23 August”.
„Il Luce” s-a plâns de starea gazonului, stricat după defilarea care avuse loc pe cel mai mare stadion al țării pe 23 august. În ciuda terenului denivelat, plin de pământ și apă, România a dominat copios. A fost un meci în care „tricolorii” au avut 27 de şuturi la poartă, 21 de cornere, iar fundaşul Nicholl a scos de două ori mingea de pe linia porţii!
România - Italia 0-2 (24 martie 2001 - Preliminariile CM 2002)
Stadionul „Steaua”, București
Returul cu Italia s-a jucat în mocirlă. Naționala pregătită de Ladislau Boloni venea după o victorie cu Lituania, acasă, scor 1-0, și o înfrângere clară, cu 0-3 la Milano cu Squadra Azzurra, și spera să-și ia revanșa în Ghencea.
„Dubla” lui Pippo Inzaghi în decurs de 4 minute (29 și 33) a pus la adăpost victoria Italiei încă din prima repriză. Până la final, jucătorii s-au luptat să rostogolească mingea prin noroi.
România – Slovenia 1-1 (14 noiembrie 2001 – Retur baraj CM 2002)
Stadionul „Steaua”, București
În 2001, România a ratat calificarea la CM 2002 din Japonia și Coreea de Sud în „orezăria” din Ghencea, după ce „tricolorii” conduși de pe bancă de Gică Hagi au terminat la egalitate, 1-1, returul barajului cu Slovenia lui Srecko Katanec. Ploaia a transformat gazonul într-un adevărat ring de lupte în nămol. În tur, fusese 2-1.
România – Norvegia 0-1 (12 octombrie 2002 – Preliminariile Euro 2004)
Stadionul „Steaua”, București
Generația lui Mutu și Chivu a pierdut calificarea la Euro 2004 din cauza punctelor risipite pe teren propriu cu principalele rivale, Norvegia și Danemarca. În cel de-al doilea meci din campanie, „tricolorii” s-au împotmolit în noroiul din Ghencea, 0-1 cu Norvegia.
Nordicii s-au impus printr-un gol marcat de Iversen, în minutul 83, după o lovitură de la colț. „Este cel mai prost teren pe care l-am vazut in viata mea!”, se plângea Daniel Pancu.
România – Danemarca 2-5 (29 martie 2003 – Preliminariile Euro 2004)
Stadionul ”Lia Manoliu”, București
După noroiul din Ghencea, „tricolorii” au jucat cu Danemarca pe plaja amenajată pe fostul stadion ”Lia Manoliu”. Naționala lui Anghel Iordănescu a înotat în nisip, iar scandinavii s-au impus cu 5-2.
Au fost și cazuri când terenul prost ne-a fost aliat. Cazul victoriei cu Olanda, de la Constanța, care a consfințit calificarea naționalei României la Euro 2008, precum și remiza albă cu Franța, din 2011, pe „câmpul de cartofi” de la inaugurarea Arenei Naționalei
România – Franța 0-0 (7 septembrie 2011 - Preliminariile Euro 2012)
Stadionul ”Arena Națională”, București
Inaugurarea stadionului care a costat peste 200 de milioane de euro a fost umbrită de starea jalnică a gazonului. Gazonul rupt, plin de „mușuroaie de cârtiță”, a anulat diferența netă de valoare a francezilor, iar „tricolorii” lui Victor Pițurcă au smuls astfel un 0-0 bun doar pentru palmares.
România – Olanda 1-0 (13 octombrie 2007 – Preliminariile Euro 2008)
Stadionul „Gheorghe Hagi”, Constanța
Naționala lui Victor Pițurcă a obținut calificarea la Euro 2008, după o victorie istorică, 1-0 cu Olanda, la Constanța, pe un teren transformat în mlaștină, după ce a fost udat în exces în dimineața meciului, iar la prânz a început să plouă cu găleata.
Golul calificării a fost marcat de Dorin Goian, din ofsaid, după o lovitură liberă executată de Cristi Chivu. Nu doar terenul ne-a avantajat, ci și arbitrul grec Kyros Vassaras.
{{text}}