Nationala

Ce a scris presa din Serbia după incidentul provocat de ultrașii români la meciul din Kosovo: „Au ținut să sublinieze că nu recunosc așa-zisul stat”

Articol de David Marinescu  —  duminică, 18 iunie 2023

Incidentul provocat de ultrașii români din gruparea „Uniți Sub Tricolor”, la meciul Kosovo - România 0-0, a ajuns în presa din Serbia.

  • Elveția - România e următorul joc al „tricolorilor”. Se dispută luni, 19 iunie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Prima TV.
  • „Tricolorii” ocupă în acest moment poziția secundă în grupa I, având două puncte mai puțin decât liderul Elveția.
  • Primele două clasate se califică direct la Campionatul European de anul viitor, competiție găzduită de Germania.

O parte dintre ultrași au fost evacuați de forțele de ordine după ce au provocat un scandal. La un moment dat, cei 15-20 de ultrași au scandat „Kosovo e Serbia”, o scandare cu conotații politice pentru care au fost imediat scoși din stadion.

Ce a scris presa din Serbia după ce fanii români au strigat „Kosovo e Serbia”

Știrea a ajuns și în presa sârbă.

„Vineri, meciul dintre România și așa-zisul stat Kosovo a fost marcat de un incident, când poliția i-a dat afară din stadion pe suporterii oaspeți. 

Fanii români au ținut să sublinieze că nu recunosc așa-zisul stat, așa cum nici țara lor nu a făcut-o, și au scandat «Kosovo e Serbia». Întrucât UEFA nu permite astfel de mesaj, iar România ar putea fi sancționată.

Înainte de meci, ultrașii s-au oprit la Belgrad, unde au făcut o fotografie în fața Bisericii Sfântului Sava, cu un banner prin care au transmis un mesaj așa-zisului stat”, notează Sportal.blic.rs.

„Țări inventate, fotbal fals, pentru noi nu înseamnă nimic”, a fost mesajul ultrașilor români.

„Fanii români au fost la Belgrad și au transmis un mesaj către țara fictivă. Ultrașii și-au arătat astfel poziția clară față de așa-zisul stat”, scrie și Informer.rs.

România nu recunoaște statul Kosovo

România nu recunoaște statul Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în februarie 2008. Astfel, autorităţile din România nu întreţin contacte oficiale cu instituţiile din provincia cu capitala la Priștina.

Ministerul Afacerilor Externe chiar a emis un avertisment înainte de acest meci: „Cetăţenii români sunt sfătuiţi să acorde o atenţie sporită şi să manifeste prudenţă la efectuarea călătoriilor în Kosovo. Situaţia de securitate din Kosovo rămâne imprevizibilă, în special în nordul provinciei, unde riscul unor incidente violente este ridicat”.

Ce riscă România

Federația Română de Fotbal (FRF) e deja în corzi din cauza comportamentului discriminatoriu al ultrașilor din meciul România - Belarus (2-1), disputat pe 28 martie, pe Arena Națională.

Din cauza scandărilor xenofobe adresate Ungariei, forul fotbalistic european a amendat FRF cu 15.000 de euro, sancțiune dublată de închiderea parțială a stadionului la următorul meci pe care „tricolorii” îl vor disputa pe teren propriu. Adică, cel cu Israel, programat pe 9 septembrie.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.