Campionate

Spania reușește să câștige trofeul Ligii Națiunilor din a doua încercare » Finala contra Croației, decisă la loviturile de departajare

+26 Foto
Croația - Spania / foto: Guliver/Getty Images

Articol de Remus Dinu  —  luni, 19 iunie 2023

Spania a triumfat în ediția 2023 a Ligii Națiunilor, la capătul unei finale câștigate în fața Croației la loteria loviturilor de departajare. După 0-0 în timpul regulamentar, ibericii au fost mai inspirați de la punctul cu var și au pus mâna pe trofeu la a doua încercare, după finala pierdută în 2019. Modric și ai săi ratează, în schimb, o nouă șansă de a cuceri un turneu major.

  • Finala a fost găzduită de Rotterdam (Țările de Jos) - stadionul lui Feyenoord (De Kuip).
  • Pe lângă trofeu, Spania va încasa 10,5 milioane de euro de la UEFA. Finalista Croația primește 9 milioane.
  • Precedentele ediții de Liga Națiunilor au fost câștigate de Portugalia (1-0 cu Țările de Jos, în 2019) și Franța (2-1 cu Spania, în 2021).

Prima repriză a întâlnirii de la Rotterdam a însemnat, în primul rând, precauție și cât mai puține riscuri asumate în ofensivă. Croația, aceeași echipă arțăgoasă care în urmă cu șase luni ajungea până în semifinalele Mondialului, le-a închis spaniolilor toate culoarele, însă a apărut rareori la finalizare, cu un Modric mai „stors” față de versiunea din semifinală.

Croația - Spania, 120 de minute de teamă și precauție

La fel de neputincioși au fost fotbaliștii lui Luis de la Fuente, care, timp de 45 de minue, n-au tras nici măcar un șut pe spațiul porții lui Livakovic. Kramaric, cu o finalizare fără vlagă ('23) și Perisic, a cărui lovitură de cap s-a dus în brațele lui Unai Simon ('31) au semnat singurele faze mai alerte dintr-o repriză cenușie, dificil de privit pentru fanii neutri.

Jocul de șah a continuat și după pauză, cu două echipe pe care nici miza financiară a finalei, un cec de 10,5 milioane de euro de la UEFA, nu le-a convins să lase frica la vestiare. 

Abia în minutul 84 a venit cea mai importantă ocazie a meciului, când șutul lui Ansu Fati a fost respins in-extremis de apărarea croată. A fost, totodată, prima execuție cadrată a echipei ce și-a trădat timp de 90 de minute porecla de „Furia Roja”.

+26 Foto
Croația - Spania / foto: Guliver/Getty Images

Spania reușește să câștige trofeul Ligii Națiunilor din a doua încercare

Cumva logic, finala s-a îndreptat către prelungiri. În traducere liberă, alte 30 de minute în care fotbaliștii de zeci de milioane de euro din cele două naționale au dezamăgit crunt. 

Rezerva Dani Olmo a fost periculos în două rânduri, fără vreun efect, în timp ce pe croați, rămași cu combustibilul pe zero, i-a mai împins de la spate doar tribuna. Totul avea să se decidă la loteria loviturilor de departajare, unde ibericii au fost tot timpul cu un pas în față. 

Spania a avut o mână pe trofeu, dar Laporte a trimis în bară. Șansă nesperată de care croații n-au profitat. Unai Simon a mai respins un penalty, iar Carvajal a transformat apoi lovitura decisivă, printr-o execuție în stilul Sergio Ramos. Primul succes pentru Spania în Nations League, alt „argint” agonizant pentru Croația și finalul unei ere în tabăra lui Modric, Perisic& co. 

+26 Foto
Croația - Spania / foto: Guliver/Getty Images

FINAL » Croația - Spania 0-0 (4-5 d. pen), în finala Ligii Națiunilor

  • Aici, cele mai importante statistici
  • Au marcat de la Croația la loteria loviturilor de departajare: Vlasic, Brozovic, Modric, Perisic / Au ratat: Majer, Petkovic
  • Au marcat de la Spania la loteria loviturilor de departajare: Joselu, Rodri, Merino, Asensio, Carvajal / A ratat: Laporte

FOTO. Cele mai spectaculoase imagini din Spania - Croația, marea finală din  Nations League

+26 Foto
Croația - Spania / foto: Guliver/Getty Images

Suporterii croați, la înălțime la Rotterdam!

Suporterii croaților au fost prezenți într-un număr mare la Rotterdam, unde au creat o atmosferă incendiară: au aprins mai multe materiale pirotehnice în startul meciului și au dominat autoritar fondul sonor pe „De Kuip”

+26 Foto
Croația - Spania / foto: Guliver/Getty Images

Croația - Spania, echipele de start: 

CROAȚIA (4-3-3): Livakovic - Juranovic, Sutalo, Erlic, Perisic - Modric (cpt.), Brozovic, Kovacic - Pasalic, Kramaric, Ivanusec
Rezerve: Labrovic, Ivusic - Stanisic, Barisic, Majer, Vlasic, Petkovic, Musa, Sosa, Beljo, Vida
Antrenor: Zlatko Dalic

SPANIA (4-2-3-1): Unai Simon - J. Navas, Le Normand, Laporta, Alba (cpt.) - Rodri, F. Ruiz - Asensio, Gavi, Pino - Morata
Rezerve: Kepa, Raya - Carvajal, Nacho, Zubimendi, Merino, Canales, Fati, F. Garcia, Rodrigo, Joselu, Olmo
Antrenor: Luis de la Fuente

Stadion: De Kuip (Rotterdam) 
Arbitru: Felix Zwayer

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.