Opinii

Strategie ori frică?

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  marţi, 20 iunie 2023

Cum am scris și imediat după meci, egalul smuls la Lucerna, grație golurilor marcate de Mihăilă în minutele 89 și 90+2, trebuie socotit norocos. În condițiile în care băieții noștri au arătat rău, au dezamăgit, până spre sfârșitul unei partide pe care gazdele au dominat-o lejer. Având mingea și ocaziile, Elveția s-a desprins logic la 2-0. S-ar cere să fim corecți și să admitem că nu ne-am fi supărat, iar mirat nici atât, dacă ea s-ar fi distanțat la 3 sau chiar la 4 goluri.

A venit însă, din senin, din iarbă verde, finalul salvator pentru Stanciu et Comp, care au reușit egalarea împotriva cursului jocului. Când conturile păreau definitiv încheiate. S-a zis că, spre lauda lor, "tricolorii" au știut să sufere și să aștepte momentul prielnic. Dați-mi voie să mă îndoiesc și să cred că n-au putut mai mult. Rămân la părerea că, exceptând uluiala din ultimele minute, elevii lui Murat Yakin s-au dovedit superiori. Cu măcar o clasă peste. Ceea ce, cunoscând de la ce cluburi provin, nici n-a surprins.

Într-un fel, antrenorul elvețian l-a ajutat, evident, fără să vrea, pe colegul său român. În sensul în care Yakin n-a reținut nimic din întâmplarea trăită recent în Andorra. Acolo unde, la 2-0 pentru Shaqiri și ai săi, s-a grăbit să schimbe 4 titulari, în frunte cu Shaqiri însuși, ca să treacă apoi prin emoții. Deoarece andorranii au redus din handicap și chiar au amenințat cu egalarea!

Bizar, însă tehnicianul helvet n-a învățat din experiența respectivă. Probă că pe "Swissporarena" i-a înlocuit pe Amdouni, autorul "dublei", în minutul 59 și pe Vargas în 75! E bine să ai încredere în tine și în capacitățile tale, dar nu să exagerezi, așa-i?

Referitor la Edi Iordănescu, destui îi reproșează că a intrat cu 5 fundași, dintre care 3 stoperi, ba și cu un închizător în fața lor, strategie care i-a invitat pe adversari să urce liniile și să dețină permanent inițiativa. Nu puțini comentatori ori foști reputați internaționali opinează că Edi a greșit. Și că, pe cale de consecință, România s-a prezentat ca o echipă cu capul în pământ, din pricina așezării vicioase. Complexată, fricoasă.

Posibil. Pe de altă parte însă, alții susțin că, dacă le-ar fi cerut jucătorilor să iasă la bătaie nu să stea la cutie, ar fi riscat să încaseze mai multe goluri. Cu alte cuvinte, a făcut bine că nu s-a aventurat. Posibil, de discutat.

Edi a avut însă o calitate incontestabilă. Aceea de a fi operat numai schimbări inspirate. Salutare. Toți cei 5 nou introduși s-au distins, în vreme ce Moruțan și Mihăilă au contribuit decisiv la cucerirea punctului ce poate cântări enorm în perspectiva calificării la Euro 2024. Primul i-a pasat magistral, ca la carte, ex-craioveanului, iar acesta, la capătul unor curse nebune, nu i-a lăsat nicio șansă celebrului Sommer, portarul lui Bayern.

În măsura în care naționala noastră a părut limitată în exprimare, uneori chiar străină de fotbalul competitiv, ea n-a depus armele și a găsit resurse să revină. Greu de spus dacă merita egalul de la Lucerna, însă important e că l-a obținut. De aici trebuie să plece orice analiză, deoarece numai rezultatele rămân. Impresiile se pierd în timp, se șterg. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.