Nationala

Gică Popescu a distrus naționala după egalul de la Lucerna, o legendă a fotbalului elvețian ne laudă: „Am văzut o altă echipă a României”

Articol de Costin Ștucan  —  vineri, 23 iunie 2023

Fostul internațional elvețian Georges Bregy (65 de ani) a vorbit în exclusivitatea cu Gazeta Sporturilor despre partida de la Lucerna în care România a revenit incredibil de la 0-2 la 2-2 în ultimele minute. Mijlocașul care a avut sarcina de a-l bloca pe Hagi la Mondialul din 1994 a lăudat atitudinea jucătorilor lui Edward Iordănescu din finalul meciului

Cu o zi înainte de meciul Elveția - România 2-2, Georges Bregy a acordat un interviu Gazetei în care a spus că naționala în care a jucat și el între 1984 și 1994 nu are nicio slăbiciune. 

Fost internațional, retras la 36 de ani imediat după ce a dat gol și pasă de gol (n.r. - pentru reușita lui Knup de 4-1 din meciul Elveția - România 4-1) la Mondialul din America, Bregy a fost invitat la partida de luni de Lucerna, însă a refuzat din motive medicale: „Am făcut o operație și mă umflasem la ochi. Nu am putut să mai merg la meci, am lăsat un prieten să meargă”. 

Defensiv, sunt foarte puternici cu Akanji de la City și Schaer de la Newcastle.  Au un portar bun. La mijloc, sunt foarte buni cu Xhaka și Sow care joacă la un nivel înalt. Iar în față sunt multe variante. E Embolo care din nefericire e acum accidentat, dar vin din spate tinerii de la Basel. Amdouni, Zeqiri. Elveția are acum o echipă care poate bate orice națională. Nu are nicio slăbiciune, e o națională completă
- Georges Bregy, pentru Gazetă, înainte de Elveția - România 2-2

Sutter și Bregy celebrează golul de 1-0 din meciul Elveția - România 4-1, la Mondialul din 1994

Actualmente analist TV și consultant de asigurări, Bregy a acceptat să facă o scurtă analiză pentru cititorii Gazetei. În timp ce naționala lui Edward Iordănescu a fost criticată dur de foști internaționali români, printre care Gică Popescu, elvețianul a apreciat modul în care “tricolorii” s-au comportat în finalul de meci:

„Ce s-a întâmplat în final e imposibil de crezut. Elveția a dominat clar, a controlat meciul. La primul gol, România a reușit un atac extraordinar, cu acea diagonală (n.r. - pasa lui Moruțan pentru Mihăilă). Fundașii elvețieni au jucat prost faza chiar dacă românii au făcut o acțiune excelentă. Au meritat acel gol. 

După faza asta, am văzut Elveția jucând nesigur. La al doilea gol, comportarea lui Akanji în duelul cu jucătorul român (n.r. - la Pușcaș, căruia îi cade mingea în cap) e nefericită. Stă departe, apoi aleargă relaxat în spate până își dă seama că trebuie să alerge mai repede, că faza e foarte periculoasă. Dar era prea târziu. 

Românii au profitat de instabilitatea Elveției. A apărut și deconcentrarea. Și chestia asta se întâmplase deja în partida împotriva Andorrei. A fost cam la fel. În prima repriză, Elveția n-a jucat rău. După pauză, au început erorile. 

În finalul meciului, românii au crezut, au avut un comportament cum trebuie pe teren. Până atunci se apăraseră tot timpul. Au încercat, au căutat să desfacă apărarea Elveției. În ultimele 10 minute am văzut o altă echipă a României”. 

Georges Bregy a jucat de 54 de ori în naționala Elveției pentru care a marcat de 12 ori. La Mondialul din America, a avut sarcina de a-l neutraliza pe Hagi în meciul câștigat de Elveția cu 4-1. 

La final, cei doi au făcut schimb de tricouri, iar Bregy păstrează încă mândru tricoul legendarului fotbalist român pe care l-a arătat în exclusivitate pentru cititorii Gazetei: “A fost un lucru extraordinar pentru un biet jucător elvețian”. 

CITEȘTE ȘI

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.