Campionate

Arbitra Alina Peșu a ajuns în „Elite” » „Părinții au fost mereu modelul meu, ei au fost cei care mi-au sădit în suflet dragostea pentru sport”

Articol de Andrei Crăiţoiu  —  vineri, 23 iunie 2023

Alina Peșu a primit o veste excepțională astăzi, fiind promovată în categoria „Elite” cea mai înaltă apreciere din partea UEFA pentru arbitrii internaționali. Ovidiu Hațegan, Istvan Kovacs și Iuliana Demetrescu mai fac parte din această categorie

Alina Peșu este din Craiova, are 33 ani și primul contact cu fotbalul a fost într-o echipă de băieți. A fost căpitan în Bănie de la primul meci la Sporting Craiova, iar apoi s-a dedicat complet arbitrajului. Acum, când nu conduce meciuri la cel mai înalt nivel, e profesoară de educație fizică și sport.

Promovată în urmă cu 5 ani pe lista FIFA a României, fiind confirmată de CCA și pentru sezonul viitor, Alina a mai primit o veste excepțională din partea forului european. A fost promovată în „Elite Category”, cea mai importantă categorie de arbitru.

A debutat oficial în Liga 1

Pe 20 mai, Alina a debut pe prima scenă a arbitrajului românesc, la meciul dintre FC Botoșani și CS Mioveni. Până în acel moment, Alina avea 284 de partide în calitate de "central", debutul fiind pe 28 octombrie 2008, la Viitorul Pucioasa - Muscelul Câmpulung (L3). De atunci a bifat meciuri în L2, L3, U17, U19, Liga 1 feminin, Cupa României.

În fiecare dimineață mă trezesc cu gândul că am o zi în față, de care trebuie să mă bucur. Dacă ești maestrul dimineților, vei fi și stăpânul zilelor! Principalele mele calități sunt seriozitatea și ambiția, iar defectul atenția exagerată la detalii
Alina Peșu, arbitru

Delegări internaționale pentru Alina

Până să fie delegată în premieră la un meci de Liga 1, Alina a fost obișnuită cu competițiile importante. A fost delegată de către UEFA la finala Campionatului European U19 feminin, Spania - Norvegia, apoi la un meci din grupe în UEFA Women’s Champions League. 

S-a întâmplat în octombrie anul trecut când s-a aflat la „centru” la confruntarea dintre Barcelona și Benfica. Ultimul meci important internațional a fost în decembrie, tot în Champions League, FC Zurich – Arsenal.

„Am iubit fotbalul și mi-am dorit să ajung acolo!”

Dar de unde a început povestea cu fotbal, iar mai apoi arbitrajul? Alina explică pentru cititorii Gazetei Sporturilor: 

„Povestea-i foarte simplă. Tatălui meu i-a plăcut enorm fotbalul şi mă lua cu el la toate meciurile care se disputau în Craiova și prin împrejurimile orașului. Și-așa m-a prins pasiunea! 

Părinții au fost mereu modelul meu, ei au fost cei care mi-au sădit în suflet dragostea pentru sport. Nu mi s-a părut niciodată ciudat să joc fotbal cu băieții. Eram fascinată de tot ce se întâmpla acolo! Contează prea puțin dacă ești fată sau băiat cât timp există aceeași pasiune pentru fotbal. Iar eu am iubit fotbalul și mi-am dorit să ajung acolo!”.

„Povestea-i foarte simplă. Tatălui meu i-a plăcut enorm fotbalul şi mă lua cu el la toate meciurile care se disputau în Craiova și prin împrejurimile orașului. Și-așa m-a prins pasiunea! Părinții au fost mereu modelul meu, ei au fost cei care mi-au sădit în suflet dragostea pentru sport. 

Nu mi s-a părut niciodată ciudat să joc fotbal cu băieții. Eram fascinată de tot ce se întâmpla acolo! Contează prea puțin dacă ești fată sau băiat cât timp există aceeași pasiune pentru fotbal. Iar eu am iubit fotbalul și mi-am dorit să ajung acolo!”.

Iată cei 15 arbitri români care pot activa în competițiile UEFA:

MASCULIN

  • Elite: Ovidiu Hațegan, Istvan Kovacs
  • First: Horațiu Feșnic, Radu Petrescu
  • Second: Marian Barbu, Marcel Bîrsan, Andrei Chivulete

FEMININ

  • Elite: Iuliana Demetrescu, Alina Peșu
  • First: Ana Maria Terteleac
  • Second: Cristina Trandafir

FUTSAL

  • Elite: Vlad Ciobanu
  • First: Bogdan Hanceariuc
  • Second: Liviu Chița, Laurențiu Deaconu

Gheorghe Constantin „Vâlcea”, omul care i-a descoperit pe Hațegan și Kovacs, concluzii dure

>

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.