Nationala

Marcel Răducanu își spune oful în premieră: „Hagi și alți jucători nu m-au vrut la Mondialul din 1990!”

+25 Foto
În cadrul unui interviu amplu acordat Gazetei Sporturilor la Dortmund, Marcel Răducanu, 68 de ani, dezvăluie în premieră că Gică Hagi și alți jucători nu l-au dorit la Campionatul Mondial din 1990.

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Ionuţ Iordache  —  Wednesday, 28 June 2023

În cadrul unui interviu amplu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor la Dortmund, Marcel Răducanu, 68 de ani, spune în premieră că Gică Hagi și alți jucători nu l-au dorit la Campionatul Mondial din 1990.

Marcel Răducanu: „Hagi și alți jucători nu m-au vrut la Mondialul din 1990”

- Uitându-vă în spate, acum ce spuneți, ați luat decizia corectă de a fugi atunci din România pentru a evolua aici? 
- Da! Sunt convins! Mi-a fost complicat, 11 luni am fost suspendat de FIFA fiindcă plecasem de la Steaua. Degeaba au făcut intervenții la Ceaușescu mulți oameni importanți de aici, el chiar ceruse să fiu scos din fotbal doi ani. Aveam și grad atunci în armată, fuga mea avea și alte conotații. Eu la acea vreme am făcut o eroare, apucasem să semnez un precontract cu Hannovra, din liga a 2-a. Am realizat că am greșit, norocul meu a fost că Borussia a venit imediat și m-a luat și a avut răbdare cu mine. Apoi, după suspendare, în chiar primul sezon de Bundesliga, 1982-1983, am fost desemnat cel mai tehnic fotbalist și am prins echipa campionatului.

- N-aveți un regret că n-ați rămas la Steaua, în 1986 ați fi fost în echipa care câștiga Cupa Campionilor? 
- N-am, regret poate că n-am fost la Mondialul din 1990, fusese Revoluția, eu încă jucam, eram la Zurich, în Elveția, nea Imi Ienei chiar m-a sunat atunci. Am și fost 3 zile la Munchen, unde era cu echipa. 

- Și? 
- Și a rămas că o să mă sune ca să mă anunțe cu privire la cooptarea mea în lotul pentru Mondial. N-a mai sunat nici până azi.

- De ce credeți că n-a mai sunat? 
- E, am aflat și eu ulterior, s-au opus câțiva dintre jucători, în frunte cu Hagi. Au considerat că nu meritam să fiu acolo fiindcă eu nu ajutasem cu nimic în preliminarii. Da, nu jucasem, dar eu puteam să ajut cu experiența mea, cu ceea ce puteam să le spun din perioada de Bundesliga, dar am văzut Mondialul doar la TV. Păcat că istoria va reține că eu am doar 21 de selecții în națională.

Echipa-tip a României la Campionatul Mondial din 1990: S. Lung - Rednic, Andone, G. Popescu, Klein - Sabău, Lupescu, Hagi, I. Rotariu - Lăcătuș, Răducioiu (Balint)

În 1990, „tricolorii” conduși de Emeric Ienei au ajuns până în optimile de finală, unde au fost eliminați de Irlanda la loviturile de departajare.

Securitatea mi-a creat probleme mari de tot. Pe mama, săraca, au distrus-o psihic, ea căuta să dea de mine, să mă contacteze și nenorociții i-au transmis că am fost găsit mort într-o cabină telefonică din Germania. Mă sunau și îmi transmiteau «Te prindem noi!». Mi s-a făcut frică și le-am cerut celor de la Dortmund să-mi asigure pază, două-trei săptămâni erau după mine non-stop doi polițiști

- Marcel Răducanu

1980e anul în care Marcel Răducanu a fost desemnat Cel mai bun fotbalist al anului în Ancheta Gazetei Sporturilor, fiind peste Iordănescu, Ștefănescu, Vasile Iordache și Cămătaru

183 de meciuria jucat Răducanu pentru Borussia Dortmund între 1982 și 1988, a reușit să înscrie 34 de goluri

VIDEO. Marcel Răducanu dă de pământ cu fotbalul românesc: „Generaţia actuală e terminată, luaţi-vă gândul de la ea!”

>

Mai multe articole de actualitate: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.