Fotbal   •   Liga 1   •   LIGA 1

De ce nu a făcut Mihai Pintilii deplasarea alături de FCSB în cantonamentul din Olanda

Mihai Pintilii (dreapta) vrea să fie „secund” în acte
Mihai Pintilii (dreapta) vrea să fie „secund” în acte

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Ionuţ Iordache   —  marţi, 27 iunie 2023

Vicecampioana a sosit la Apeldoorn fără antrenorul Mihai Pintilii, care s-a deplasat în Republica Moldova pentru a începe cursurile licenței A, care îi va da dreptul să fie „secund” în acte

FCSB a ajuns în Olanda fără chiar antrenorul său. Mihai Pintilii nu a făcut parte din delegația roș-albastră care a făcut deplasarea la Apeldoorn. Fostul internațional, care a preluat postul de antrenor principal în toamna anului trecut, după ce Dică a renunțat, a mers în Republica Moldova pentru a începe cursurile Școlii de Antrenori de acolo în vecerea obținerii Licenței Pro.

Și Licența B tot la Chișinău a obținut-o

Alături de Pintilii, din același modul, care a început luni, fac parte și Săpunaru, și Ovidiu Herea. Tot la Chișinău a luat și licența B, însă acum, în calitate de cursant pentru Licența A, Pintilii va fi asimilat ca un antrenor secund, ceea ce înseamnă că va putea să ofere indicații, chiar în anumite momente din timpul jocurilor. 


Spre deosebire de ceea ce se întâmpla până acum, când nu avea voie nici măcar să se ridice de pe bancă. De fapt, el a și fost suspendat în startul lui 2023, 4 etape le-a petrecut în tribune, tocmai fiindcă a fost găsit vinovat că s-a comportat ca un antrenor principal în timpul jocurilor.

Din acest motiv, FCSB a și apelat la varianta Elias Charalambous, tehnician care deține Licența Pro și care a fost anunțat ca A1, imediat după ce FRF a amenințat că din noul sezon tehnicienii și cluburile care sunt dovedite că driblează regulile în privința staff-ului tehnic vor fi aspru sancționate.

Ce spune Pintilii despre Școala din Moldova

Pintilii va ajunge și el în Olanda, cel târziu joi, după ce va bifa orele obligatorii de prezență din prima parte a acestui modul la școala de la Chișinău . 


„Cred că o să avem un curs de licenţă A foarte interesant, din care vom avea de învăţat, cum am avut de învăţat şi la cursul precedent, de acum un an de zile, la licenţa B, din care chiar am avut de învăţat şi am progresat. În continuare vom progresa, vom avea mult mai mult, pentru că ne vom axa pe seniori, exact ce ne trebuie nouă la licenţa A", a declarat Pintilii pentru cei de la Școala de Antrenori din Moldova.

De ce a mers la Chișinău

Cea mai mare problemă cu care Pintilii s-a confruntat, din cauza căreia nici nu a putut să se înscrie la Școala de Antrenori a FRF, în România, a fost lipsa carnetului de antrenor. 

Legislația din țara noastră prevede obligativitatea acestuia atunci când soliciți să te înscrii pentru o anumită specializare, cum sunt licențele UEFA, lucru care i-a blocat drumul lui Pintilii spre sesiunile de la Casa Fotbalului. 

În plus, Pintilii nu avea nici BAC-ul, alt document necesar în România. Pintilii, ca și alți antrenori români, printre ei Rădoi și Marius Croitoru, au ales Republica Moldova, unde legea nu solicită cursanților nici să aibă carnet de antrenor, dar nici măcar diploma de bacalaureat.

Va avea Licența, cel mai devreme, în 2028!

Pintilii s-a înscris, în 2022, la Școala Națională de Formare și Perfecționare a Antrenorilor din București, iar în februarie-martie 2024 va ajunge să intre și în posesia carnetului de antrenor. 

În vara lui 2025 va putea să susțină și examenul pentru obținerea Licenței A, după care, conform reglementărilor UEFA, va fi nevoit să ia o pauză de 1 an, pentru a pune în practică experiența teoretică acumulată la cursuri. 

În 2026, cel mai devreme, ar putea aplica și pentru Licența Pro, dar abia în 2028 va putea să dețină această licență și să fie "principal" și în acte la un club de Liga 1.

Pintilii a renunțat la cariera de fotbalist în vara lui 2020, atunci când a și debutat în meseria de antrenor, ca secund. În noiembrie anul trecut a fost promovat ca "principal", după plecarea lui Dică.

2.000 de eurocostă cursurile pentru Licența A în Moldova

6.000 de eurocostă cursurile pentru Licența Pro în Moldova și 7.000 de euro la FRF

10.000 de euroe salariul pe care Pintilii îl are la FCSB

FRF a înăsprit regulile, tot mai multe cluburi le încalcă

Deși a schimbat regulamentul și a introdus sancțiuni pentru cluburile care apelează la antrenori cu licență doar pentru a fi paravan pentru adevărații tehnicieni care joacă rol de A1, FRF nu doar că n-a reușit să diminueze aceste practici, dar în momentul de față avem un număr record de formații care au "principali" sub acoperire. 

E vorba despre FCSB, Voluntari, Botoșani, FCU Craiova și Dinamo. La ultimul club din această listă, Ovidiu Burcă nu deține Licența Pro, însă a promovat-o pe Dinamo pe prima scenă, iar regula FRF permite antrenorului care a urcat o grupare pe prima scenă să o pregătească, în ciuda lipsei documentației Pro. 

În schimb, Pintilii, Ilie Poenaru, Croitoru și Dan Vasilică nu ar avea dreptul să fie A1, dar cluburile la care sunt au anunțat oficial alți antrenori principali în acte.

CITEȘTE ȘI ALTE ȘTIRI DIN SUPERLIGA:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.