Se anunță o competiție cum n-a mai fost: din 20 de competitoare, 8 s-ar putea să nu aibă drept de promovare
Pe lângă mai vechea situație a celor de la CSA Steaua, alte 7 cluburi pot fi în imposibilitatea de a urca spre eșalonul superior: Corvinul Hunedoara, CSM Reșița, CS Tunari, CSM Alexandria, toate patru promovate în această vară, plus "preexistentele" CSC Dumbrăvița, CS Comunal Șelimbăr și CSM Slatina.
Nu se știe ce e cu Unirea Dej, despre care tot sezonul trecut s-a știut că are dreptul de a promova, pentru ca în ultimele două runde să nu-l mai aibă. Probabil că l-a redobândit între timp, la noi totul e posibil.
Abandonul domnului Dîncu
Dacă s-ar fi mers până la capăt cu modificarea Legii Sportului, probabil că această discuție n-ar mai fi avut loc. Dar aplombul lui Vasile Dîncu, promotorul inițiativei legislative, a dispărut la fel de rapid cum și apăruse.
Proiectul a fost abandonat, probabil că acum cresc bălării bugetare pe el, iar lucrurile sunt la fel ca înainte: cei cu finanțare publică (organe locale și chiar ministere!) nu pot promova. Participă la competiție doar ca să se afle în treabă.
O lună la dispoziție
Lucrurile nu sunt bătute în cuie, echipele în cauză își pot schimba forma de organizare până în momentul în care bagă arbitrul fluierul în gură ca să fluiere startul primului meci.
Mai e o lună și ceva până atunci. Se pot face asocieri cu privații, cu ONG-urile, chiar și un singur procent de participare a acestora dă drept de promovare celor în cauză.
Dar mulți dintre cei implicați au răspuns elegant că în acest sezon nu vizează promovarea, așa că mai amână cu cel puțin un an eventuala asociere. De participat la competiție, firește că participă. Încurcând-o și fiind părtași la un circ cum nu s-a mai văzut!
Putem avea un play-off fără niciun sens
Ce ne facem, de exemplu, dacă, să zicem, patru dintre aceste echipe se clasează în primele șase locuri și participă la play-off? Promovează celelalte două, așa ar fi logic. Dar, în acest caz, ar mai avea play-off-ul vreun sens?
Sau dacă toate cele șase participante la play-off vor fi lipsite de dreptul juridic de a urca în prima ligă? Pesemne că atunci vor promova niște formații din play-out, cele mai bine clasate, nu?
Cei de la CSA Steaua s-au săturat să se tot bucure degeabaLiga 1 cu campioane județene?
Noroc că în situația aceasta sunt doar 8 echipe, și nu 15. Pentru că atunci ar urca în prima ligă locul 16, adică un club care în mod normal ar trebui să coboare în eșalonul al treilea.
Dar într-o ediție viitoare n-ar fi exclus ca toate cele 20 de divizionare secunde să se hrănească din bani publici și atunci am fi puși, de bună seamă, în situația de a întregi eșalonul de elită, fotbalul profesionist, cu campioane județene private.
Dacă or exista, puțin probabil însă în peisajul nostru fotbalistic eminamente etatizat.
Un hohot de râs
Ne așteaptă, așadar, o întrecere pasionantă, cu meciuri între funcționari publici nepromovabili și niște angajați ai unor privați care nu trebuie să facă mare lucru pentru a ajunge în Liga 1.
Când aproape jumătate de campionat e alcătuit din nepromovabili, pare floare la ureche să-ți propui accesul în elită. Va fi o mascaradă, un hohot de râs, iar din acest umor involuntar pe care-l propune, fotbalul nostru va trebui să crească în valoare și să ne amăgească, spunându-ne că avem și noi un eșalon secund.
Acest ghiveci românesc va sta, teoretic, pe același palier cu Espanyol, Leeds, Sampdoria, Schalke, Hamburger SV, niște divizionare secunde din... cealaltă lume.
{{text}}