Gazetarul Cristian Tudor Popescu, una dintre cele mai respectate voci din presa românească, a acceptat invitația Gazetei Sporturilor de a discuta despre un subiect în vogă în tenisul masculin: disputa dintre Novak Djokovic, Rafael Nadal și Roger Federer pentru titlul neoficial de „GOAT” (n.r. - cel mai bun din toate timpurile).
Un „consumator” fidel de tenis, sport pe care-l practică periodic și la 66 de ani, CTP a abordat dezbaterea care a luat iar amploare după triumful lui Djokovic de la Roland Garros. Acest succes a însemnat al 23-lea de Mare Șlem din palmaresul lui Nole, iar sârbul l-a depășit pe Nadal și a devenit primul la numărul de Grand Slamuri pentru întâia oară în carieră. Deci poate fi considerat Djokovic drept cel mai mare din toate timpurile?
Cristian Tudor Popescu: „Criteriul Grand Slam-urilor e cât se poate de incorect!”
Editorialistul GSP a răspuns cu precauție:
„Depinde de criteriile după care îl declarăm pe un jucător sau pe o jucătoare cel mai mare din toate timpurile. Depinde ce criterii intră în discuție.
Dacă este vorba despre criteriul turneelor - și aici mi se pare cât se poate de incorect acest criteriu al Grand Slam-urilor...! - Faptul că Djokovic a câștigat 23, că a câștigat Nadal 22 și Federer a luat 20... Este nedrept! Este incorect să clasifici jucătorii doar după Grand Slam-uri.
Există clasamente serioase, computerizate, care se fac după un punctaj, în funcție de diversele etape în care jucătorii au ajuns în turnee, inclusiv în Grand Slam-uri. De pildă, Andy Murray are trei Grand Slam-uri (n.r. două Wimbledon și US Open). Dar în afară de acele trei Grand Slam-uri, mai are vreo cinci finale doar la Australian Open. Are în total 10 finale și trei câștigate.
Acestea pur și simplu nu le socotești? Nu le iei în discuție? Cum să faci așa ceva? De asemenea, semifinalele, sferturile de finală, turneele Masters de 1000 de puncte, apoi Turneul Campionilor”, afirmă Cristian Tudor Popescu.
Evident, Nadal a fost cel mai bun jucător pe zgură în perioada lui, la fel cum a fost și la Roland Garros. Dar Federer a avut la Roland Garros nu mai puțin de patru finale pe care le-a pierdut la Nadal. În acea perioadă, Federer era al doilea cel mai bun jucător al lumii pe zgură, după Nadal. Al doilea, fără discuție, dar acest lucru nu trebuie luat în considerare?
- Cristian Tudor Popescu
***CTP ia drept reper un clasament neoficial actualizat periodic pe site-ul Ultimate Tennis Statistics. Respectiva ierarhie contabilizează mai mulți indici semnificativi din dreptul fiecărui jucător - număr de Grand Slam-uri, de Masters-uri, Turnee ale Campionilor, medalii olimpice, total titluri, săptămâni ca #1, procentaj de victorii în carieră. La final, pentru fiecare jucător apare câte un punctaj total denumit „GOATPoint”.
Așa arată Top 5 în ierarhia la care face referire CTP
NUME | NUMĂR DE PUNCTE |
1. Novak Djokovic | 1045 |
2. Roger Federer | 927 |
3. Rafael Nadal | 887 |
4. Jimmy Connors | 616 |
5. Ivan Lendl | 605 |
CTP se raportează la o ierarhie care-l plasează pe Djokovic pe locul 1!
„Este cât se poate de corect să se dea un punctaj în funcție de toate aceste realizări. De asemenea, să se ia în considerare perioada pe care jucătorul o petrece în fruntea clasamentului mondial.
(...) Există în momentul de față un clasament actualizat ultima oară pe 19 iunie, un clasament cu punctaj, care, într-adevăr, îl pune pe primul loc pe Djokovic. Pe locul 2 e Federer și pe locul 3 e Rafael Nadal, iar Jimmy Connors apare pe locul 4.
Contează criteriul pe care-l luăm în discuție și criteriul cel mai corect mi se pare acesta al punctajului general și nu al Grand Slam-urilor. Pe acest criteriu, primii trei jucători, în această ordine, sunt Djokovic, Federer și Nadal. În acest moment!”, ține să sublinieze Cristian Tudor Popescu, care încă-l vede capabil pe Nadal să cucerescă turnee majore:
Federer s-a retras, iar Nadal va mai juca un an. Depinde ce poate să facă în acest an. Părerea mea e că poate să facă oricând, orice! Deci, clasamentul acesta se mai poate modifica în anul care urmează, când Nadal va juca din nou.
- CTP
„Roger Federer câștigă criteriul publicului și al esteticii”, susține CTP...
Gazetarul consideră că există multe alte criterii, care țin mai degrabă de gust, de aprecieri subiective, prin care cei trei coloși pot fi diferențiați:
„Dacă s-ar face, de pildă, criteriul publicului, dacă întrebați pur și simplu acest lucru, acolo veți obține cu marjă mare numele lui Roger Federer!”, punctează sigur pe el CTP.
„Dacă vorbim și de criteriul frumuseții jocului, cel al acurateții în lovituri - criteriul estetic îmbinat, firește, și cu cel al valorii și al eficienței, este vorba despre Roger Federer”, adaugă acesta.
...dar îl vede lider incotestabil pe Nadal în altă parte: „Cel mai bun din toate timpurile, fără discuție!”
„Există vreun capitol la care Nadal ar ocupa primul loc, exceptând, bineînțeles, zgura și Roland Garros?”. Întrebarea generează dialogului noi conotații și-l face pe gazetar să-și declare din nou admirația față de marele campion iberic:
„Dacă luăm în considerare doar criteriul psihic, Rafael Nadal este, după părerea mea, cel mai mare jucător din toate timpurile, fără discuție!
Este jucătorul cu cel mai puternic psihic pe care l-am văzut vreodată, suprauman, un jucător care a jucat toate mingile... Atenție, toate mingile! Nu toate game-urile, nu toate seturile! Toate punctele din cariera lui le-a jucat la intensitate maximă! Eu nu l-am văzut niciodată pe Rafael Nadal să fie defocusat, să fie cu brațele lăsate pe lângă corp, să fie nemotivat în timpul jocului!
Capacitatea lui de a-și contracta mușchiul cerebral, de a-și strânge creierul tot timpul și de a fi prezent 100% în joc depășește orice închipuire, depășește orice alt jucător. După acest criteriu, Nadal este cel mai bun!”.
„Fizic, Djokovic e cel mai puternic și mai elastic”
Tot Djokovic primește, însă, ultima „cunună” în discursul lui CTP:
„Dacă vorbim de criteriul fizic, atunci cel mai puternic, mai elastic și mai rezilient jucător din toate timpurile este Novak Djokovic.
Nu a existat până acum un jucător care să aibă un asemenea corp cum are Djokovic, un corp capabil de a face ceea ce poate să facă acest jucător”.
30-29e raportul meciurilor directe dintre Djokovic și Nadal, cu sârbul într-un ușor avantaj. În Grand Slam-uri, Nadal conduce la H2H, 11-7
{{text}}