Adrian Mititelu jr., fiul patronului de la FCU Craiova, a publicat un amplu mesaj pe contul său de Facebook, în ziua în care se împlinesc 10 ani de la un moment istoric: înființarea societății care avea să preia marca Universitatea și să-și înceapă activitatea din liga secundă.
Fiul lui Adrian Mititelu face o retrospectivă nefardată a evenimentelor petrecute la Craiova în ultimul deceniu și „înțeapă” fără menajamente clubul lui Mihai Rotaru, pe care-l acuză, cu subiect și predicat, de „distrugerea unuia dintre cele mai importante branduri din fotbalul românesc”.
Adrian Mititelu jr., atac la CSU Craiova: „Această struțocămilă și-a desăvârșit scopul”
„Astăzi se împlinesc 10 ani de când Craiova a fost silită să se împartă în două.
Pe data de 23 iunie 2013 a fost înregistrată, la Registrul Comerțului, societatea BLUE LIONS CAPITAL SA (actuala U CRAIOVA 1948 CLUB SPORTIV SA), societate ce avea să facă un contract de asociere cu Municipiul Craiova si Clubul Sportiv de Drept Public Universitatea din Craiova (condus de Pavel Badea) în vederea constituirii unei echipe de fotbal, ce urmărea să înlocuiască activitatea echipei de fotbal FC Universitatea Craiova, care la acel moment era neînscrisă în competiție din data de 20 iulie 2011, din cauza dezafilierii abuzive de către Federația Română de Fotbal.
Această struțocămilă și-a primit imediat pseudonimul de «CLONĂ» și și-a desăvârșit scopul, achiesând la planul Federației Române de Fotbal de a se «spăla pe mâini» în urma abuzurilor făcute și a accesat locul în competiție dăruit orașului Craiova, direct în Liga a II-a.
Ce a urmat este de notorietate publică si a reprezentat distrugerea unuia dintre cele mai importante branduri din fotbalul românesc”, și-a început fiul lui Adrian Mititelu mesajul.
Adrian Mititelu jr: „Au recurs la tertipuri de cea mai joasă speță pentru ca echipa-mamă, FC Universitatea Craiova, să nu reapară în prim-plan”
„Privind retrospectiva celor 10 ani, observăm performanța experimentului de la Craiova, două Cupe ale României, una câștigată în dauna formației Hermannstadt (aflată în Liga a II-a la acea vreme) și cealaltă câștigată împotriva Astrei Giurgiu (retrogradată și în pragul falimentului la acea vreme).
Lăsând cele două cupe în vitrina echipei proaspăt decenală, ce a manifestat acest experiment? Ură, dezbinare, scandaluri, dosare penale si procese interminabile. Poze și filmări cu stadionul plin nu mai impresionează pe nimeni. Și mai marii dictatori ai lumii aveau stadioanele pline, iar oamenii ajungeau acolo tot prin aceleași demersuri ca și în cazul de față.
Practici ale cultului personalității se pare că mai dăinuiesc și astăzi. Scopul a scuzat mijloacele pentru oficialii celeilalte echipe a orasului Craiova, care au recurs la tertipuri de cea mai joasă speță pentru ca echipa-mamă, FC Universitatea Craiova să nu reapară în prim-planul fotbalului românesc. Deși, pe langă mușamalizarea dezafilierii, s-a dorit probabil și ascensiunea fotbalului craiovean, situația s-a lovit în final de reversul medaliei, la început existând mirajul progresului, dar karma răului făcut a transformat totul, treptat în stagnarea și decadența fotbalului craiovean.
Ce ar fi însemnat ca în vara lui 2013 lucrurile să fi mers pe un făgaș normal? De ce soarta a mijlocit pentru nedreptate? Întrebări fără răspuns, dar imaginația ne permite să proiectăm un deceniu diferit și mai bun”.
Adrian Mititelu jr., dramatic: „Deci, până la urmă, a meritat?”
Mititelu jr. continuă:
„Suporterii au ajuns să iși urască idolii, gloriile Craiovei Maxima, ce și-au făcut chip cioplit pentru a-și asigura existența lunară.
Trăgând linie, binele a avut de pierdut, dar tot binele va avea și câștig de cauză în final ca în orice basm, deși ne raportăm la viața reală, finalul va fi de basm.
(...) Pentru familia mea au fost 10 ani cât 10 vieți și toate pentru ȘTIINȚA. Autorii acestei inepții ar putea să îmi răspundă la o întrebare pe care le-o adresez public, întrebare pe care și-a pus-o și George Jung, celebrul traficant de droguri, ecranizat de Johnny Depp în filmul «Visul alb»: «DECI PÂNĂ LA URMĂ…A MERITAT?»”.
Situația de la Craiova, explicată pe scurt
- a existat ca un singur club până în 2011, când a retrogradat sportiv, apoi a fost dezafiliat de FRF
- în 2013, FRF a invitat un nou club, patronat de Mihai Rotaru și susținut de Primăria Craiovei, direct în Liga 2, unde ajunsese și echipa lui Mititelu
- cele două au evoluat în același campionat, Craiova lui Rotaru a promovat în prima ligă, iar cea a lui Mititelu a intrat în faliment
- Mititelu a înființat o nouă societate, a luat-o din Liga 4 și a ajuns în vara lui 2021 din nou pe prima scenă
- cele două cluburi se bat pe aceeași identitate: denumire, siglă, palmares
- marca Universitatea a fost adjudecată de clubul lui Rotaru, însă Mititelu susține că deține palmaresul istoric, diferend în privința căruia însă nu există nicio decizie definitivă a instanțelor
- în momentul de față, cele două echipe sunt aproape imposibil de deosebit pentru cineva care nu e foarte avizat: se numesc aproape la fel, sunt în aceeași ligă, evoluează pe același stadion, au aproape aceeași siglă și au fix aceleași culori
Ce ar însemna azi dacă Universitatea Craiova nu s-ar fi rupt niciodată
- 74 de ani de existență
- 4 titluri de campioană
- 8 Cupe ale României
- o Supercupă
- semifinalistă a Cupei UEFA
- un total de 13 trofee câștigate
Tabloul dureros al decăderii celor 4 imense branduri ale fotbalului românesc
Până în urmă cu un deceniu, Steaua, Dinamo, Rapid și Craiova erau principalele branduri în fotbalul românesc, începând cu 2011 însă, rând pe rând, au început să fie rupte în bucăți, să-și piardă dreptul de a folosi marca și sigla și să ajungă să se judece în procese interminabile pentru a afla cui aparține palmaresul.
Universitatea Craiova, cândva Știința, s-a rupt în două bucăți aproape identice: stadionul și culorile chiar sunt aceleași, denumirea și sigla sunt asemănătoare în proporție de 99%.
{{text}}