GSP special   •   Publicitate   •   Advertorial

Cauzele și simptomele hemoroizilor la bărbați: cum poți preveni și combate boala hemoroidală

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 28 iunie 2023

Boala hemoroidală poate provoca un disconfort semnificativ și poate să afecteze calitatea vieții cotidiene. Înțelegerea cauzelor, simptomelor și a strategiilor eficiente de prevenire și tratament este foarte importantă pentru gestionarea acestei afecțiuni. Descoperă în cele ce urmează care sunt cauzele și simptomele bolii hemoroidale la bărbați, precum și cele mai importante măsuri de prevenție și cele mai bune opțiuni de tratament disponibile.

Care sunt cauzele și simptomele bolii hemoroidale la bărbați?

Boala hemoroidală apare atunci când vasele de sânge din zona anală se dilată și devin inflamate. Deși cauza exactă nu este întotdeauna clară, există mai mulți factori care pot să contribuie la dezvoltarea bolii hemoroidale la bărbați:

  • presiunea mare exercitată în timpul procesului de defecare și efectuarea unor împingeri bruște. Acestea pot crește presiunea asupra venelor din zona rectală, ducând la dezvoltarea hemoroizilor.
  • constipația cronică sau diareea. Tranzitul intestinal neregulat, în special atunci când este însoțit frecvent de scaune dure (constipație) sau moi (diaree), poate exercita presiune asupra zonei rectale și poate contribui la apariția bolii hemoroidale.
  • stilul de viață sedentar. Lipsa activităților fizice regulate și statul pe scaun, de exemplu, la birou, ori în picioare perioade lungi de timp pot afecta circulația sângelui în zonă și pot crește riscul de a dezvolta boala hemoroidală.

Printre cele mai comune simptome hemoroizi la bărbați se numără:

  • sângerarea rectală - persoanele care suferă de boala hemoroidala pot remarca sânge de un roșu aprins pe hârtia igienică, în vasul de toaletă sau în scaun.
  • mâncărimi și disconfort - iritațiile persistente în zona din jurul anusului, însoțite de o senzație de disconfort și chiar de dureri.
  • noduli și inflamații - zona din jurul anusului devine foarte sensibilă, pot apărea durerile în timp ce stai pe scaun sau în picioare mult timp sau în timpul defecării.

Cum să gestionezi eficient boala hemoroidală?

Gestionarea eficientă a acestei afecțiuni se poate face în primul rând prin adoptarea de măsuri preventive pentru a reduce riscul de apariție a bolii hemoroidale. De asemenea, dacă totuși a apărut boala hemoroidală, bărbații trebuie să ia măsuri pentru atenuarea și limitarea simptomelor existente. Printre aceste măsuri se numără:


  • adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase - o dietă echilibrată este necesară pentru menținerea sănătății generale la cote maxime. În cazul bolii hemoroidale, se recomandă, în primul rând, o dietă bogată în fibre, constând în fructe, legume, cereale integrale și leguminoase. Fibrele ajută la stimularea tranzitului intestinal, promovează mersul regulat la toaletă și previn constipația. De asemenea, este importantă hidratarea adecvată, pentru a menține scaunele moi și ușor de eliminat.
  • practicarea regulată de activități fizice - fie că alegi mersul pe jos în ritm mai alert, înotul sau orice alt exercițiu fizic, este important să îl practici regulat, pentru a îmbunătăți circulația sângelui.
  • adoptarea unor obiceiuri corecte la toaletă - evită efortul excesiv în timpul defecării, și  nu forța sau grăbi procesul. Folosește o hârtie igienică moale, fără parfum, sau șervețele umede pentru a curăța mai ușor zona. Efectuează toaleta locală de fiecare dată după ce ai mers la toaletă, cu apă și un săpun blând, și șterge-te cu un prosop moale.
  • evitarea statului prelungit pe scaun sau în picioare - ia pauze regulat și plimbă-te periodic.

Care sunt cele mai bune opțiuni de tratament în boala hemoroidală?

Pe lângă măsurile de prevenție, sunt disponibile diferite opțiuni de tratament pentru a gestiona boala hemoroidală la bărbați. Tratamentele topice fără prescripție medicală sunt cel mai bun tratament pentru hemoroizi. Cremele, unguentele sau supozitoarele care conțin lidocaină și tribenozidă ameliorează durerea, mâncărimea și senzația de arsură iar efectul poate să se mențină până la 12 ore.

Băile de șezut pot ajuta, de asemenea, la atenuarea simptomelor și reducerea inflamației. Băile de șezut se fac cu apă caldă, dar nu fierbinte, în cadă sau într-un lighean, de mai multe ori pe zi, în timpul crizelor hemoroidale. 

Ligaturarea hemoroizilor cu benzi de cauciuc este o procedură utilizată în mod obișnuit pentru hemoroizii interni. Aceasta constă în plasarea unei mici benzi de cauciuc în jurul hemoroidului, pentru a-i întrerupe alimentarea cu sânge, făcându-l să se micșoreze și să cadă.

În cazurile severe, se poate interveni chirurgical, dacă alte opțiuni de tratament nu au avut eficiență în gestionarea bolii hemoroidale. Medicul poate să recomande proceduri chirurgicale precum hemoroidectomia sau hemoroidopexia, aceasta din urmă fiind minim invazivă.

Boala hemoroidală poate fi o sursă de disconfort semnificativ pentru bărbați. Metodele preventive, de la dieta potrivită la practicarea regulată a exercițiilor fizice și măsuri de igienă corectă, pot reduce riscul de a dezvolta hemoroizi și pot ajuta la gestionarea eficientă a simptomelor existente. Nu în ultimul rând, dacă simptomele nu se atenuează, este foarte important să programezi un consult medical, pentru o evaluare și tratament adecvat.

Sursa foto: Freepik

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.