Cum am scris și imediat după meci, egalul smuls la Lucerna, grație golurilor marcate de Mihăilă în minutele 89 și 90+2, trebuie socotit norocos. În condițiile în care băieții noștri au arătat rău, au dezamăgit, până spre sfârșitul unei partide pe care gazdele au dominat-o lejer. Având mingea și ocaziile, Elveția s-a desprins logic la 2-0. S-ar cere să fim corecți și să admitem că nu ne-am fi supărat, iar mirat nici atât, dacă ea s-ar fi distanțat la 3 sau chiar la 4 goluri.
A venit însă, din senin, din iarbă verde, finalul salvator pentru Stanciu et Comp, care au reușit egalarea împotriva cursului jocului. Când conturile păreau definitiv încheiate. S-a zis că, spre lauda lor, "tricolorii" au știut să sufere și să aștepte momentul prielnic. Dați-mi voie să mă îndoiesc și să cred că n-au putut mai mult. Rămân la părerea că, exceptând uluiala din ultimele minute, elevii lui Murat Yakin s-au dovedit superiori. Cu măcar o clasă peste. Ceea ce, cunoscând de la ce cluburi provin, nici n-a surprins.
Într-un fel, antrenorul elvețian l-a ajutat, evident, fără să vrea, pe colegul său român. În sensul în care Yakin n-a reținut nimic din întâmplarea trăită recent în Andorra. Acolo unde, la 2-0 pentru Shaqiri și ai săi, s-a grăbit să schimbe 4 titulari, în frunte cu Shaqiri însuși, ca să treacă apoi prin emoții. Deoarece andorranii au redus din handicap și chiar au amenințat cu egalarea!
Bizar, însă tehnicianul helvet n-a învățat din experiența respectivă. Probă că pe "Swissporarena" i-a înlocuit pe Amdouni, autorul "dublei", în minutul 59 și pe Vargas în 75! E bine să ai încredere în tine și în capacitățile tale, dar nu să exagerezi, așa-i?
Referitor la Edi Iordănescu, destui îi reproșează că a intrat cu 5 fundași, dintre care 3 stoperi, ba și cu un închizător în fața lor, strategie care i-a invitat pe adversari să urce liniile și să dețină permanent inițiativa. Nu puțini comentatori ori foști reputați internaționali opinează că Edi a greșit. Și că, pe cale de consecință, România s-a prezentat ca o echipă cu capul în pământ, din pricina așezării vicioase. Complexată, fricoasă.
Posibil. Pe de altă parte însă, alții susțin că, dacă le-ar fi cerut jucătorilor să iasă la bătaie nu să stea la cutie, ar fi riscat să încaseze mai multe goluri. Cu alte cuvinte, a făcut bine că nu s-a aventurat. Posibil, de discutat.
Edi a avut însă o calitate incontestabilă. Aceea de a fi operat numai schimbări inspirate. Salutare. Toți cei 5 nou introduși s-au distins, în vreme ce Moruțan și Mihăilă au contribuit decisiv la cucerirea punctului ce poate cântări enorm în perspectiva calificării la Euro 2024. Primul i-a pasat magistral, ca la carte, ex-craioveanului, iar acesta, la capătul unor curse nebune, nu i-a lăsat nicio șansă celebrului Sommer, portarul lui Bayern.
În măsura în care naționala noastră a părut limitată în exprimare, uneori chiar străină de fotbalul competitiv, ea n-a depus armele și a găsit resurse să revină. Greu de spus dacă merita egalul de la Lucerna, însă important e că l-a obținut. De aici trebuie să plece orice analiză, deoarece numai rezultatele rămân. Impresiile se pierd în timp, se șterg.
{{text}}