Special

Rapid, cel mai iubit club în anii '50-'70? Pe un stadion de 8.000 de locuri asistau la meciuri 40.000 de oameni!

Rapid, cel mai iubit club în anii '50-'70?

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 24 iunie 2023

Trei echipe de fotbal au dominat fotbalul românesc în anii 1930, Venus București, Ripensia Timișoara și Rapid București. Ele aveau și cel mai mare sprijin din partea suporterilor.

de Pompiliu Constantin

 Lucrul acesta se schimbă după instaurarea regimului comunist, când numeroase cluburi interbelice sunt desființate, redenumite, iar altele noi le iau locul. Astfel, echipe care se bucurau de susținere dispar în doar câțiva ani de pe prima scenă a fotbalului românesc și sunt înlocuite cu cluburi reprezentând diverse fabrici și uzine sau cluburi departamentale, precum Dinamo și Steaua. 

Rapid a supraviețuit, deoarece reprezenta mișcarea muncitorească ceferistă, importantă simbolic în discursul noului regim politic. Mai mult decât atât, Rapid devine un club și mai popular. Mulți dintre fanii echipelor interbelice aleg să se reorienteze către Rapid, singurul club cu notorietate care supraviețuiește schimbării de regim. 

Așa se explică faptul că în anii 1950, reprezentanții clubului cer extinderea stadionului Giulești cu 8.000 de locuri, deoarece la meciuri asistau 40.000 de persoane, dintre care multe intrau ilegal. 

Foarte probabil, numărul susținătorilor rapidiști era de ordinul sutelor de mii în anii 1950, iar un articol din revista Flacăra din 4 august 1977 aproximează la un milion numărul masei de susținători ai Rapidului la 10 ani de la titlul din 1967, când deja Dinamo și Steaua începuseră să câștige fani prin performanțele interne.

VIDEO Șumudică: "Revista e făcută la superlativ! Vă felicit pentru modul de a respecta un club cu așa istorie"

>
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.