Fostul antrenor al echipei naționale de șah a Rusiei, marele maestru Alexander Motylev, 44 de ani, și-a schimbat federația și s-a alăturat României. Este doar ultima dintre numeroasele plecări de sub steagul Federației Ruse, informează chess.com.
Transferul lui Motylev a fost oficializat de Federația Română de Șah săptămâna trecută. Alexander Motylev este al patrulea mare maestru care s-a alăturat României în ultimul an. Ucraineanul Kirill Shevchenko s-a mutat la București la începutul acestui an, iar marele maestru Liviu-Dieter Nisipeanu a revenit în aprilie sub tricolor, după ce a jucat o perioadă de partea federației din Germania.
Un expert al „deschiderilor”, ungurul Richard Rapport a devenit cel mai bine clasat jucător care evoluează sub steagul țării noastre. Și veteranul mare maestru olandez Ivan Sokolov a fost angajat de Federația Română de Șah ca antrenor principal pentru echipa națională.
A semnat o scrisoare de protest anti-război în Rusia
Alexander Motylev face parte dintr-un grup de 44 de Mari Maeștri ruși care au semnat o scrisoare în care s-au opus războiului din Ucraina. El s-a mutat în Serbia, vara trecută, cu tot cu familia, din cauza invaziei.
„Am avut câteva oferte și am ales România, în principal pentru că îmi place entuziasmul și atitudinea pozitivă a oamenilor care lucrează în Federația Română de Șah și în compania Superbet. Acum lucrez în București și îmi împart timpul. între București și Novi Sad”, a explicat Motylev.
Transferul lui Motylev vine la doar câteva luni după ce GM Alexandra Kostenuk, una dintre cele mai puternice jucătoare din istorie, a ales să joace pentru Elveția. Alți mari maeștri ruși, precum Dmitri Andreikin, Vladimir Fedoseev, Alexander Predke, Kirill Alekseenko, Alexey Sarana, Nikita Vitiugov și Evgeny Romanov și-au părăsit țara natală, notează sursa citată.
„România numără 20.000 de șahiști legitimați, 24 de Mari Maeștri și un program radical în derulare”
Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah, a vorbit cu GSP despre perspectivele șahului în România.
Șahul în România se află în cel mai bun moment al său din întreaga istorie. Și aici am putea enumera următoarele paliere: numărul sportivilor legitimați (aproximativ 20.000), numărul cluburilor afiliate (244), numărul marilor maeștri (24) și al marilor maestre (8), locul 13 în lume în topul federațiilor (clasament masculin), locul 14 (clasament feminin) și locul 15 (clasament mixt). De asemenea, programul Educație prin Șah va schimba radical viitorul șahului românesc și al modului în care elevii abordează viața.
{{text}}