Opinii   •   editorial

„Ți-e frică de Becali?!”

Articol de Ovidiu Ioanițoaia   —  joi, 29 iunie 2023

Din pricină că tentativa lui de a desființa regula federală U21 a eșuat, Gigi Becali s-a înfuriat rău. N-a fost prima dată când a scăpat hățurile, ne-a obișnuit cu derapajele sale, nu? Acum a mers însă și mai departe. 

I-a numit sclavi pe reprezentanții cluburilor ce s-au pronunțat împotriva propunerii sale, una care a strâns doar 6 voturi din 15. Dintre „vinovați”, principalul acționar al Rapidului, Dan Șucu, a devenit „Cel mai mare sclav”, numai Gigi știe de ce!

Dan Șucu și Gigi Becali

Spre lauda sa, dar și spre regretul celor dornici de circ, patronul Mobexpertului a refuzat să răspundă. N-a intrat în joc. Tăcerea lui l-a contrariat însă pe Basarab Panduru, fostul internațional, astăzi reputat consultant TV, întrebând și mirându-se la OrangeSport: „Ți-e frică de Becali?!”.


Să mă scuze "Pandi", în opinia mea, unul dintre cei mai competenți și mai credibili comentatori prezenți pe sticlă! Dar mă îndoiesc că problema trebuia pusă astfel. Deoarece nu despre frică era vorba. Era despre civilizație și despre decență. Pe scurt, despre bun-simț.

Iată de ce consider că Șucu a procedat înțelept când nu s-a luat în gură cu latifundiarul din Pipera. Întrucât acestuia îi place să aibă mereu ultimul cuvânt, s-ar fi încins încă o polemică de care fotbalul nostru, slab, dar agitat și orgolios, n-avea nevoie. Și n-are, ca orice bolnav căruia i se recomandă liniște, nu zbucium.

Dacă Dan Șucu a tăcut, Rapid a găsit de cuviință să riposteze. Ca atare, a emis un comunicat mai degrabă ironic la adresa lui Becali, "cowboy-ul singuratic", decât țâfnos. În eventualitatea în care nu v-a căzut în mână, vă sugerez să-l citiți. Merită. 

Între altele, și pentru că se referă deschis, în premieră, la transformarea promovării jucătorilor tineri din constrângere, impusă, forțată de federație, în facilitate. În sensul în care cluburile din SuperLigă ar trebui încurajate să descopere și să lanseze jucători U21, dar și să fie recompensate pentru demersul lor.


Asta ar însemna, simplificând, să ne inspirăm din campionatul ungar. În care o echipă ce folosește un U21 în toate cele 33 de etape (12 participante, 3 tururi) poate primi, în funcție de numărul minutelor jucate, până la 850.000 de euro pe sezon! 

Suma crește proporțional, căci se punctează fiecare minut, în cazul în care echipa aliniază mai mulți tineri. Evident că banii respectivi, plătiți de federația din Budapesta, ajută la dezvoltarea cluburilor. Le întărește.

Așa se și explică, unul dintre argumente, de ce fotbalul maghiar, sprijinit și de guvern, face progrese vizibile, în timp ce al nostru tot pierde teren. În loc să caute ieșirea din tunel, FRF își încordează mușchii și pare să trăiască în altă realitate. Ea nu dă nimic, doar cere și pretinde.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.